Ден, след като стана ясно, че е застрахователната компания „Бул инс“ е превела по 10 лв. обезщетение на близки на жертви на катастрофата край Своге, изпълнителният ѝ директор Стоян Проданов обяви, че ще им бъдат изплатени по 50 000 лв.

От дружеството са преосмислили решението си, но само заради обществения натиск.

„Правим това заради обществения натиск, който е голям, и дългосрочните интереси на дружеството. Продължаваме да сме убедени в правотата си да изплатим само малка символична сума“, каза Проданов пред журналисти.

Той призова всички потърпевши да се обърнат директно към представителствата на „Бул Инс“ в страната, а да не ползват услугите на посредници. „Дружеството ни има финансовата възможност да изплати този 1 милион лева на наследниците на 20-те загинали. Миналата година изплатихме 90 милиона лева обезщетения, а за последните 10 години – 1 милиард лева“, каза още той. Проданов заяви, че „Бул инс“ няма претенции към наследниците на пострадалите, нито към фирмата превозвач. „Претенции имаме само към тези, които упражняват натиск към нас. Ще реагираме срещу всяка медийна публикация, която засяга репутацията ни“, каза той.

Шефът на „Бул инс“ продължава да смята, че юридически компанията е имала основание да откаже плащане, но в крайна сметка е надделяло мнението, че в случая „моралните норми са над юридическите изисквания“. Правното становище на компанията беше, че не дължи обезщетения, тъй като фаталният курс, довел до смъртта на 20 души, няма характеристиките на „редовен обществен превоз“, нито на „случаен превоз“, а става дума за „споделено пътуване“. А преведените 10 лв. на трима от наследниците са символична сума заради наложената от Комисията за финансов надзор принудителна административна мярка (ПАМ) на компанията, изискваща незабавно плащане.

До решението на дружеството да изплати минималното обезщетение от 50 000 лв. обезщетение  се стигна след намесата на Комисията за финансов надзор, която е провела среща с ръководството на „Бул инс“. „Комисията провокира диалог със „ЗД Бул Инс“ АД в посока изпълнение на задълженията им, така че да се осъществи изплащането на законоустановените обезщетения по застраховка „Злополука“ на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге. Комисията за финансов надзор ще продължи да съблюдава за правилното и справедливо отношение на застрахователите към техните клиенти“, заявиха от институцията.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Очаквано
Очаквано
23 май 2019 9:55
Гост

Добрата новина от цялата работа е, че все още има някакъв смисъл от „обществен натиск“ и „гражданско общество“ в България. Лошото е, че става дума за частна фирма, която си следи имиджа, защото всяка черна точка за нея води до флуктуации в цената на акциите, опасност от намаляване на клиентите и т.н. Една такава грешка като нищо може да доведе и до несъстоятелност след време, ако обществото се настрои срещу компанията или има опасения, че тя е неплатежоспособна. Най-лошото е, че на държавните служители не им дреме от подобни неща, щото дъуржавата е сигурна. Само избираемите органи трябва да си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 май 2019 9:08
Гост

Стоян Проданов не го ли е срам да дрънка глупости. Да не му се налага на наго да му изплащат такава символична сума.

Анонимен
Анонимен
23 май 2019 8:37
Гост

Защо трябваше да се стига до тук. Не можаха ли да платят нормално обезщетение преди обществения натиск.