„Направих му един път забележка, втори път забележка… Третия път хвърлих мидена черупка по него и той се преоблече, сложи една раница на гърба си и замина“.

Така бившият кмет на Сопот Веселин Личев описа срещата си с атентатора от бургаското летище Мохамед Хасан Ел Хюсеини. Личев е свидетел по делото в Специализирания наказателен съд и разказа, че часове преди атентата, при който на 18 юли 2012 г. загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосев, терористът е бил в Поморие и бил видян на Яворовите скали.

Личев се подразнил от поведението на Ел Хюсеини, защото свирел дразнещо и протяжно на някакъв инструмент. „Някакви трели се извиваха от този инструмент. Явно се превъзнасяше някъде. Ние не сме очаквали, че човек, който изглежда напълно нормално, ще бъде такъв. Това е проблемът на съвременния тероризъм“, каза Личев пред съда, цитиран от БНР.

Той описа терориста като висок, слаб, с бухнала къдрава коса. Запомнил го заради дразнещото свирене, с което притеснявал намиращите се наоколо туристи. Два часа след взрива на летището, когато се появили и първите видеокадри на мъж, свързван с атентата, Личев го разпознал. Пред съда той каза, че е 95% сигурен, че това е именно Мохамед Хасан Ел Хюсеини.

Подсъдими по делото са ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година без резултат се издирват от „Интерпол“ и затова делото се води задочно срещу тях.

Освен Личев, показания дадоха още седем свидетели, между които и полицаят Димитър Игнатов. Той пък спрял за проверка Хасан Ел Хадж Хасан часове преди атентата. Чужденецът се представил като канадски гражданин, който отивал в Румъния при приятелката си. В багажа му полицаите намерили секс играчки и го пуснали да продължи към „Дунав мост“.

Делото продължава на 3 юли.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
14 юни 2018 10:44
Гост

Кога ли ще приключи този съдебен цирк?

Anonimen
Anonimen
14 юни 2018 9:53
Гост

Как кметът не намери нещо по-тежко да го удари.

anonimen
anonimen
14 юни 2018 8:44
Гост

И това дело се проточи до безкрай

Анонимен
Анонимен
13 юни 2018 20:20
Гост

Е как може пета година да не открият ливанците?