Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров вече е на свобода. В петък той е бил освободен от затвора, където изтърпяваше 3-годишна присъда за безстопанственост, съобщи бТВ.

Димитров беше в затвора от 20 ноември 2015 г. Тогава беше окончателно осъден на 3 години затвор, след като беше признат за виновен, че е разпилял имущество на „Топлофикация“ за над 320 000 лева, похарчени за луксозни стоки като джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, различни аксесоари, лекарства, хранителни добавки и др. През лятото на миналата година той поиска предсрочно освобождаване, но съдът му отказа, въпреки че работи в затвора, получавал е награди, имал е примерно поведение и нисък риск от рецидив.

В края на януари Димитров беше окончателно оправдан по друго дело срещу него – за валутни престъпления. По него прокуратурата го обвиняваше, че от 1999 г. до 2003 г. в Австрия е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и извършените сделки с ценни книжа са за общо близо 6 млн. лева. Другото му обвинение беше, че е нарушил валутните закони и като  управител на фирма „Про Марк“ ЕООД не е декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 млн. лв. Промяна в законодателството декриминализира извършеното от Димитров и в края на делото прокуратурата също отказа да поддържа обвиненията.

Срещу бившия шеф на „Топлофикация“ има обаче още две висящи дела – за пране на пари и за длъжностно присвояване на близо 4.5 млн. лв.

Коментирайте

avatar