Бившият изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД Ивайло Първанов е предаден на съд за принуда. Днес Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт в районния съд в Пазарджик срещу него и срещу бизнесмена Стоян Комитов, който е обвинен в опит да даде дар.

През лятото на 2015 г. Ивайло Първанов се срещнал с управителката на „Напоителни системи“-клон Тополница и я информирал, че ще й изпрати свой близък – шеф на фирма, на когото да възложи извършването на строително-монтажни работи на три обекта, съобщават от държавното обвинение. Казал й още да сключи договори на максимално допустимата за директно възлагане стойност по Закона за обществените поръчки.

Управителката на клон Тополница изпълнила заръката. С търговското дружество „Нова Билд Инк“ ЕООД сключила договор за сумата от 59 216.86 лева без ДДС за ремонт на кантон „Варвара -1“. С друга фирма – „Дейта груп“ ЕООД, договорът е за 56 420.56 лева без ДДС като тя трябва да извърши строително-монтажни работи на водотехническото съоръжение „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон. Договорът с третата фирма „Билд Асист“ ЕООД е за 31 646.26 лева без ДДС за кантон „Гелеменово“.

И трите документа били предварително одобрени от Ивайло Първанов. В тях е имало клаузи за възможност за удължаването им, което е било и сторено дни преди да изтече първоначално определеният срок на действие.

През февруари 2016 г. представител на фирмата „Нова Билд Инк“ ЕООД уведомил по телефона управителката на „Напоителни системи“ ЕАД-клон Тополница, че строително-монтажните работи на единия обект са завършени. Жената и неин колега – главен инженер, отишли на място да проверят дали договорът е изпълнен. Двамата установили, че извършените дейности били некачествени. Същите констатации били направени и на другите два обекта.

Два месеца по-късно Ивайло Първанов се поинтересувал дали са изплатени сумите за трите обекта. Управителката на клон Тополница го информирала, че не са, защото не са подписани приемателните протоколи, които били задължителна част от договорите.

След разговора жената назначила приемателна комисия от три длъжностни лица, които да извършат оглед на обектите и да опишат извършените дейности като качество и количество. Комисията установила, че едва 20% от възложеното е свършено и то некачествено.

По повод констатациите директорът на фирмата „Нова Билд Инк“ ЕООД разговарял по телефона с управителката на клона и й обяснил, че има предварителна уговорка с Ивайло Първанов. Тя била следната – да не се извършват строително-монтажни работи на обектите, а направо да се подпишат документите и въз основа на тях да се изплатят сумите по договорите. Бизнесменът обяснил още, че преди време е направил услуга на Ивайло Първанов, за която тогава не било платено, а с тези договори „ще си изравнят сметките“.

На 27 май 2016 г. приемателната комисия изготвила доклад до управителката на клон Тополница, в който написала, че е извършена малка част от заложената в договорите строително-монтажна работа и то с лошо качество.

Същия ден вечерта Ивайло Първанов се обадил на шефката на клона и й поискал обяснения, опитал се да я принуди чрез заплахи за уволнение да накара членовете на комисията да подпишат протокол, с който да приемат извършените ремонти по обектите. Първанов действал по същия начин – с принуда и заплаха за уволнение, и спрямо председателя на комисията, уточняват от прокуратурата. И добавят, че деянието е останало недовършено по независещи от Първанов причини.

Заради това той е обвинен и предаден на съд за това, че „като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, е злоупотребил с властта си при условията на продължаващо престъпление – с две деяния, които осъществяват поотделно едно и също престъпление и са извършени в кратък период, при една и съща обстановка –  престъпление по чл.143, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 вр.чл.26, ал.1 от НК“. Първанов е с мярка „подписка“.

Бизнесменът Стоян Комитов пък е обвинен за това, че на 14 юни 2016 г. в кабинета на управителката на клон Тополница в Пазарджик е направил опит да даде дар – сумата от по 2000 лева, на членовете на комисията. Срещу парите той искал те да подпишат протоколи, че изцяло са извършени строително-монтажните работи на трите обекта, което не отговаряло на действителността. „Изпълнителното деяние е било довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици – престъпление по чл.304, ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК“, уточняват от прокуратурата.

Ивайло Първанов има още едно обвинение – за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лева.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мирослав
Мирослав
17 юни 2018 7:50
Гост

В България още няма осъден политик. Такава е системата, крадат и после се спотайват, съдът отлага делата а те си харчат милиончетата.

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 16:51
Гост

Всеки, който оглави „Напоителни системи“ е потенциален обвиняем. Това е изводът.

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 13:32
Гост

Класика в жанра-да си до кацата с мед и да си топнеш……..ръката до рамото.

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 13:30
Гост

Дано и това дело да не се проточи с години

ВИК
ВИК
04 април 2018 13:25
Гост

Поредното корумпе

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 13:21
Гост

Oх в напоителни, където и да се разровиш ще излезе нещо