Христо Динев напуска прокуратурата. Това се случва по-малко от месец, след като беше определен за временен ръководител на Специализираната прокуратура.

Динев е бивш районен и градски прокурор на София, а в последните години е редови обвинител в Софийската градска прокуратура.

Мотиви не бяха посочени. Прокурорската колегия го освободи от днес.

За временен ръководител на спецпрокуратурата бе определена Валентина Маджарова, която в момента е зам.-шеф там.

Още три оставки

Още три оставки гласува днес Прокурорската колегия. Едната е на Даниела Начева от Специализираната прокуратура. Преди година Начева беше кандидат за шеф на СП, но впоследствие се отказа от участие поради лични причини. Преди две седмици тя подаде оставка и като заместник-шеф на спецпрокуратурата, а сега напусна съдебната система.

Другата оставка е на Цветомила Събинска, която до днес беше шеф на районната прокуратура във Враца. Тя също напуска системата.

Третата оставка е на следователката от СГП Росица Рускова-Петрова.

Отстраниха от длъжност обвиняем прокурор от ВКП

Прокурорската колегия отстрани за два месеца от длъжност обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов. Той е обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество заради инцидент в болница в Плевен, разиграл се преди около две седмици. От държавното обвинение тогава казаха, че той се e държал арогантно, след като не бил допуснат до медицинското заведение, ударил със служебната си карта по лицето охранител в болница и счупил телефона на друг.

Асенов днес се яви на заседанието на Прокурорската колегия, където при закрити врати изложи своята теза за случилото се в Плевен. След като го изслуша, ПК на ВСС единодушно го отстрани от длъжност, като през времето, през което не е работа, той ще получава минимална работна заплата.

Георги Асенов беше задържан след инцидента, а прокуратурата поиска от съда да му наложи постоянен арест. Софийският градски съд, а по-късно и Софийският апелативен съд, обаче отказаха да му определят каквато и да е мярка за неотклонение. В мотивите си СГС заяви, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление, а прокуратурата прилага двоен стандарт, защото за по-тежки престъпления не иска постоянен арест. САС потвърди определението на първата инстанция.

Елин Алексов е новият военно-апелативен прокурор

Военният обвинител Елин Алексов бе избран за ръководител на Военно-апелативната прокуратура. Решението на Прокурорската колегия бе взето единодушно днес.

Алексов остана единствен кандидат за поста, след като му конкурентът му – зам.-шефът на ВоАП Нивелин Начев се отказа.

Над 20 години Елин Алексов е военен магистрат. През 1998 г. започва като военен следовател, а 10 години по-късно вече е прокурор във военно-окръжната прокуратура в София. Преди две години той бе командирован във ВКП.

В началото на март т.г. Веселин Стоев подаде оставка като шеф на ВоАП. Това стана само няколко дни преди да му изтече мандатът. Стоев се премести на работа в Софийската апелативната прокуратура.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ЧСИ
ЧСИ
22 юли 2020 14:05
Гост

Човекът не иска да му наложат каскет и да работи, само като му натиснат копчето. Нормално решение на честен магистрат, адмирации. Като адвокат ще печели същите пари с много по-малко нерви.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 15:41
Гост

Какви пари ще печели бе? те адвокатите, занимаващи се с наказателно право се чудят откъде да изкарат 1000 лв.? Лулчева, Доковска, Симеонов и др. подобни са изключения

адвокат
адвокат
22 юли 2020 18:28
Гост

Много ги разбираш БЕ, злобно тролче. Ако ти си се пробвал и от теб нищо не е станало, това не означава нищо. Сигурно те е яд, че няма кой да ти предложи място в каскетурата и не можеш да проумееш, как така някой може да плюе на каскета. Със здраве.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 20:58
Гост

горкия! Бая си изгладнял!

Дима
Дима
22 юли 2020 14:00
Гост

Много е изтърпял даже. Цял месец.

Коко-Роко
Коко-Роко
22 юли 2020 13:59
Гост

Тоя какво си е мислил, като е искал да става шеф на спец. прокуратурата, че ще е истински ръководител ли?

Рони
Рони
22 юли 2020 14:14
Гост

Все още има доблестни и честни хора, които се опитват да оправят положението.

Коко-Роко
Коко-Роко
22 юли 2020 16:00
Гост

Вярно е, че има честни хора. Този обаче е от наивните, да си мисли, че ще може да се набута там и да прави каквото си иска!

Николай
Николай
22 юли 2020 13:59
Гост

Е, кой би искал да работи в Специализираната прокуратура. Обществена тайна е какво става в спецсъдилищата.

Кирил
Кирил
22 юли 2020 13:56
Гост

Жалко, много жалко. Изключителен човек и колега.

Лиляна
Лиляна
22 юли 2020 13:58
Гост

Гешев си се обгражда с негови хора и това е!

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 13:52
Гост

Ясно. Натиск да се репресира бизнеса.

Bobi M
Bobi M
22 юли 2020 13:52
Гост

Аз и не очаквам да чуем мотивите за решението му. Може да е заплашен да не казва какво му е казано, че трябва да прави и това го е отвратило

Любенова
Любенова
22 юли 2020 13:51
Гост

Какво да кажем? Гнилата система маха кадърните

Manoleva
Manoleva
22 юли 2020 13:51
Гост

Наистина можем сами да си правим изводите защо се маха, при положение, че за него имат добро мнение в средите

Мендонка
Мендонка
22 юли 2020 13:50
Гост

Не вярвам в него да е проблема

Цицеров
Цицеров
22 юли 2020 13:50
Гост

След само месец на позицията? Такива напускания обикновено са плод на факта, че очакваш да работиш по един начин, но рязко се оказва, че началниците ти имат други мотиви и подбуди и планове за провеждане на работния процес и акциите.

Gerova
Gerova
22 юли 2020 13:49
Гост

Нямам съмнения, че човека си обича работата, обаче ако не ти дават поле да си я вършиш, нищо не ти остава освен да си тръгнеш

Ася
Ася
22 юли 2020 13:53
Гост

Имайки впредвид кой е шефа му…

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 13:49
Гост

Ами не е луд човека да седи в тоя осарник

Ananieva
Ananieva
22 юли 2020 13:49
Гост

Какви може да са мотивите бре? Да не работи, като маша на ГЕРБ и Борисов, каквото прави Гешев, който явно си е повярвал и се самозаблуждава, че внася закон и ред в страната

Manoleva
Manoleva
22 юли 2020 13:48
Гост

Мотивите са ясни. Ама айде да не ги казваме.

ханку брат
ханку брат
22 юли 2020 13:47
Гост

Познавам Христо и мога да кажа, че е добър човек и си обичаше професията. Извидите оставям на вас