Бившият полицай Никола Ерелийски влиза в затвора за две години затова, че пиян блъсна и уби в Пловдив 37-годишния Радостин Николов.

Това определи окончателно днес Апелативният съд в Пловдив. Ерелийски беше арестуван 7 години, след като присъдата му влезе в сила. Той се укриваше във Великобритания и беше задържан там на 17 август, след като няколко месеца по-рано беше издадена и европейска заповед за ареста му. На 22 септември изтичаше абсолютната давност за изпълнение на наказанието и ако той беше успял да се укрие дотогава, нямаше да влезе в затвора.

Пред съда Ерелийски и защитата му оспорваха, че давността вече е изтекла, защото той бил вкаран в затвора на 1 октомври, но двете инстанции оставиха искането без уважение. Не беше уважено и искането на адвоката на осъдения да бъде отправено преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) за законността на задържането на Ерелийски във Великобритания. И двете инстанции приеха, че няма нужда от запитване до СЕС, тъй като задържането на Ерелийски на 17 август е свързано именно с изтърпяване на влязла в сила присъда и няма значение, че той е в български затвор едва от 1 октомври. Съдиите обясниха, че това време единствено ще бъде приспаднато от наказанието, което трябва да бъде изтърпяно.

Бившият полицай е осъден затова, че на 30 август 2009 г. в Пловдив е шофирал „Ауди“-то си с над 120 км/ч и е блъснал 37-годишния таксиметров шофьор Радостин Николов. Ерелийски шофирал и с 1,59 промила алкохол в кръвта, а пострадалият, който е бил баща на две деца, починал през ноември 2009 г. Бившият полицай е осъден да плати и по 100 000 лева обезщетение на съпругата и малолетната дъщеря на Николов.

Делото е било разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума, припомниха днес от Апелативния съд в Пловдив.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Убиец
Убиец
16 октомври 2018 16:16
Гост

И това е човек, който представлява закона и хората разчитат на него да ги закриля.

Огнян
Огнян
16 октомври 2018 16:14
Гост

Карат като луди, при това пияни, пък после бягат. Поеми си отговорността като мъж!

Математик
Математик
16 октомври 2018 16:05
Гост

Ъой това е чакал-да изтече давността, но не си е направил сметката както трябва.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2018 15:58
Гост

Не можаха ли от Великобритания да го ектрадират.