Бившият член на Висшия съдебен съвет Румен Боев стана заместник-шеф на Пловдивската апелативна прокуратура.

Както „Лекс“ писа, той бе предложен за поста от ръководителя на АП-Пловдив Иван Даскалов. Днес Прокурорската колегия единодушно назначи Боев на административната длъжност. Дебат по темата нямаше.

Също така единодушно и без дискусия бе одобрено предложението на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев за рокада при заместниците му. От поста бе освободен Красимир Тренчев, защото е командирован в апелативната спецпрокуратура, а на негово място бе назначен Димитър Франтишек Петров, който е от СРП.

Колегията обаче отказа да одобри подобна рокада в районната прокуратура в Разлог. Там административният ръководител Ружена Кондева-Елчинова бе предложила да бъде освободен сегашният ѝ заместник Мирослав Каназирев, а на негово място да бъде назначен Васил Чекански.

Членът на ВСС Пламен Найденов обаче заяви, че ще гласува против предложението, защото не е съпроводено с мотиви, каквито например изложил Иван Гешев. Според Найденов не става ясно какво налага тази смяна – дали има някакви проблеми в работата на Каназирев, или причината е друга.

След него и Георги Кузманов се учуди каква е причината за рокадата. Накрая Калина Чапкънова предложи точката да бъде отложена, за да може до следващото заседание шефката на РП-Разлог да каже какво налага смяната. Идеята бе подкрепена от останалите членове на кадровия орган.

Същевременно на днешното заседание Прокурорската колегия ревизира решението си от преди две седмици, с което обяви конкурс за повишаване за шест бройки в спецпрокуратурата. Огнян Дамянов обясни, че Пленумът на ВСС е увеличил щата с девет допълнителна места, като осем от тях могат да бъдат обявени на конкурс. Така на финала колегията обяви общо 14 свободни места за заемане чрез конкурс за повишаване. Аналогични бяха мотивите за увеличаване на броя на местата за следователи към отдела в спецпрокуратурата, които също бяха обявени на конкурс. Но с тази разлика, че не стана ясно с колко точно.

Наред с тези решения, бе взето и още едно. Комисията по атестирането и конкурсите има нов член и това е Наталия Василева, която е избрана от Общото събрание на Националната следствена служба.

И не на последно място Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу шефа на районната прокуратура в Смолян Георги Кърпалов. Той е предложен за наказание от окръжния прокурор на Смолян Тодор Деянов. Същевременно колегията потвърди наложеното от градския прокурор на София Емилия Русинова наказание „забележка“ на обвинителя Кирил Димитров.

Коментирайте

avatar