Бившият депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев отива на съд за купуване на гласове. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че са приключили разследването и са внесли в съда обвинителния акт срещу Илиев и съучастника му Иван Тодоров.

Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС и решили да наемат помещение в ромския квартал, където организирали схемата и започнали агитация да се гласува за Илиев срещу обещание за пари.

Тодоров водел тетрадка, в която отбелязвал на кого каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Като се възползвал от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други, които да мотивират хора да гласуват за Илиев срещу заплащане, като сумите варирали от 20 лева до 50 лева за глас.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илиев и Тодоров в заведение в града и там Илиев дал 2000 лева, които били разпределени между тях. Бъдещият депутат поел ангажимента за изплащане на още пари, след като станат ясни резултатите от изборите.

Илиев има три обвинения за купуване на гласове и ако вината му се докаже, може да бъде осъден на от 1 до 6 години затвор. Същото наказание грози и съучастника му Тодоров.

В началото на миналата година Илия Илиев и бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев бяха пратени на съда и за източване на над 4.2 млн. лева от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Обвиненията срещу Илиев са, че е бил съучастник в присвояването, а след като прокуратурата обяви, че го разследва, той каза, че се отказва от имунитета си и дори обяви, че е готов да влезе в затвора.

„Ако съм виновен, ще си изтърпя наказанието… Ако трябва, ще полежа. Няма нищо лошо в това. Ще прочета някоя друга книга. Обичам да чета“, каза тогава Илиев.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ДАНИЕЛ
ДАНИЕЛ
01 август 2018 22:49
Гост

Абе няма що е как пък само роми хващат бе….там където живея а вярвам, че и в цяла българия се купуват гласове от всички политически партий пари се носят с куфари и се раздават от българи.

ДАНИЕЛ
ДАНИЕЛ
01 август 2018 22:45
Гост

Всички без изключение купуват гласове но тук е интересното, че за сега само роми обвиняват…Ако това е политика да ги пречупят изкупвачите в нечия полза….

Градил Илия килия
Градил Илия килия
31 юли 2018 17:15
Гост

За такива – само ефективна присъда. Да видим дали ще посмее друг път да прескача закона.

Илия
Илия
31 юли 2018 17:11
Гост

Невинен съм! Аз просто исках да интегрирам ромите.

Възмутен
Възмутен
31 юли 2018 16:44
Гост

Тоя как тъче на няколко стана! Граници няма дебелокожието му.

Местен
Местен
31 юли 2018 16:43
Гост

Илиев е от най-елементарните маши по избори и затова изгоря. Отделно се вижда защо има толкова много ромски партии и движения, за всеки има хляб явно.

Косьо
Косьо
31 юли 2018 17:09
Гост

Рибата се вмирисва откъм главата.

Кольо
Кольо
31 юли 2018 16:41
Гост

Този е професионален купувач, но не вярвам да го отнесе наистина.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2018 16:14
Гост

Не е първият за жалост.