Бившият заместник-министър на финансите в правителството на НДСВ Красимир Катев е осъден условно за катастрофата, която предизвика преди 8 години край Балчик и причини смъртта на двама души.

Върховният касационен съд (ВКС) е изменил ефективната присъда на Катев в условна от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, като му е отнел и шофьорската книжка за 6 години. За решението на последната инстанция съобщи прокуратурата, а самият ВКС още не е публикувал акта си и не са известни мотивите за условното осъждане. Катев е осъден да плати и разноските по делото, които са над 10 000 лева.

Катастрофата, за която беше осъден бившия зам.-министър, стана на кръстовище до Балчик. С автомобила си „Фолксваген Туарег“ той навлязъл в насрещното движение с висока скорост и при почти челен удар автомобил „Опел Вектра“, като причинил смъртта на другия шофьор, който нямал и книжка, както и на спътника му, който починал по-късно в болница.

И двамата загинали са пътували без колани. Освен това е установено, че шофьорът е бил по джапанки. В експертизите по делото се изказват и подозрения, че не са били включени светлините на колата на пострадалите.

Делото се проточи, след като няколко пъти беше връщано между инстанциите.

Първоначално Окръжният съд в Добрич оправда Катев, но втората инстанция върна делото, след което той беше осъден на 4 години затвор. Апелативните съдии пък намалиха наказанието до 3 години и половина затвор, а ВКС върна делото, защото установи, че има две различни експертизи с различни заключения за това къде точно е станал ударът.

При новото разглеждане, съдът във Варна отново намали присъдата на 3 години и половина затвор, след като прие, че Катев е направил всичко възможно, за да помогне на пострадалите, но само в колата, в която е бил той. Катев се обадил на близки и започнал да търси частни линейки за своите пострадали роднини, които пътували с него.

„Същият обаче не е предприел действия, за да установи къде се намира другият автомобил и дали има в него пострадали лица, както и да окаже някаква помощ“, мотивираха се апелативните съдии, за да оставят ефективното наказание.

В сряда ВКС публикува решението по делото, в което върховните съдии отговарят именно на аргумента на апелативния съд за неоказаната помощ на пострадалите от другата кола. Според ВКС това е било неправилно отчетено като отегчаващо обстоятелство. Съдът подчертава, че достатъчно в случая е да е помогнал на повече от един от пострадалите, като законът не уточнява кои да са те.

„Освен това, деецът се е обадил на телефон 112, за да съобщи за пътния инцидент. От друга страна, не е изследвана причината за поведението на жалбоподателя след инцидента, при който е имало пострадали, негови близки, към които е насочил вниманието си, което обяснява липсата на активност по издирване на други пострадали и полагане на персонални усилия да им бъде оказана помощ. Ето защо, липсата на проявена от дееца загриженост към пострадалите от другия автомобил не може да се цени в негова вреда, а посоченото отегчаващо обстоятелство следва да отпадне при индивидуализацията на наказателната му отговорност“, се казва в окончателното решение на съда.

В него ВКС посочва още, че Катев има безукорно поведение в обществото, не е криминално проявен и не е осъждан, а като шофьор 1996 г. е бил дисциплиниран до инцидента. Съдът мотивира смекченото наказание и с продължителността на делото от седем години и половина, което е надхвърлило разумния срок. Прокуратурата също е подкрепила условната присъда за Катев.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 юни 2020 8:52
Гост

За съжаление немалка част от ромите карат по този начин. Ако бяха носили колани, вероятно нямаше да има жертви. При положение, че е тъмно, ако не са били включени светлините на колата на пострадалите, тогава как да разбере човек, че срещу него се движи друга кола в насрещното.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2020 19:14
Гост

В допълнение – на всичко отгоре загиналият шофьор е бил и без шофьорска книжка. Дали оживелият шофьор е виновен, ако някой кара срещу него без фарове по тъмно, с джапанки, без колан и без шофьорска книжка? Ами ако на някой от нас се наложи да изпревари срещу такъв шофьор?

убеден
убеден
02 юни 2020 18:42
Гост

КОРУПЦИЯТА Е ПРОНИКНАЛА ПОЧТИ ВЪВ ВСЕКИ ЖИВ МИСЛЕЩ БЪЛГАРСКИ ОРГАНИЗЪМ. САМО ЕПОХАЛЕН КАТАКЛИЗЪМ МОЖЕ ДА ПОСТАВИ НАЧАЛОТО НА ИЗЦЕЛЕНИЕТО – ЧРЕЗ КАТАРЗИС. ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ РАЗВРЪЗКАТА.

как е по света
как е по света
02 юни 2020 17:30
Гост

В САЩ подобен бандитизъм на властта изкара хората по улиците.
В Грузия престъпните схеми на съдебната система там доведоха до резултата,че съдебната система беше закрита, магистратите в Грузия арестувани, а съдилищата-учредени наново.

наблюдател
наблюдател
02 юни 2020 18:30
Гост

Имате нещастието да живеете сред робско племе, което иначе гордо нарича себе си народ. Отношението и оценките на Уинстън Чърчил за българите са основателни и справедливи. Историята не прощава на такива народи: те просто изчезват.

съдебната система е банда, опасна за правовия ред
съдебната система е банда, опасна за правовия ред
02 юни 2020 17:27
Гост

Подобно решение потвърждава,че съдебната система е станала на ОПГ, опасно за правовия ред. По голям башибозук от съдебната система няма.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2020 17:14
Гост

За такива дела /от обществен интерес/ на сайта на ВКС качват директно самия акт. Тука ги е досрамяло поради явно несправедливия резултат и са се задоволили с едно съобщение. По-интересното щеше да видим кои трима съдии от НО на ВКС се покриха със срама от това явно несправедливо и купено решение. Така стана и със Филип Златанов „Тефтерчето“ – от ефективна присъда от 3 г. и 6 м. – намалена на 3 г. условно директно от ВКС, оправдаването на Цвъ Цвъ и куп други простотии. Интересно каква е тарифата за подобно „кривосъдие“?

Анонимен
Анонимен
03 юни 2020 15:07
Гост

Колега, актът е качен. Просто има 1 ден техническо забавяне, което е при всички дела. Ако прочетете ще видите, че има съпричиняване и противоречиви експертизи. След 8 г. наказателни производства – това си е като няколко години затвор. СПЧ в Страсбург изрично отбелязва, че дългото наказателно производство следва да се отчита при определяне дали наказанието да е ефективно. Нека да не бъдем само черногледи. Между другото съставът на ВКС се ползва с много добро име.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2020 16:24
Гост

ВКС е съдът на корупцията!

Фани
Фани
02 юни 2020 16:00
Гост

Не е за вярване какви екземпляри съществуват

Чавдар
Чавдар
02 юни 2020 15:59
Гост

Да не псувам де ама тоя е измекяр. Е разбира се, че ще съдейства на разследването. Като знае, че това ще му съкрати присъдата не двойно, а шесторно

Епикол
Епикол
02 юни 2020 15:58
Гост

И докато такива се измъкват безнаказано, то народа спи и си вика – еми шанс. Ама представете си, че недай Боже вие тръгнете на почивка някъде из България и стане тази мизерия? Ваши близки загубят живота си. Детето ви? Тогава ще оставите ли тоя мазник да си плати глобата, все едно е убил кокошки и да продължи да си живее.

Зарев
Зарев
02 юни 2020 15:57
Гост

Поредният убиец на свобода. Жалка картинка.

Мавродиев
Мавродиев
02 юни 2020 15:57
Гост

Пак беззаконие братче. До кога питам народа?

Любенов
Любенов
02 юни 2020 15:57
Гост

И да влезеш в затвора хората няма да върнеш, но поне не бъдете нагли. Защото тази безнаказаност и наглост от страна на полицията в САЩ предизвика бунтове и почти гржаданска война

Зашев
Зашев
02 юни 2020 15:56
Гост

Животът на обикновените хора в България няма стойност. Още повече ако е отнет от министър, бизнесмен или подобно. Тогава жертвите са си жертви и това е. Допустими жертви. Пример – Лютве Местан и бебето, коеот уби

жоро
жоро
02 юни 2020 16:01
Гост

Лошото е, че не се броят на пръсти. Наглост до безкрай.

Ташков
Ташков
02 юни 2020 15:55
Гост

А колко хора като убиеш ще влезеш в затвора? 10 ли? Или може би 1000?

Равиоленска
Равиоленска
02 юни 2020 15:55
Гост

Потресаващо поведение от този убиец. Не го е срам. Да те е страх да караш кола вече в България

Santa
Santa
02 юни 2020 15:54
Гост

Ето заради такива случай има група във фейсбук „Справедлив съд за смъртта на Милен Цветков“. Защото наглите създания край нямат

Фасулев
Фасулев
02 юни 2020 15:54
Гост

нАГЛО КУЧЕ

Вики
Вики
02 юни 2020 15:53
Гост

Няма шанс да осъдят министър скоро. Даже и бивш.

Владо
Владо
02 юни 2020 15:49
Гост

Катев бил направил всичко възможно, за да помогне на пострадалите. Ама след като влиза в насрещното.

Хриси
Хриси
02 юни 2020 15:47
Гост

За пореден път се убеждавам, че нямаме никакво правосъдие.

Хари
Хари
02 юни 2020 15:45
Гост

Ей, размина му се на този.