Бившият заместник-главен прокурор Мария Шишкова беше назначена за зам.-шеф на Окръжен съд-Пловдив. Тя ще ръководи Наказателното отделение на съда.

Шишкова беше предложена за позицията от председателя на ОС-Пловдив Розалия Шейтанова. Досегашната ѝ заместничка Славка Димитрова стана редови съдия там.

Назначаването на Шишкова не мина без спорове във ВСС. По искане на Атанаска Дишева то беше гласувано два пъти, като мнозинството от колегията всеки път подкрепяше предложението на Шейтанова тя да стане нейна заместничка.

Самата Дишева гласува „против“. Обясни, че не подкрепя назначението на Шишкова, защото през последните шест години не е била съдия, а е работила в прокуратурата. Постави и въпроса дали Шейтанова е питала други съдии дали искат да ѝ станат заместници.

„Право на един административен ръководител е да избере сам своите заместници“, каза Даниела Марчева. И заяви, че колегията не трябва да се меси във въпроси от компетентността на председателите на съдилища.

А Дишева отговори: „Вярно е, че административният ръководител има право да избере своя екип управленски, но също така е вярно, че решението за назначаване се взема от колегията. Просто обосновах своя вот, имам право на един глас. Ако се доверявахме на 100% на този, който има право на предложение, означава във всички случаи да гласуваме в подкрепа на решение на общо събрание, което оправи предложение за ръководител“. И добави: „Имам съображения, обосновани от обективни факти. Не мисля, че сме имали друг път подобна ситуация – някой, който 6 години не е заемал тази длъжност, на четвъртия месец от възстановяването му в съда, да го назначаваме за заместник на административния ръководител“.

Преди да стане заместник на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, Шишкова беше съдия именно в ОС-Пловдив и сама поиска да се върне там и то в Гражданското отделение, след като той напусна прокуратурата. Тя подаде оставка като зам.-главен прокурор още в началото на декември 2019 г., малко преди Цацаров да поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Но връщането ѝ в съда не се случи бързо.

Шишкова беше помолена да остане по-дълго като зам.-главен прокурор, въпреки че постът вече беше поет от Иван Гешев, а тя беше от екипа на предшественика му. Така Шишкова се върна в съда през лятото на 2020 г.

Днес освен в наказателното отделение, беше направена промяна и в другите две отделения на Пловдивския окръжен съд. На мястото на Антония Роглева, начело на Гражданско отделение-първа инстанция и Търговското отделение беше назначена Миглена Площакова.

А за ръководител на Гражданското отделение-втора инстанция беше назначена Николинка Цветкова.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Погнусен
Погнусен
15 октомври 2020 14:19
Гост

Пожелавам й да гние в ареста 5 месеца, а след това да осъди България в Страсбург за няма и 10 хил. евро. Или такива като нея да бъдат изметени от съдебната система.

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/strasburg-osudi-bulgariya-zaradi-sudebno-reshenie-na-cacarov

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 13:37
Гост

Пожелавам и успех и я поздравявам за решението да се махне от прокуратурата. защото явно Гешев си я води, като прост милиционер. Както се оказва, че работят в президентството. Предимно военни вътре, без никакъв политически опит

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 13:36
Гост

Добре постъпи. Махна се от Гешев, а тя е умен човек и си намери работа. Независима работа.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 13:36
Гост

Беше ясно, че ще си намери работа. Кой не бяга от Гешев

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 13:34
Гост

Много добър кадар е тя

ВСС
ВСС
13 октомври 2020 13:23
Гост

Тези спорове ще се водят все по- ожесточено, докато самият ВСС не престане да дава порочен пример с кариерни бонуси, безпринципни назначения и преназначения, а председателите- с подставени лица или добре представени лица за командироване. Всъщност точно ВСС възпита системата, че административният келепир е най- голямото постижение на правораздаването, да скачаш само с връзки по инстанции.И в момента пълните районните с разследващи полицаи и всякакъв кофраж гербаджийски, който се завърта за един- два месеца и кой както се врЕди. Поне частично можехте да решите проблемите с относителното затваряне на ножицата на заплатите и въвеждането на няколко принципни забрани за обиколка… Покажи целия коментар »

П.з.
П.з.
13 октомври 2020 13:40
Гост

Да разбирам ли, че може да е съдия след като 6г. е била в прокуратурата, но не може да е зам.председател на съда? Е, къде е логиката?!реторичен въпрос, между впрочем.

ВСС
ВСС
13 октомври 2020 14:13
Гост

Не, да разбираш, че принципите са само за някои, а други като Шишкова са вечно изключение!Много ми се иска да се отчете с перфектна юридическа дейност като зам.главен прокурор при Цацаров, да видим налице един вид….приносът й за сегашния вид на прокуратурата според последните дадени оценки, които очевидно не касаят само Гешев

П.з.
П.з.
13 октомври 2020 14:18
Гост

Само при прочита на коментара и видимите стилистични и правописни грешки, приемам, че не сте съдия. Затова и няма да се напрягам да разяснявам базисни въпроси.

Всс
Всс
13 октомври 2020 15:49
Гост

Да питам просташки, като заместник на Цацаров с какво допринесе за облика на прокуратурата ?

Коко-Роко
Коко-Роко
14 октомври 2020 10:37
Гост

П.з., Вие съдия ли сте с това „между впрочем“? Къде е между това впрочем винаги съм се чудел? Няма да се напрягам да обяснявам, че се казва „между другото“ или „впрочем“, но съм сигурен, че знаете какво „имам на предвид“ (и, да, мисля казвате и това).

123
123
13 октомври 2020 12:48
Гост

В крайна сметка председателят е редно да си подбере екипа, с който иска да работи, а колегията, след като му е гласувала доверие, следва да уважи и това му желание.

Лазар
Лазар
13 октомври 2020 12:45
Гост

Ей, Цацаров май й е бутнал едно рамо.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 12:46
Гост

Можем само да гадаем. Между впрочем тя е изключителен професионалист.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 12:42
Гост

Поздравления!

Джанго
Джанго
13 октомври 2020 12:33
Гост

Oхоо, ама той Цацаров си има и ръководство, и не говоря за заместника.

така така
така така
13 октомври 2020 12:28
Гост

Може много неща да се кажат за Шишкова, но прояви скромност, която малцина заемали такъв пост са проявявали. Върна си се в окръжен съд и си бачка

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
13 октомври 2020 12:32
Гост

А какво като е била заместник на Цацаров? Попила е знания, надхвърлящи нивото на окръжния съд ли? По-скоро 7 години е изпълнявала някакви представителни функции, той вероятно е прехвърлял някакви оперативни ангажименти, подпис тук, надзор там и айде.

вътрешно инфо
вътрешно инфо
13 октомври 2020 12:36
Гост

Когато заместваше Цацаров настъпваше хаос и ужас. Подписваше със задна дата забатачени документи

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
13 октомври 2020 12:43
Гост

Това няма как да знам и в конкретния случай няма и значение. Мисълта ми е, че принципно заеманата позиция не предпоставя задължение да продължи да изпълнява ръководни функции, в който и да е орган на съдебната власт. Защото излиза, че едва ли не ръководният пост се явява задължителен заради заеманата досега длъжност.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 12:50
Гост

Това е недопустимо. Пълен батак.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 12:47
Гост

Е, той Гешев защо си назначи толкова заместници?