Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за множество нарушения на човешките права във връзка с делото за смъртта на юриста Сергей Магнитски, починал в затвора през 2009 г., след като направи разкрития за мащабна корупционна мрежа, съобщи БТА.

Съдът в Страсбург специално отбелязва, че Магнитски е бил малтретиран от своите надзиратели, а тези факти не са били разследвани адекватно. Освен това юристът не е получавал достатъчни медицински грижи, което е довело и до смъртта му. Наред с това съдът в Страсбург казва, че делото срещу него и издадената посмъртно присъда са били „неадекватни“. ЕСПЧ приема, че има нарушено право на справедлив процес, който Магнитски не е получил въпреки настояването му за това, както и на презумпцията за невиновност.

Съдът в Страсбург добавя, че Русия е извършила и редица други нарушения на Европейската конвенция за защита правата на хората – на правото на живот, забраната за изтезание и на правото на свобода и сигурност.

Русия е осъдена да плати 34 000 евро обезщетение на близките на юриста.

Сергей Магнитски бе арестуван през 2008 г., след като разкри мащабна финансова машинация с цел източване на бюджетни средства, скалъпена според него от висши полицаи и данъчни служители, припомня БТА.

Той почина година по-късно в следствен изолатор в резултат на побоища и умишлено лишаване от медицински грижи.

Нормативен акт на САЩ от 2012 г., известен като закона „Магнитски“, санкционира руски длъжностни лица, замесени в нарушения на човешките права. По-късно подобни закони приеха Канада, Великобритания и държавите от Прибалтика.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Препоръка
Препоръка
03 септември 2019 12:42
Гост

На всички путинофили у нас бих препоръчал да изкарат малко време в Матушка Рус да видят дали ще се върнат -фили или реалисти.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:04
Гост

Жалко за човека. Такава смърт след унизително отношение.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:05
Гост

Неудобен ли си, винаги ще намерят начин да те пресират и унищожат.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:02
Гост

Малко хора биха се осмелили да покажат наяве далаверите на висши полицаи и данъчни служители.

Анонимен
Анонимен
27 август 2019 14:02
Гост

Те са си мафия. Настъпил ли ги се обричаш на смърт.