Бившият заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев е обвинен за престъпление по служба, с което е ощетил държавната болница във Враца с близо 13 млн. лева. От прокуратурата съобщиха, че обвинението на Зортев е за това, че е издал разрешение на частната болница „Вива Медика“ да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ във Враца. Това е станало през първата половина на 2011 г., като според държавното обвинение Зортев е нарушил Закона за лечебните заведения, според който частна болница може да работи на територията на държавна, само при условие че дейностите не се дублират.

Михаил Зортев беше зам.-министър в първото правителство на ГЕРБ, когато министър на здравеопазването беше Стефан Константинов. През юни 2011 г. Зортев подаде оставка, защото имал различни виждания за реформата в здравеопазването.

От прокуратурата сега обясняват, че с негово разрешение тогава, частната „Вива Медика“ е получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавната болница.

„Настъпилата вреда от действията на Михаил Зортев е в размер на 12 881 505 лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублетни медицински дейности. От деянието са настъпили значителни вредни последици за държавното лечебно заведение МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца в размер на неполучените от НЗОК 12 881 505 лева. Извършителят е лице, което заема отговорно служебно положение и случаят е особено тежък“, посочват от държавното обвинение и допълват, че на Зортев е наложена „парична гаранция“ от 5000 лв.

В началото на декември миналата година прокуратурата и здравното министерство обявиха, че проверяват 40 класьора с договори между 195 болници. Главният прокурор Сотир Цацаров и здравният министър Кирил Ананиев коментираха тогава, че започват проверка за схеми за източване на пари именно чрез сключване на договори като този за болницата във Враца.

Престъпна група в Медицинския университет

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев вече е обвиняем като лидер на престъпна група за незаконен прием на чужденци в учебното заведение. Това съобщиха днес от Специализираната прокуратура, след като преди седмица обявиха, че започва разследване за приема на студенти. Митев е обвинен за извършени документни престъпления и за престъпления по служба,

Обвинени са още петима участници в групата, но от прокуратурата не обявиха имената им и казаха само, че става дума за още един служител в университета, двама негови роднини, един бивш служител и студент, който набирал кандидати от чужбина.

Според разследващите цената за нередовния прием на чуждестранни студенти е между 40 и 50 000 евро, а вземането на един изпит струвало от 2000 до 5000 евро. Някои от записаните студенти нямали дори средно образование.

Бившият ректор беше обвинен преди две години и по друго дело за незаконен прием на чужденци, както и за сключване на неизгодни сделки.

Коментирайте

avatar