Подсъдимият вече бивш окръжен прокурор от Плевен Димитър Захариев трябва да плати 20 000 лева парична гаранция, за да не бъде повече под домашен арест. Това определи Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) и отхвърли молбата му за по-нисък размер на гаранцията, показа проверка на „Лекс“.

Захариев е подсъдим в Специализирания наказателен съд за изнудване и участие в престъпната група за рекет на Камен Балбузанов-Куката. Той беше арестуван през юни м.г. в съдебна зала в Софийския градски съд, където пък е подсъдим за принуда над починалия вече свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов.

По делото в спецсъда му беше наложен домашен арест заради влошеното здравословно състояние и трудно придвижване, но в хода на разследването стана ясно, че Захариев ползва патерици само за посещенията си в съда, а в останалото време се придвижва без видими затруднения.

Преди две седмици спецсъдът в крайна сметка е уважил поредната молба на подсъдимия за по-лека мярка за неотклонение и му е наложил парична гаранция от 20 000 лева. Захариев обаче е обжалвал размера на гаранцията пред АСНС. Любопитни са мотивите, с които съдебният състав, чиито председател и докладчик е бившият член на ВСС Галя Георгиева, а останалите членове са Даниела Врачева и Магдалена Лазарова (също бивш член на ВСС), отказва да намали гаранцията на Захариев.

На първо място съдът споделя изводите на първата инстанция, че многобройните медицински документи доказват, че Захариев е с намалена трудоспособност до август 2021 г. като за него е противопоказно продължителното ходене и стоене прав.

За да прецени дали е висок размерът на паричната гаранция, АСНС припомня, че на 21 март Прокурорската колегия на ВСС освободи Захариев от съдебната система, след като той подаде оставка. След това съдебният състав пише, че подаването на оставка от магистрат, когато срещу него има висящо дисциплинарно производство, носи благоприятни имуществени последици за него. Срещу Захариев действително беше образувано дисциплинарно производство, което обаче ще бъде прекратено. АСНС продължава разсъжденията си с констатацията, че това ще позволи на Захариев да работи като адвокат, а това ще му носи добри доходи.

„Висящото дисциплинарно производство на подсъдимия Захариев следва да бъде прекратено поради това, че вече не е магистрат, а това пък ще му открие възможност без изпит да се впише в адвокатурата като правоспособен юрист и бивш магистрат. Т.е не се прегражда възможността за професионално развитие като юрист и получаване на трудови доходи, които известно е, че позволяват добро материално обезпечаване“, се казва в определението на съда.

В него обаче съдиите пишат, че Захариев ще получи и еднократно обезщетение от толкова брутни заплати, колкото прослужени години има в съдебната власт. АСНС обаче пропуска да отбележи, че според чл. 225, ал.3 от Закона за съдебната власт, обезщетението не се изплаща до приключване на наказателното дело срещу освободения от длъжност магистрат. Ако той пък бъде осъден, законът също изключва плащане на обезщетение. Затова и Захариев няма как да получи до 20 заплати обезщетение преди края на делата срещу него и с тях да покрие разходите си за внасяне на паричната гаранция.

Анализът на съда на имотното състояние на Димитър Захариев продължава с информация за развода му. С бившата му съпруга се споразумели цялото им придобито имущество да остане за нея и двете им деца, като за прехвърлянето Захариев е получил 1000 лева.

„Каква е действителната стойност на прехвърлените по този начин недвижими имоти на бившата съпруга може да се прецени като се види данъчната оценка на всеки от тях и се съобрази района, в който се намират“, пише в определението на съда, в което магистратите проявяват загриженост и за невъзможността евентуално и в бъдеще да бъде конфискувано имущество от Захариев, ако той бъде осъден.

„Обсъждайки имотното състояние през призмата на прехвърлителните действия по отношение на недвижимото имущество, извършени в бракоразводния процес, АСНС счита, че с тези действия подсъдимият не е намалил фактически имотното си състояние, а се е възползвал от бездействието на прокуратурата в хода на развилия се наказателен процес до момента и успешно евентуално ще избегне за в бъдеще наказание конфискация на половината от имуществото, придобито по време на брака му“, заключват апелативните съдии.

За да откажат по-нисък размер на паричната гаранция, те подчертават, че в имотните си декларации Димитър Захариев е декларирал доходи от наем, безвъзмездно ползване на два автомобила „Мерцедес” и 200 дяла във фирма, които съдът оценява като актив в имущественото му състояние.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 април 2018 16:49
Гост

Хаха, вече съм фен на Галя Георгиева. Цацаров не й е любимец – „… а се възползвал от бездействието на прокуратурата в хода на развилия се наказателен процес до момента „

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 13:23
Гост

Поне са му решили здравословния проблем. Сега като адвокат ще свали патериците със сигурност.

адвокат
адвокат
04 април 2018 13:23
Гост

Впиши се! Впиши се! Да видиш как се изкарват пари, а не с изнудване

Потърпевш
Потърпевш
04 април 2018 13:29
Гост

То…вълкът козината си мени, ама нрава-не

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 13:07
Гост

Добре са го насолили…