Бившият апелативен прокурор на Бургас Емил Христов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 65 000 лева за неимуществени вреди от воденото срещу него близо 3 години разследване, научи „Лекс“.

Миналата година Христов заведе срещу прокуратурата иск за 70 000 лева в окръжния съд в Бургас по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и той му присъди обезщетение от 65 000 лева. Държавното обвинение обжалва решението, но наскоро апелативният съд го потвърди изцяло (решението виж тук).

Емил Христов беше разследван за престъпление по служба от 2013 г. до 2015 г. Случаят стана известен покрай скандала с изтеклите разговори между Христов, тогавашните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски и Румен Боев, прокурор Иван Ванчев и шефката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова.

Впоследствие на едно от заседанията на ВСС тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска Христов да бъде отстранен заради разследване срещу него, което обаче е от 2012 г., а деянията от още по-рано.

Според малкото огласени тогава данни то е за това, че Христов е влязъл в нерегламентирани контакти с бившия кмет на Несебър Николай Трифонов и е придобил недвижим имот в местността „Кокалу“ в града. Магистратът превишил властта си и през юни 2011 г. отвел наблюдаващия прокурор Иванка Козарова от преписка, която била водена срещу бившия кмет и засягала времето, в което управлявал Несебър.

В материалите имало данни и за други магистрати в Бургас, които били отделени в друго производство за това, че помагали на хора от криминалния контингент да не бъдат разследвани, като въздействали на свои колеги, за да не изпълнят задълженията си. След това двете разследвания били обединени.

След като Христов беше отстранен от длъжност заради това разследване, тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с докладчик Александър Еленков отмени решението, като подчерта, че когато срещу магистрат се води дело, без да е формално привлечен като обвиняем, той няма никакви възможности за защита, тъй като разследването може да продължи години. След това петчленен състав на ВАС отмени това решение и Христов беше окончателно отстранен от длъжност.

Едва през април 2015 г. прокуратурата е прекратила разследването с мотив, че деянието не е извършено или не съставлява престъпление. Според постановлението разследващите не са установили връзка между действията на Христов и евентуално длъжностно престъпление. Информацията за евентуални корупционни практики на Христов и други магистрати в Бургас пък била от постъпили справки от ГДБОП и ДАНС, но разследването не установило нищо нередно.

Емил Христов пише в жалбата си до съда в Бургас, че в продължение на 22 месеца е бил отстранен от длъжност, разследването срещу него е било публично огласено, което било тежък удар върху имиджа и репутацията му на уважаван магистрат с ръководен пост в прокуратурата.

Отделно Христов е бил подслушван и следен в продължение на една година. През 2015 г. Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства констатира, че бившият апелативен прокурор на Бургас е бил следен незаконно, тъй като разрешенията за прилагане на СРС са били издадени от председателя на Софийския окръжен съд, въпреки че престъпленията, за които е разследван, са били подсъдни на градския съд. Освен това специалните разузнавателни средства са били прилагани над допустимия 6-месечен срок.

От справките става ясно, че по искане на ГДБОП, председателят на окръжния съд в София е разрешил Христов да бъде следен за 60 дни от 18 април 2011 г., като през юни срокът е удължен с още 120 дни. През юни следващата година аналогично искане е направено от прокуратурата и то отново е уважено първо за 60 дни, а след това за още 120. В резултат на това десетки разговори и срещи на Христов са били документирани, а още първата инстанция по иска му пише, че „неправомерната експлоатация на СРС спрямо ищеца е израз на фрапантно посегателство върху неприкосновеността на личния му живот, гарантирана от чл. 32 от Конституцията“.

Апелативните съдии също отбелязват, че Христов е магистрат от 1983 г. – първоначално следовател и ръководител на следствието в Бургас, след това, окръжен и апелативен прокурор на града, като и сега работи в апелативната прокуратура в града. По делото са дали показания съпругата на Христов и зам.-окръжният прокурор на Бургас Ангел Георгиев, които разказват колко тежко е приел воденото дело.

Георгиев казва, че Христов се капсулирал, отказвал да разговаря с него, защото знаел, че го подслушват и не искал да му навреди.

Съдът отбелязва, че за иска по ЗОДОВ няма значение, че делото срещу Христов е било прекратено без да му бъде повдигнато обвинение, но отбелязва, че периодът от близо 3 години, в които е било висящо, е дълъг.

„Дори и да не е било повдигнато обвинение и да не е наложена мярка за неотклонение, отстраняването на ищеца от длъжност, продължило близо две години, до приключване на досъдебното производство, е изключително съществено ограничение, поставящо ищеца в невъзможност да работи и да осигурява средства за издръжка на семейството си“, пишат апелативните съдии. В исковата си молба Христов изрично е посочил, че това отстраняване му е попречило да се кандидатира и за втори мандат като апелативен прокурор на Бургас. Втората инстанция също отбелязва незаконно приложените СРС, довели до омерзение у Христов.

„Степента и характерът на преживените от въззиваемия ищец душевни болки и страдания сочат на по-значителни от обичайните, като се има предвид продължителния период на разследване и приложените всеобхватни по вид СРС, отстраняване от ръководна работа, в който период е препятствано кариерното му развитие с поставяне в невъзможност да се кандидатира за втори мандат на ръководна длъжност, както и с лишаването му от средства за издръжка. Двете престъпни деяния, за които е разследван са свързани със заеманата висока длъжност и то в правозащитен орган. С оглед на това, наказателното преследване срещу въззиваемия е довело до непоправими поражения на градените с години успешна професионална кариера и професионален авторитет на уважаван, отличен и ползващ се с добро име магистрат на ръководен пост в прокуратурата“, пише в заключение съдът, но решението му не е окончателно и прокуратурата може да го обжалва пред ВКС.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
двоен аршин при обезщетенията
двоен аршин при обезщетенията
25 март 2021 9:24
Гост

Изумителен двоен аршин при обезщетенията. Например при незаконните дела (няколко на брой)срещу правозащитника Н.К.-Б, като при това той дори беше пратен на съд и оправдан обезщетението е многократно по-ниско, въпреки много по мощната репресия и уронване на имиджа му(например прокурори на пресконференция се упражняваха срещу името на Н.К.-Б, но когато съд го оневини, същите прокурори не казаха и дума на извинение). Как така ,когато незаконно обвинен е редови гражданин, обезщетението е с пъти по-ниско, и то дори когато делото е влязло в съд? Ето друг пример-незаконно обвинен-наказателен незаконен процес, продължил 2 години, незаконно обвиненият изкарал ПЕТ месеца в ареста-незаконно-обезщетението му… Покажи целия коментар »

двоен аршин на обезщетенията
двоен аршин на обезщетенията
25 март 2021 9:35
Гост

Друг пример-незаконно разследван ОСЕМ години, и то с повдигнато незаконно обвинение-обезщетение 5000 лв . https://bnr.bg/post/101041483/prokuraturata-shte-plati-obezshtetenie-ot-5-000-leva-na-maj-razsledvan-v-prodaljenie-na-8-godini

двоен аршин при обезщетенията
двоен аршин при обезщетенията
25 март 2021 9:38
Гост

2700 лв обезщетение за незаконно обвинен,, незаконно осъден на първа инстанция, оправдан на горна инстанция, незаконно съден 3 години.

https://www.24chasa.bg/region/article/9230585

двоен аршин при обезщетенията
двоен аршин при обезщетенията
25 март 2021 9:45
Гост

четвър ти пример-5000 лв обезщетение за незаконно обвинение и досъдебна фаза незаконно продължила 3 години. Искът е бил за 150 000 лв, а съдът присъжда 5000 лв.
http://vssold.justice.bg/osdobrich/2018/10/0063d818/145a0218.htm

––––––––
ПРАВИЛНО Е незаконно обвинен прокурор да бъде обезщетен със 65 000 лв, но подобни суми следва да се присъждат при многобройните случаи на незаконно обвинени хора „от плебса“. Защото когато обвинен е лице без власт, и когато тези лица са задържани с месеци, размотавани дори из съдилищата(а не всичко да се прекрати на досъдебна фаза) с години, се присъждат кирливи обезщетения от 4-5000 лв.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 9:23
Гост

Честито му.

Daniel
Daniel
25 март 2021 9:23
Гост

Според мен е добре да се направи добра преценка и да се прецени защо се е стигнало до тук

Гашев
Гашев
25 март 2021 9:22
Гост

Според мен си е в правото човека.

Flarken
Flarken
25 март 2021 9:21
Гост

Че даже за 70 000 е завел иск, а са му дават 65 000. Не е малко бе. Струва ми се, че принципно ги свеждат парите до половина.

Flarken
Flarken
25 март 2021 9:21
Гост

За мен това е голяма излагация.

Дани
Дани
25 март 2021 9:20
Гост

Да де, НАП нали събира пари от всички малки и средни фирми и от всички хора, не толкова от богатите. Сега ще имат пари да платят

Drob4ev
Drob4ev
25 март 2021 9:20
Гост

Определено идеята да си ги плаща после тия пари тоя дето е направил мизерията ми допада.

Занев
Занев
25 март 2021 9:19
Гост

Което пак ние ще плащаме

Peter P.
Peter P.
25 март 2021 9:17
Гост

Значи Еленков все пак е бил прав. Ако е имало кой да чуе, можеше да се спестят поне половината пари.

Абагард
Абагард
25 март 2021 9:22
Гост

Ами, кой ще чуе бе братко… не им дреме.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 9:15
Гост

Така е, който отказва да се подчинява на задкулисието, бой по устав. Иначе Пепи Еврото и останалите, обслужващи мафията на власт, не само не ги закачат, ами и ги награждават.

КоУега
КоУега
25 март 2021 9:14
Гост

Е, да, понякога се налага да хвърлим и наши хора в жаравата, ама поне не поддържаме огъня.