Бивш нотариус съветвал група измамници, успяла да отнеме 23 имота от психичноболни и самотни хора. Това съобщи шефът на полицията в столицата Георги Хаджиев.

„Той ги е подпомагал чисто интелектуално, което се изразява в консултации, които трябва да бъдат подготвени за конкретните сделки. И при кой нотариус да отидат, за да минат тези сделки“, обясни Хаджиев.

Задържани са четирима души, сред които и бившият нотариус, който според бТВ е Борис Янков – разследван и в миналото за измами. Бандата е заловена след разследване на СДВР и спецпрокуратурата. По думите на Хаджиев полицаи били по следите на членовете ѝ от 7-8 месеца, когато срещу тях постъпил сигнал в СДВР. Жертви на имотните измамници основно били самотни или психичноболни хора.

Престъпната група действала по няколко схеми. Нейни членове осъществявали контакти с жертвите си и ги карали да им подписват пълномощни, които после са използвали за прехвърляне на техни недвижими имоти, които потърпевшите загубвали, разясни първата схема шефът на столичната полиция.

Другата схема била с обстоятелствени проверки, като измамниците водели пред нотариус свидетели, които да заявят, че някой от бандата владее даден имот повече от 10 години и така той бивал обявен за негова собственост по давност. Третата схема била със саморъчни завещания.

Както „Лекс“ писа, като мярка срещу измамите със саморъчни завещания, Нотариалната камара предлага за обявяването им да се уведомяват всички законни наследници (повече за идеите на гилдията виж тук).

При част от другите сделки имотите са придобивани чрез неистински документи от Стара архива, на които им е придаван автентичен вид, каза шефът на столичната полиция.

За да прикрият престъпленията си, членовете на бандата прехвърляли апартаментите на свои близки, роднини или фирми.

От полицията засега оценяват отнетите 23 имота на над 300 000 лева. Като Хаджиев каза, че колегите му се успели да предотвратят 9 измами, подготвяни от групата.

Шефът на столичната полиция заяви, че всички задържани са „сериозен крими контингент“ и са познати на полицията още от времето, когато той самият е бил оперативен работник. След претърсвания и изземвания у задържаните са открили много доказателства – нотариални актове, пълномощни и други документи, свързани с престъпленията.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 14:11
Гост

A кой е предоставял документи от Стара архива?

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 14:09
Гост

Ето защо трябва да се приеме предложението на Нотариалната камара за обявяването на саморъчни завещания да се уведомяват всички законни наследници.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 13:56
Гост

Разбирам, че го правят за пари, но да спекулираш с хора в неравностойно положение е цинизъм.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 13:55
Гост

Както на всякъде и при нотариусите има мафия.