Бившият депутат от ДПС Александър Методиев, известен и като Бат‘ Сали, се размина само с глоба от 3000 лева за хулиганство. Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС) по делото срещу Методиев, който беше подсъдим за инцидент с полицаи на пътя край Костенец.

Преди две години Методиев пътувал с автомобила си „Мерцедес“ и на влизане в Костенец извършил забранено тройно изпреварване. Пътни полицаи видели нарушението и един от тях подал сигнал със стоп палка, но депутатът само им помахал с ръка и продължил. След това полицейският патрул спрял за проверка микробус със 7 пътници, един от които нямал лична карта и бил извикан в патрулката за съставяне на акт. Спътниците му обаче възроптали, а един от тях се обадил по телефона на Александър Методиев. Той обърнал автомобила си и докато пътувал към мястото на проверката се обадил на шефа на полицията в Костенец, за да се оплаче, че полицаи спрели микробус с футболния отбор на ромите от Самоков. Полицейският началник отвърнал, че хората му си вършат работата и помолил депутата да не се меси. Методиев обаче се върнал на мястото и започнал да размахва депутатската си карта. След като това не помогнало, започнал да ругае полицаите и да ги заплашва, че „ще ги уволни и след три дни ще се видят вече цивилни“.

Бившият депутат се отказа сам от имунитета си и беше обвинен в две престъпления – че е попречил на полицаите да изпълнят задълженията си и за хулиганство.

В началото на м.г. съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд призна Методиев за виновен и по двете обвинения, като го осъди условно на 6 месеца затвор и глоба от 3000 лева.

След това Софийският апелативен съд (САС) отмени присъдата в частта, с която за хулиганството Методиев е освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба, като и за това престъпление той беше осъден условно, както и на обществено порицание. Мотивите на САС бяха, че Методиев е признат за виновен за множество престъпления, извършени в един ден и няма как да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде приложен чл. 78 а от НК.

Според ВКС обаче Методиев е извършил само хулиганство и не е попречил на полицаите. Върховните съдии посочват, че не всяко неподчинение на разпореждане на орган на власт съставлява противозаконно пречене на изпълнението на задълженията му. В решението се подчертава, че отказът на Методиев да преустанови движението си след подаден сигнал със стоп-палка не е бил съпроводен с бягство, преследване, укриване, съпротива и други действия за укриване и препятстване на полицията да състави акт. Методиев дори се е върнал на временния КПП, когато полицаят вече бил приключил със съставянето на акт на футболист от отбора на Самоков, припомня ВКС.

Бившият депутат обаче е признат и от трите инстанции за виновен за хулиганство. Тъй като това остава единственото му доказано престъпление, ВКС логично го освобождава от наказателна отговорност и му налага само глоба от 3000 лева.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
haha
haha
13 март 2018 17:18
Гост

Bat Sali se viad civilen 😉