Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров отново е осъден на 10 години затвор по делото за присвояване на 5 млн. лева. Това е решил Военно-апелативният съд (ВоАпС), който за втори път гледа делото срещу ген. Киров и за втори път потвърждава присъдата на първата инстанция в тази ѝ част.

Става дума за първото от серията дела срещу Киров, след като той напусна поста си в НРС през 2012 г. Прокуратурата започна разследване за финансови несъответствия след финансов одит на Сметната палата на разузнаването. Според обвинението Киров е присвоил близо 5 млн. лева, като за целта съставил над 1000 официални финансови документи, които да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи за специфични нужди на службата.

Военният съд му беше наложил забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност за 15 години. Военните магистрати уважиха изцяло и предявения от бившата НРС (сега Държавна агенция „Разузнаване“) граждански иск за 4 720 196 лева. Постановиха и конфискация на част от имуществото.

На втора инстанция Киров беше оправдан само за това, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание, както и да е извършил престъплението с Йордан Гелев. Намалена на 13 години беше единствено забраната на Киров да заема ръководна длъжност. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане във ВоАпС, след като прецени, че при оценка на доказателствата са допуснати процесуални нарушения, които засягат правото на защита на подсъдимия.

Мотивите към решението на новия състав на ВоАпС с председател и докладчик полк. Христо Странджански не са публикувани, а от него става ясно само, че то е идентично с предишното на апелативните съдии.

Срещу Кирчо Киров има още две дела, които не са приключили. В началото на годината Софийският военен съд го осъди на 15 години затвор отново за присвояване на около 5 млн. лева, а Софийският градски съд му наложи условно наказание от 2 години затвор за разгласена държавна тайна.

След прочитането на присъдата от 15 години затвор, прокуратурата поиска по-тежка мярка за неотклонение за Киров, за да не се укрие и той беше поставен под домашен арест. Преди две седмици обаче Военно-апелативният съд е преценил, че вече няма опасност Киров да избяга от правосъдието и отново му е била наложена гаранция от 5000 лева.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Няма такава държава
Няма такава държава
27 юли 2018 18:24
Гост

Равносметката: кражби в особено големи размери, фалшифициране на документи, разгласяване на държавна тайна, т.е. злоупотреба със служебно положение и човекът си се разхожда спокойно срещу „крупната“ сума от 5000 лева, които със сигурност за него не са проблем.

Оютимист
Оютимист
27 юли 2018 18:42
Гост

Нищо ново под слънцето: някой на отговорен пост се възползва от служебното си положение. Жалкото е обаче, че не всички ги хващат навреме. Или просто каръците нямат политически чадър. Да му мислят как ще се предпазват от „дъжда на справедливостта“.

5-ко
5-ко
27 юли 2018 17:12
Гост

Не зная как точно са преценили, че няма опасност да избяга. Защото няма да е първият случай, в който подсъдимият да си харчи парите в чужбина.

Защо
Защо
27 юли 2018 17:04
Гост

Чудя се защо първо е пуснат под гаранция и второ – защо сумата е толкова малка на фона на обвинението. Явно съдът има някакви съмнения.

Минувач
Минувач
27 юли 2018 16:10
Гост

Този беше най-слабият шеф на разузнаването, направи страшни поразии. Един от най-гръмките кадрови провали на БСП. А краденето на пари е черешката на тортата.

Бонд
Бонд
27 юли 2018 16:05
Гост

Изглежда, че може и да влезе в затвора, което ще е прецедент за такъв пост. Дори и да му намалят присъдата заради чисто съдебно минало, пак ще си полежи.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2018 16:48
Гост

Pro tazi suma e redno da poleji.

Мишо
Мишо
27 юли 2018 17:54
Гост

То все някога е за първи път. Крайно време е да окошарят един такъв, че да се научат да не крадат.