Бившият конституционен съдия Стефка Стоева оглави Централната избирателна комисия (ЦИК). Парламентът единодушно гласува за избора ѝ със 141 гласа.

Преди да стане конституционен съдия Стефка Стоева беше един от най-авторитетните административни съдии. Беше и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС).  Заради безспорните ѝ качества през 2009 г. колегите ѝ върховни съдии  я избраха за член на КС.  След края на мандата ѝ в КС миналата есен тя беше спрягана и като един от юристите, които председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков иска да имат водеща роля в тълкувателната дейност на съда, като влязат в бъдещото аналитично звено.

Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. и над 30 години е съдия, като започва кариерата в системата през 1978 г. Била е председател на Районния съд в Костинброд и в Софийския окръжен съд. От 1993 г. е съдия във Върховния съд, а от създаването му през 1996 г. във Върховния административен съд.

При избора ѝ за председател на ЦИК Стефка Стоева подчерта, че пред комисията предстои много и отговорна работа. „Ще положа всички усилия да цари нормална работа в комисията и гласът на всеки избирател да бъде честно и вярно отразен. Една от първите задачи трябва да бъде изследване на практиката, както на комисията, така и съдебната. Това може да се извърши много бързо, да се установят грешките. Аз дълбоко вярвам в обучението“, каза тя и допълни, че досега не се е поддавала на натиск в кариерата си и се надява да успее и в ЦИК.

Нейни заместници в комисията ще са Силва Дюкенджиева, доц. Таня Йосифова и Кристина Цанкова-Стефанова. Стоева беше номинирана за поста от ГЕРБ, Дюкенджиева от БСП, Йосифова от „Обединени патриоити“, а Цанкова-Стефанова беше номинация на „Воля“. За секретар на ЦИК, парламентът избра предложената от ДПС Севинч Солакова.

Силва Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК. Доцент Йосифова е юрист с над 20-годишен опит в гражданското право и преподавател. Кристина Цанкова-Стефанова е икономист, член на ЦИК от 2017 г. Секретар на ЦИК и до момента беше Севинч Солакова. Тя също е юрист по образование и с над 20-годишен юридически стаж. След избора на новата комисия, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отчете, че всички избрани са дами.

„Колеги, народни представители дали е случайно или не, предложените членове за ръководство на новата ЦИК са по-красивата, по-хубавата и по-отговорната част на човечеството“, каза Карадайъ.

 

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 март 2019 13:21
Гост

Едно от малкото свестни неща, които е правил Цветанов, да не кажа единственото е предложението му за съдия Стоева.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 13:16
Гост

Познавам я отдавна и дори преди време бяхме колеги. Работата с нея е удоволствие и тя наистина не би се поддала на натиск.

Язо Арго
Язо Арго
28 август 2020 6:50
Гост

Който идва от другаде освен от БКП и ДС.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 13:14
Гост

Какво повече да искаме от нея-жена на 66 години, която вярва в обучението. А не като някои новоизлюпени магистрати, които си вярват, че като завършат висше вече знаят всичко.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 13:11
Гост

Чудесна новина. Под нейното председателство е абсолютно сигурно, че гласът на всеки избирател да бъде честно и вярно отразен.

ГАНЬО
ГАНЬО
21 март 2019 0:14
Гост

Дай боже да не бъде подведена от мафията на Цветанов! На всички избори се извършват големи манипулации и фалшификации както с избирателните списъци, с подменени бюлетини, така и с подкупи на цели секционни комисии !Подменят се масово протоколите от гласуването по време на транспортиране с колите на Полицията ! Замесени са много полицаи в манипулацията и фалшификациите на изборните резултати. Точно заради това , вече 3 поредни пъти печели мафиотската структура на ГЕРБ.