Бившият заместник-председател на Военно-апелативния съд (ВоАпС) Владимир Димитров осъди Висшия съдебен съвет (ВСС) за близо 20 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди заради незаконно отстраняване от длъжност. Решението е на Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно.

Историята е от далечната вече 2014 г. По онова време прокуратурата започва разследване за злоупотреба със средства по европейска програма като поетапно повдига обвинения на група от хора, сред които и военни магистрати.

Към онзи момент Владимир Димитров е зам.-шеф на Военно-апелативния съд като на 26 юни 2014 г. ВСС го определя за и.ф. председател на съда. След тази дата обаче той на два пъти е разпитан като свидетел по въпросното дело, вследствие на което до 12 декември с.г. Димитров три пъти подава молба за освобождаване от съдебната система. Първите две оттегля, а третата е разгледана от ВСС на 17 декември. Кадровиците тогава освобождават Димитров като и.ф. шеф на съда и не приемат предложението на тогавашната Комисия по предложенията и атестирането да бъде уважена молбата му за напускане на системата.

На същия ден Димитров е привлечен като обвиняем по въпросното дело.

На 18 декември 2014 г. се случват две неща – ВСС го отстранява временно от длъжност до приключване на наказателното производство, а той подава поредна молба за напускане, като изтъква, че вече е лишен от право на пенсиониране, право на труд и от средства за препитание.

Едва на 15 януари 2015 г. ВСС освобождава Владимир Димитров от съдебната система. А той междувременно подава жалба във Върховния административен съд срещу отстраняването си от длъжност като първо тричленен, а след това и петчленен състав на ВАС отменят решението на ВСС. В началото на 2021 г. приключва и наказателното дело и всички подсъдими по него, включително и Димитров, са окончателно оправдани от съда (виж повече тук).

Владимир Димитров подава иск по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общини за вреди (ЗОДОВ) срещу ВСС като претендира 25 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, както и 7618 лв. лихва.

Преди да се произнесе, съдия Мария Ситнилска от Административен съд София-град (АССГ) разпитва двама свидетели, единият от които е сегашният председател на Военно-апелативния съд Румен Петков.

Петков разказал, че познава Владимир Димитров от 1991 г. и че той е човек, който стриктно изпълнява служебните си задължения. Допълнил, че в месеците, в които първо бил свидетел, а след това обвиняем, Димитров станал затворен и не общувал с колегите си. Контактите между двамата се разредили, но когато се виждали, Димитров разказвал, че случващото се му се отразява много тежко. Споделял, че е смятал да завърши кариерата си като съдия, но бил изгонен, променило се и отношението на колегите му, които започнали да го отбягват.

Според свидетеля Димитров се е притеснил повече от отстраняването, отколкото от повдигнатото му обвинение, тъй като, като наказателен съдия е бил наясно с обвинението, какво е предвиденото наказание и какви са давностните срокове. Притесненията му от отстраняването от длъжност идвали от това, че през този период няма да има право да работи, нито да е социално и здравно осигурен, а трябва да се грижи за възрастни родители“, предава АССГ думите на Румен Петков.

Другият свидетел пък разказал, че Димитров е очаквал да бъде обвинен, двамата обсъждали делото и стигнали до извода, че няма как да има осъдителна присъда, но случаят го поставил в ситуация да няма право да работи, да е лишен от доходи и здравно осигуряване. Освен това делото било и широко отразено в медиите.

Всичките приятели на Димитров, повечето съдии, прокурори и адвокати, ги е било страх да не ги сполети същото и са се отдръпнали. Той е изпаднал в шок“, разказал вторият свидетел.

АССГ частично уважава иска на Владимир Димитров като приема, че са налице и трите предпоставки за това – незаконосъобразен акт, отменен от съда, вредоносен резултат и причинна връзка между двете.

Безспорно, решението за отстраняване от длъжност е рефлектирало негативно върху личността на ищеца, предизвикало е у него отрицателни психически и емоционални преживявания. Накърнено е личното му достойнство и доброто му име като човек и професионалист. Същият се почувствал притеснен от факта, че няма да има възможност да издържа себе си и възрастните си родители, а така също и че не бил могъл да работи, както в съдебната система, така и в областта на правото въобще. Съдът приема за безспорно доказано и, че преживените от Димитров негативни емоции, представляват неимуществени вреди, които са в пряка причинно-следствена връзка и са последица от отмененото решение на Висшия съдебен съвет за отстраняването му от длъжност. С неговото изпълнение е въздействано директно и непосредствено върху емоционално състояние на ищеца. Вредите нямаше да бъдат изтърпени, ако това решение не беше взето. Многократно депозираните оставки, респ. тяхното оттегляне безспорно свидетелстват за изпитания от ищеца емоционален дискомфорт“, изтъква АССГ. И допълва, че не намира основание да не кредитира свидетелските показания, доколкото те се базират на лично възприятие, а освен това липсват данни за заинтересованост на свидетелите от изхода на делото.

АССГ приема иска за доказан, но смята, че претенцията е завишена, защото причинените вреди не са дълготрайни. Затова намира, че обезщетение от 15 000 лв. е достатъчно да компенсира преживените от Владимир Димитров страдания и силно негативни емоции, произтичащи от издаването на незаконосъобразното решение на ВСС, с което е отстранен от длъжност. Съдът осъжда ВСС да плати на бившия съдия и 4571 лв. лихви, и 768 лв. за адвокатско възнаграждение.

ВСС обжалва решението пред Върховния административен съд, но тричленен състав с председател и докладчик Иван Раденков и членове Таня Куцарова и Румяна Лилова го потвърждават.

Административният съд е изяснил релевантните за исковата претенция факти. Обсъдил е доказателствата, свидетелските показания, становищата и приложимата правна уредба. За приетото въз основа на този анализ фактически и правно се е обосновал. Мотивираният извод за основателността на иска е в съответствие с фактически установеното и правилно е приложен материалния закон – ЗОДОВ. Предявеният иск е с правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, по силата на който държавата и общините отговарят за вредите, причинени на гражданите и юридическите лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. Съгласно чл. 4 от ЗОДОВ дължимото обезщетение е за всички имуществени и неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането“, изтъква ВАС. И допълва, че отговорността не се презюмира от закона, а е в тежест на ищеца да установи наличието на предпоставките за отговорността по чл. 1 от ЗОДОВ – незаконосъобразен акт, отменен по съответен ред, настъпила вреда и причинна връзка между двете. „При липсата на кой и да е елемент от фактическия състав не може да реализира отговорността по чл. 1 от ЗОДОВ. В случая ищецът по делото се е справил с доказателствената тежест по закон и е установил наличието на всички елементи от състава на присъденото обезщетение по чл. 1 от ЗОДОВ относно издаденият от ВСС незаконосъобразен акт“, заключава ВАС.

Така сега ВСС ще трябва да плати на Владимир Димитров над 20 000 лв. (15 000 лв. обезщетение, 4571.20 лв. лихва и общо 1000 лв. разноски за адвокат).

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
невежа
невежа
30 декември 2021 22:52
Гост

Дори само заради това, че искът е бил предявен скромно само за 25000 лв., е трябвало да бъде изцяло уважен. Това, в кръга на добронамерената шега, разбира се, но все пак – за какви по-незначителни случаи се предявяват баснословни искове…

853
853
30 декември 2021 22:07
Гост

Няма дим без огън…

Бай Ганьо
Бай Ганьо
30 декември 2021 13:40
Гост

тия пак не цитират номера на решението – как да сме сигурни в написаното?

Miki
Miki
30 декември 2021 12:21
Гост

Изключително неприятна ситуация за човека, да няма право да работи, да е лишен от доходи и здравно осигуряване.

Пепи
Пепи
30 декември 2021 12:23
Гост

Осъдил ги е, ама здравето няма кой да му върне. Представям си под какъв стрес е живял.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 12:26
Гост

Пожелавам на Цацаров и Гешев да се радват на подобен душевен комфорт в Централния софийски затвор за по-дълго време.

Кики
Кики
30 декември 2021 12:19
Гост

Поредната издънка на родната ни прикриватура.

Лозан
Лозан
30 декември 2021 12:20
Гост

Да не си ги извадят тези пари от джоба случайно? Пак ние ще им оправяме бакиите.

178
178
30 декември 2021 22:05
Гост

Спри да срамиш под всеки пост бе!!
На всяка манджа си мерудия….явно прокуратурата много тепе засегнала с нещо….?!

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 9:51
Гост

Не вярвам този човек някога да се върне в системата като знае какви хора са там и как можеш да го отнесеш за чужди далавери.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 10:30
Гост

Няма да се върне. Иска само малко възмездие

Срам и позор за ПРБ
Срам и позор за ПРБ
30 декември 2021 8:46
Гост

Поредната гавра на ОПГ ПРБ с човешки съдби. А Гешевтурата е горд продължител на мракобесните традиции на Цацаратуата. Трябва те от собствения си джоб да плащат присъденото обезщетение.

бай Кольо
бай Кольо
30 декември 2021 9:13
Гост

Пръв учител бай Кольо Филчев, да не забравяме все пак от кого тръгна всичко. Цигуларят с боксовите ръкавици по чието време дори беше убит прокурор и до днес не знаем кой го направи и по чия заповед.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 9:14
Гост

Не знаем или не искаме да знаем? Тя вдовицата много добре си знае и го е казвала, но нищо не последва

бай Кольо
бай Кольо
30 декември 2021 9:16
Гост

Официално не знаем – няма обвинен, камо ли осъден. Иначе ние искаме да знаем, но те не искат да знаем

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 9:52
Гост

В този случай ПРБ са най-малко виновни, да си го кажем честно.

5645854
5645854
30 декември 2021 8:36
Гост

Като видях името на първоинстанционния съдия помните ли какво направиха с Камен Ситнилски, Бог да го прости! Предишният ВСС на практика го уби! Такава брутална гавра не просто с магистрат, а с негов член, друг ВСС не си е позволявал. И ВАС при стария си председател. Осъзнавате ли къде сме живели и работили и защо това не трябва да продължава!

Дано никога повече!
Дано никога повече!
30 декември 2021 8:47
Гост

Гарантирано от ГЕРБ, ДПС, техните калинки и тролове.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 9:46
Гост

Наскоро един от главните виновници го повишиха, само това ви стига, за да сте наясно, че не сме го живеЛИ, а още го живеем

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 11:05
Гост

Именно този повишеният измисли онази простотия – двуфазната за отстраняването на Ситнилски. И да, онзи ВСС на практика погуби човека, със съдействието на ВАС

мафия
мафия
30 декември 2021 8:28
Гост

Така става, когато МВР, прокуратура и ВСС действат в синхрон. Те му викат сътрудничество между властите, ние му казваме мафия…

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 8:27
Гост

Заповедта беше да се опраска генерало и покрай това бяха съсипани още много съдии и служители. Така мачка валякът на на държавното обвинение. А после години дела и невинен, ама кел файда, както се казва. Трябва да имаш не знам каква психика, за да издържиш.

Anonimen
Anonimen
30 декември 2021 12:15
Гост

Лошото е, че обвинението обикновено действа субективно.

срам и гадост
срам и гадост
30 декември 2021 8:24
Гост

Разказите на свидетелите са впечатляващи и същевременно изключително показателни. Това става, когато се унищожи репутацията на съдия.