Бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия, предлага ГЕРБ. „Тя ще бъде гарант за изборния процес“, заяви шефът на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Той посочи, че Стоева е юрист с близо 40 години стаж и е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система.

Стефка Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. Започва кариерата си първо като адвокат, а от 1978 г. е съдия. Била е председател на Районния съд в Костинброд и в Софийския окръжен съд. От 1993 е съдия във Върховния съд, а от създаването му през 1996 г. във Върховния административен съд.

Стефка Стоева беше зам.-председател на ВАС до 2009 г., когато колегите ѝ върховни съдии я избраха за член на Конституционния съд. Мандатът ѝ там изтече миналата есен.

„Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите“, заяви днес Цветанов. Като обясни, че в ГЕРБ са обсъждали хора, които имат високи професионални качества. „Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит“, каза той.

Останалите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК са за адвокат Мирослав Джеров, Димитър Димитров, който е главен асистент в СУ „Св. Климет Охридски“, както и досегашните членове на Централната избирателна комисия Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова и Александър Андреев.

„Обединени патриоти“ предлагат доц. Таня Йосифова за заместник-председател на ЦИК, а за член – Бойчо Арнаудов.

ДПС номинира Ерхан Чаушев и Севинч Солакова, като тя е издигната за секретар на ЦИК.

Предложения за членове на ЦИК има и от „Воля“ и Реформаторския блок, съответно за Кристина Цанкова-Стефанова и Ивайло Ивков.

БСП предложи за членове на комисията Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.

А коалицията България без цензура-ВМРО предлага Катя Иванова.

По закон парламентът избира председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на тези, които имат евродепутати.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 март 2019 13:30
Гост

Нека да видим в следващите няколко дни дали няма да изскочи нещо и срещу нея. Надявам се, че сигурно за първи път ще има една неопетнена кандидатура за отговорен пост!

Анонимен
Анонимен
07 март 2019 12:16
Гост

По принцип не съм фен на Цветан Цветанов. Но не мога да отрека, че този път направи мъдро предложение.

Анонимен
Анонимен
07 март 2019 12:15
Гост

Имам удоволствието да я познавам лично. Тя със сигурност ще бъде гарант за изборния процес.

Язо Арго
Язо Арго
28 август 2020 6:55
Гост

Разбира се, че ще гарантира положителния изборен резултат на статуквото. Стар кадър на Шесто е все пак…

Анонимен
Анонимен
07 март 2019 12:13
Гост

Безспорен факт е , че тя наистина има високи професионални качества. А и опитът й би бил полезен за този пост.