Бившият футболен съдия Антон Генов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 40 000 лева за причинените му морални вреди от воденото срещу него дело за длъжностно престъпление и принуда. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Евгени Георгиев, показа проверка на „Лекс“.

Бившият футболен съдия е завел иск срещу прокуратурата за 150 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като преди две години беше окончателно оправдан за извършено длъжностно престъпление и принуда. След като приключи кариерата са на футболен рефер, Генов, който има диплома за ветеринар, стана шеф на Областната дирекция за безопасност на храните в София.

През 2017 г. прокуратурата го обвини, че като шеф на дирекцията е наредил проверки във фирми за изкупуване на отработена мазнина от заведения, която е основна суровина за производство на биогориво.

Обвинението твърдеше, че по този начин Генов нарочно е атакувал конкуренти на друга фирма от сектора, в която по онова време работел синът му и в резултат на това са били иззети големи количества мазнина от потърпевшите. Освен това бившият рефер беше обвинен, че е направил опит да принуди управителка на фирма от бранша с чуждестранен собственик да не развива дейност в София.

Още през 2018 г. градският съд го оправда, а в началото на 2019 г. присъдата беше потвърдена от Софийския апелативен съд и прокуратурата не я протестира. Миналата година пък Върховният административен съд възстанови Генов на поста му в агенцията по храните.

В иска си по ЗОДОВ пред градския съд Генов пише, че делото срещу него е било отразявано в медиите и е преживял силен емоционален стрес, чувствал се унизен, бил разтревожен и се изолирал. Той поиска и 15 000 лева обезщетение за имуществени вреди, защото е бил уволнен заради обвинението и е останал без работа 17 месеца, а получил обезщетение само за шест. В тази част обаче искът му е отхвърлен изцяло, като СГС приема, е претърпял само морални вреди от воденото дело.

„Съдът приема, че доброто име и честта на Антон Генов са били накърнени от широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение. Разгласяването на недоказани твърдения на прокуратурата, включително и пред национални медии, е довело до по-интензивно засягане на доброто име на Антон Генов от обикновените случаи“, пише в решението си съдия Георгиев. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

След края на наказателното дело Антон Генов стана и иподякон в църквата като подстриженик на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който разказа тогава пред бТВ, че бившият рефер решил да преосмисли живота си и да се смири след 50-та си годишнина.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
мнение
мнение
24 февруари 2021 8:37
Гост

Малко е обезщетението. За сравнение-незаконно обвинен прокурор беше обезщетен със 150 000 лв. Тук невинен е разиграван и на досъдебно производство,че и до съд се е стигнало, а няма прекрятявка на досъдебно ниво-и мижаво обезщетение.

Лицето да си вземе парите, а да обмисли дело в страсбург заради двойния аршин на обезщетенията-огромни обезщетения за незаконно обвинени магистрати, и мижаво-за незаконно обвинени „обикновени“ хора

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:43
Гост

Браво! Само така се действа срещу родната ни прикриватура.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:44
Гост

Браво, ама тези пари са от джоба на честният данъкоплатец.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:04
Гост

Скоро и пациентите на ветеринарните лекари може да осъдят най-некомпетентната структура в рамките на съдебната власт, оглавявана от нискоинтелигентно лице с налудничав поглед и афинитет към селския туризъм.

Павлова
Павлова
23 февруари 2021 13:01
Гост

В прокуратурата са некомпетентни

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:36
Гост

А, защото шефът им е от най-компетентните 🙂

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:00
Гост

Да де, друго си е на някого да му разбиеш бизнеса, живота. После се оказва, че той не бил виновен, ма много важно. Тия пари няма да ги плати прокурора, нали? Ще се вадят от държавния джоб…

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:00
Гост

Не съм изненадан. Ние имаме прокуратура – бухалка

Абагард
Абагард
23 февруари 2021 12:59
Гост

Понеже работят на ишлеме. Пускат там някакви обвинения и правят проверки ама реално нищо от това не минава в съда.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:37
Гост

А, иначе Гешев твърди ,че досъдебното производство е перфектно.

Стаматова
Стаматова
23 февруари 2021 12:59
Гост

А тия пари са данъци…те идват от джобовете нииии

Цветков
Цветков
23 февруари 2021 12:59
Гост

Не ни чака нещо по-добро, като гледам каква е сега прокуратурата и кой я оглавява.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 13:38
Гост

Става ми мъчно за Цацаров вече.

Емил
Емил
23 февруари 2021 12:58
Гост

Той е от уважаваните съдии в България.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 12:58
Гост

Тя тая наша прокуратура освен да я съди човек, друго може ли да стори ?

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2021 12:57
Гост

И правилно