Бившият районен прокурор на Несебър Георги Русев е оправдан по делото за бракониерство в Приморско отпреди две години, показа проверка на „Лекс“.

В началото на 2017 г. горски заловиха ловна дружинка в местността „Петрова поляна“ да разфасова отстреляно диво прасе, а на мястото е бил и Русев. Той беше обвинен след това, че не е положил грижи и е предоставил своите ловна карабина и пушка на бизнесмена Сашо Вълчанов, който пък нямал разрешителни за тях. Сред задържаните тогава бяха още служителят на ВиК-Приморско Васил Дудев, Иван Станков и Пламен Алексиев.

След няколко месеца делото беше внесено в съда от специализираното звено „Антикорупция“, а вчера състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Димитрина Ангелова е оправдала Русев и още трима от подсъдимите. Освободен от наказателна отговорност и наказан с глоба от 1000 лева е само Дудев, който според обвинението е убил дивото прасе.

От данните по делото става ясно, че е било отстреляно мъжко диво прасе на 7 години с тегло от 210 кг, а стойността му е изчислена на 1820 лева. С присъдата съдия Ангелова е постановила, че прасето следва да бъде отнето в полза на държавата. Делото на първа инстанция продължи година и половина и за сметка на държавата остават разноските по него, които са за над 2600 лева.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.

Георги Русев беше временен шеф на Районната прокуратура в Несебър допреди 4 години и кандидатства за поста, но Висшият съдебен съвет не го подкрепи. През 2015 г. той получи само 4 гласа в своя полза, а главният прокурор Сотир Цацаров се изказа остро срещу него, тъй като на фона на тежката натовареност на прокурорите там, в концепцията си Русев беше заявил, че си поставя за цел поддържане на диалога с всички прокуратури в Бургас. Той остана прокурор в Несебър и след заведеното дело, тъй като обвинението му не е за престъпление, свързано с работата му.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
гост
гост
05 февруари 2019 19:33
Гост

Щом за углавно престъпление не можаха да го разкарат от системата, то за гоьонсуратлък и наглост изобщо не могат да го барнат!

Пешо
Пешо
05 февруари 2019 13:15
Гост

И какво е станало всъщност с прасето, кой го изяде, как го е усвоила държавата и въобще що за глупост да се отнема труп в нечия полза.

Klasika v janra
Klasika v janra
05 февруари 2019 12:26
Гост

Prokuror i biznesmen, zaedno na lov.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 12:25
Гост

Трябваше да го отстранят. Няма значение, че престъплението не е свързано с работата му. За този пост трябва да е изряден.

Кон за кокошка
Кон за кокошка
05 февруари 2019 12:24
Гост

За това на държавата няма да й излиза сметката-за повече от 2600 лева си купува прасе за 1820 лева.

Математик
Математик
05 февруари 2019 12:27
Гост

Е и Дудев е дал една хилядарка.