Организирани групи извършват автокражбите в България, като огромната част от автомобилите се крадат за минути, след това се разглобяват и продават на части втора употреба, а други се изнасят за Русия и страни от бившия СССР. Миналата година са били откраднати 1495 коли, а разкритите кражби са 343. Осъдените крадци са 154 и оправдан е един, но само 56 са влезли в затвора.

Това стана ясно на пресконференция на МВР и прокуратурата за акция срещу автокрадците в страната, при която до момента са задържани 45 души и са открити две крадени коли.

Зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов обясни как действат обикновено групите.

„Бригада от десетина човека за 3-4 часа разфасова автомобила – като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват до последния детайл. След това заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба“, каза Сарафов и добави, че до момента са идентифицирани 35 души, всеки от които ръководел определена група.

Говорителят на главният прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, описа и новите методи за кражба на коли.

„След жилището, една от най-скъпите вещи на бъгларина е неговият автомобил и загубата му доста често се превръща в огромна щета за личния и семейния му живот. За съжаление автоджамбазите стават все по-иновативни. Безключовото палене на автомобил е от най-удобните екстри в новите модели, но това се използва от автоджамбазите и те успяват да прихванат сигнала от ключа и да го прехвърлят на друго устройство. Такъв е новият метод „куфар“, известен с това, че устройствата за прихващане се побират в малък куфар“, каза Милева и обясни, че преди крадецът е трябвало да е на максимум метър от ключа, за да го прихване, а сега може го направи и от 5 метра. Затова често крадците влизали в дворовете на къщи и само се доближавали до вратата на домовете на собствениците, за да успеят да засекат ключа и да откраднат след това автомобила. Такива устройства се продавали за 60 000 лева на черния пазар.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Въпросче
Въпросче
28 февруари 2023 21:25
Гост

Съвета на циркаджиите ли е на фотоса?

Тихомир
Тихомир
28 февруари 2023 15:45
Гост

Много малко са разкритите кражби.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2023 15:14
Гост

„Куфарът“ на Сийка е толкова нов, колкото са новости и това, което обяснява Сарафов- як PR тече за НСлС от известно време…защо ли?

Криминалист, следовател при СО на ОБП
Криминалист, следовател при СО на ОБП
28 февруари 2023 14:53
Гост

Слабата криминалистическа подготовка води след себе си слаби резултати в борбата с престъпността .

Колкото ти си криминалист, толкова аз съм космонав
Колкото ти си криминалист, толкова аз съм космонав
01 март 2023 22:36
Гост

В грешка си! Слабата прокуратура и пародията в наложените наказания водят до това! Контингента се квалифоцира всеки следващ път от залавянето му! Нито прокуратурата работи, нито имат адекватни наказания!

Гешев = радост2
Гешев = радост2
28 февруари 2023 13:58
Гост

1. Установена е фрапантна липса на тонове асфалт от пътищата, който би трябвало да е там по норма, но не е;
2. Десетки години ТЕЦовете на един човек са подавали откровено фалшиви данни, за да гепят милиони;
3. Прави се мощно европейско разследване на най-корумпирания ремонт в историята на София;
4. Безпрецедентно напускат европейски делегирани прокурори само от една държава, защото ги карат да разследват гнусните схеми в страната им;
5. За втори път високопоставени българи са санкционирани за корупция, хора все по-близки до Борисов…

Междувременно, Прокуратурата:

Гепят коли.

Какво не е ясно?

Ники
Ники
28 февруари 2023 15:50
Гост

Санкционирани за корупция, ама в затвора колко вкараха?

Радев
Радев
28 февруари 2023 13:50
Гост

Глупости. Сийка става само за едно и то не е да говори по тези теми.

Чепилов
Чепилов
28 февруари 2023 13:50
Гост

Глупости. Няма да разкриете главатарите на тези организирани престъпни групи, нито на тези, които разпространяват дрога. Ако се крадат скъпи коли, то се крадат коли на бизнесмени, които не са в тесни връзки с „големите“ на държавата. Мафията не пипа колите на близки до властта. Гледали сме Под прикритие, нали? Мафията си живурка, както през 90те и началото на 21 ви век.

Йорданов
Йорданов
28 февруари 2023 13:48
Гост

Ама защо се правите на неразбрали, бе Сийче? Крайните агитки на Левски и ЦСКА са съставени предимно от младежи, които на хартия бачкат, като охранители, но в същото време те са на всеки мач на своя клуб забележете В РАБОТНО ВРЕМЕ! С какво се издържат те? С даренията за „хореография“ дето ги събират на Герена ли? Ами не. С разпространение на наркотици, кражби на коли. Обаче властите си траят, защото са им удобни по време на избори. Иначе и за тези неща няма доказателства, нали? Нито, че младежите там са наркомани и крайно десни фашисти, нито, че политическия елит е… Покажи целия коментар »

Машов
Машов
28 февруари 2023 13:46
Гост

Ако някой си е мислил, че с навлизане на модерните технологии няма да могат да се крадат коли, то дълбоко се лъжете

Тити
Тити
28 февруари 2023 15:55
Гост

A, винаги ще намерят начин.

Шекерджиев
Шекерджиев
28 февруари 2023 13:45
Гост

И на какво са осъдени? Осъдени ли са да върнат парите за откраднатите коли в двоен или троен размер?

Мавродиев
Мавродиев
28 февруари 2023 13:45
Гост

Не искам да хейтя, но доколкото разбирам завоалирано се казва, че се крадат скъпи коли. А тоя дето си е взел скъпа кола за 60 000 лв, не е като да не може да си вземе нова. Да, не е приятно, но ще си купи нова. Виж бедняка, дето също се оказва с открадната кола, но колата му е общо 4000 лв на старо няма да може да си вземе нова. Но вие дали се занимавате с тях или МВР вика – „еее тя вече е разглобена, няма какво да направим, но сме си записали, благодарим за сигнала“.

Никифоров
Никифоров
28 февруари 2023 13:43
Гост

Ясно. Щом „влизат в дворовете“, то значи, че не влизат в дворовете на обикновени граждани във Владая да кажем. Влиза се в двора на баровеца в Бояна, Драгалевци и Симеоново. То поради това са ви вдигнали на балон. Защото колите им са скъпи. Вие няма да се занимавате да разследвате открадната кола на паркинг някъде си в Надежда или Дружба. Дреме ви. Кола на 15 години.

Kirov
Kirov
28 февруари 2023 13:41
Гост

Случи се така, че живях половин година в Люлин. В това време станах свидетел на кражбата на две коли. Изключвам факта, че нахлу крадец в дома ми докато аз си бях в него. Както и гонките с полицията. Пред мола в Люлин се открадна дърто БМВ за секунди. С някаква метална линия и с натискане на предния капак отвън от двама души (млади момчета, но с маски ест.)

Берова
Берова
28 февруари 2023 13:40
Гост

Голямо умозаключение направиха. Колите се крадели от организирани групи. А не бе…

Иванов
Иванов
28 февруари 2023 13:39
Гост

Да, за българина колата е много ценна. И това е заради комплекси в голямата си част. Да се научат в големия град да ползват и градски транспорт или скутери, както прави бизнесмена и кмета и държавния служител в Рим, Амстердам, Барселона. Няма как да е огромна щета и наистина да е такава, когато собственика има две коли, жена му ходи с едната на работа в центъра, до където може спокойно да отиде и с градски транспорт/метро. Нямат дете, което да вземат от детска градина или имат дете, което обаче е в 10 клас. Колата е лукс и кражбата и се… Покажи целия коментар »

Хари
Хари
28 февруари 2023 15:59
Гост

Колата не е лукс, а нужда.