Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при бившия депутат от БСП Георги Борисов, който беше и шеф на Областната дирекция „Земеделие“ във Варна.

От комисията съобщиха, че конфликтът на интереси е установен именно по времето, когато Борисов беше шеф на ОД „Земеделие“ в края на 2013 г. Малко преди това той беше напуснал парламента, за да поеме дирекцията във Варна.

Сигналът срещу него е, че е дал на фирмата на съпругата си Камелия Пархова „Нептун 2“над 750 декара земи за отглеждане на орехи. Става дума за договор за аренда за 50 години.

До 2013 г. съдружници във фирмата са били Георгиев и областният шеф на БСП във Варна Цонко Цонев, а след това са прехвърлили своите дялове на съпругите си.

В производството пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Георгиев обяснил, че е разведен от 1995 г. и срещите му с Пархова са свързани само с двете им деца. Докладна записка от МВР и по сведения от домоуправител обаче показали, че през цялата 2013 г. Георгиев, Пархова и децата им са живеели на един адрес.

В решението на КПКОНПИ се казва, че за да има осъществен конфликт на интереси за нарушения по отменения закон, по който е производството, са нужни три предпоставки: лицето да заема публична длъжност, да има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба и действията му да са повлияни от частния интерес.

Комисията е установила, че пет месеца след назначаването си като директор, Борисов е бил в конфликт на интереси, като е подписал договора за аренда с фирма „Нептун-2“, защото е бил неин управител, а при сключването на договора, съдружник в дружеството е жена му. Освен това Георгиев не е подал декларация за конфликт на интереси при обявяване на класирането на участниците в търга, когато става ясно, че същата фирма заема първо място.

„Видно от събраните по преписката доказателства Георги Борисов не е подал декларация по чл. 12, т. 4 от ЗПУКИ (отм.), нито се е отвел от упражняване на правомощията си по служба“, се казва в решението.

Комисията не е установила конфликт на интереси при Цонко Цонев, срещу когото също е имало сигнал, защото по отменения закон той не е бил лице, заемащо публична длъжност. Тогава Цонев е бил и шеф на „Напоителни системи“ във Варна.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цветан
Цветан
08 юни 2018 6:47
Гост

Да, разбрахме какво е направил, но какво от това. Кучетата си лаят, кервана си върви. Ще се поприказва малко и ще се забрави. Все пак случката е от България, а не от Румъния.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2018 13:42
Гост

Георги Борисов не можа ли да ги даде тези земи за още по-дълъг период, та съвсем да лъсне измамата?

Възмутен
Възмутен
07 юни 2018 13:38
Гост

Разведен, ама интереса клати феса.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2018 13:39
Гост

Тоя не знае и как да лъже.

Anonimen
Anonimen
07 юни 2018 13:19
Гост

КПКОНПИ кога ли ще конфискува имущество на някой подобен хитрец и другите подобни ще се замислят дали да злоупотребяват.

Минко
Минко
07 юни 2018 13:16
Гост

класика в жанра- да се възползваш от служебното си положение.