Бившият шеф на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков е осъден на 3 години и 4 месеца затвор заради инцидента, довел до смъртта на ресторантьора Наско Тонкев в село Виноградец. Това реши днес на първа инстанция Районният съд в Пазарджик, след като Влайков се призна за виновен и делото протече при съкратено съдебно следствие.

Обвинението срещу бившия общински шеф от ГЕРБ е само затова, че е предоставил законния си пистолет на друг и макар да не е искал, от това е последвала смъртта на Тонкев. До трагичния инцидент се стигна на 31 август миналата година в ресторанта на убития по време на празненство по случай рождения ден на 6-годишно момче, племенник на Влайков. Водеща версия от самото начало беше, че пистолетът „Глог“ бил подаван между празнуващите, с него е стреляно във въздуха и така попаднал в детето, като именно то по невнимание произвело фаталния изстрел.

Близките на загиналия обаче бяха категорични, че е стрелял Влайков, като дъщерята на Тонкев – Деница, дори писа писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и призоваваше случаят да не бъде забравян. Семейството на жертвата твърдеше още, че веднага след инцидента, вместо да се обади на телефон 112, Влайков е търсил съдействие от районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров, с когото били в близки приятелски отношения, но думите им не се потвърдиха. Преди 3 месеца обаче Кацаров подаде оставка, след като стана ясно, че справки на ДАНС са изтекли от прокуратурата към разследвания кмет на Септември Марин Рачев.

В крайна сметка разследването на случая във Виноградец показа, че пистолетът наистина е попаднал в детето, но не е ясно как е станало това. Опровергана е била тезата, че Влайков е натиснал спусъка, докато подавал оръжието на Тонкев, защото експертиза е показала, че изстрелът е произведен от повече от метър разстояние. Малкото момче е казало, че то е стреляло, но майка му е отказала да бъде извършен следствен експеримент с детето, при който да се изясни дали то може изобщо да натисне спусъка.

На Влайков беше повдигнато обвинение само за предоставяне на оръжието, за което обаче законът също предвижда тежко наказание – от 3 до 10 години затвор. Той обаче призна всички факти в обвинителния акт и делото приключи в едно заседание. В такива случаи съдът е длъжен след обявяване на присъдата да намали размера на наказанието с 1/3.

В пледоарията си прокурор Светлозар Чераджийски поиска съдът да наложи наказание от 6 години затвор за Влайков, което след редуциране с 1/3 да стане 4 години. Влайков каза, че съжалява за случилото се и поиска по-леко наказание.

Съдът му наложи наказание от 5 години затвор, което след приспадането стана 3 години и 4 месеца, които той трябва да изтърпи при първоначален общ режим. Присъдата обаче не е окончателна и от защитата на Влайков обявиха вече, че ще я обжалват.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
30 май 2018 16:17
Гост

За сетен път се убеждавам, че в законите ни има сериозни недомислици. Само бил предоставил пистолета. Та той си е потенциален убиец.

Наблюдател
Наблюдател
30 май 2018 16:19
Гост

Въобще защо носи пистолет в заведение? От кого ще се защитава?

Следовател
Следовател
30 май 2018 15:48
Гост

Още щом майката е отказала следствения експеримент разбрах, че има нещо гнило.

Господа магистрати
Господа магистрати
30 май 2018 15:46
Гост

Толкова ли струва човешкия живот? Защо намалихте присъдата?