Бившият общински съветник от „Атака“ в Силистра Живко Димов е окончателно осъден на 5 години затвор за лихварство. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Апелативния съд във Варна, като единствено намали размера на глобата, която Димов е осъден да плати и тя остава 5000 лева.

Делото е разгледано за втори път от ВКС, който веднъж го връща на Апелативния съд във Варна, но на всички инстанции до момента Димов беше осъждан на 5 години затвор. Преди две години Окръжният в Силистра го призна за виновен, че от 1998 г. до 2009 г. е предоставял парични заеми на различни хора, като ги обезпечавал с ипотеки на недвижими имоти, записи на заповеди или залози на вещи, получаване на лихви и задължения за връщането им. От незаконната си дейност в този период Димов получил над 106 000 лева. Освен ефективната присъда, той е бил осъден да плати тези пари в полза на държавата, като му е наложена и глоба от 8000 лева.

Пред ВКС Димов и защитата му са искали делото да бъде върнато на Апелативния съд във Варна, който е потвърдил решението на първата инстанция. В жалбата те са искали и оправдателна присъда или прилагане на разпоредбата от НК, според която и най-ниското наказание се явява прекалено високо. В тази връзка били изтъкнати доводи за семейно положение и за това, че Димов бил земеделски производител, трудово ангажиран в „Нерон“ ЕООД и в Общинския съвет на Силистра.

В решението си ВКС посочва, че логиката е обратната – „именно предвид цитираните качества на дееца, с оглед на които той трябва да е блестящ пример за гражданско съзнание за семейството си и за своите съграждани, при отмерения минимален размер на наказанието „лишаване от свобода“ всякакво по-нататъшно намаляване би било проява на неоправдано снизхождение“.

Предвиденото в НК наказание е от 5 до 10 години затвор и присъдата на Димов е минимална по размер заради проточилото се дело. ВКС приема, че разглеждането на делото надхвърля разумния срок и това е отчетено като смекчаващо обстоятелство, но не и изключително, защото производството е било сложно, а за забавянето му е допринесъл и подсъдимият.

Според върховните съдии степента на обществена опасност на извършеното от Димов се очертава и  от това, че не е имал никакво колебание да злоупотребява с липсата на правна грамотност на пострадалите, когато те са били притиснати от тежки житейски несгоди и не са имали възможност да бъдат достатъчно енергични и да се посъветват професионално, за да се противопоставят на престъпното му поведение. ВКС се е съгласил единствено да намали глобата до 5000 лева, като приема, че щом лишаването от свобода е в минимален размер, то и глобата трябва да е такава.

Коментирайте

avatar