Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който е основният обвиняем по т.нар. „Суджукгейт“, няма да бъде съден за закана с убийство, научи „Лекс“. Още преди делото да стигне до съд, прокуратурата се е отказала от това обвинение срещу Мартинов.

През юли миналата срещу бившия вече депутат бяха повдигнати шест обвинения, едно от които беше именно за закана с убийство. За него обаче от държавното обвинение не дадоха подробности, а във фокуса на общественото внимание попадна едно от обвиненията в изнудване, защото е било по отношение на бизнесмен, от когото Мартинов искал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе „Елена“. Още по-любопитно беше, че Мартинов искал деликатесите от името на премиера Бойко Борисов. Другите му обвинения бяха за принуда, лично укривателство и натиск върху полицейски шефове.

Година по-късно прокуратурата е преценила, че делото срещу Мартинов трябва да бъде частично прекратено по отношение на обвинението в закана за убийство, защото тя не е предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит. Става дума за случай от декември 2011 г., когато Мартинов е бил общински съветник и заплашил бизнесмен с думите: „Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя“ и „Трябваше да изчистя и теб и семейството ти“. По същото време в Добрич бившият полицай Кирил Костов и член на общинското ръководство на ГЕРБ напуска партията заради „корупционно каре“ в града, което източвало пари и изнудвало местния бизнес. Сред посочените тогава е Мартинов, а разследването срещу него миналата година тръгна пак от сигнал на Костов.

Обвинението в закана с убийство е отпаднало, защото след година разследване прокуратурата е решила, че думите на Мартинов не са достатъчни, за да се докаже престъплението. Според прокуратурата, заканата не е била от такъв характер и такова естество, че да е могла да възбуди основателен страх от осъществяването ѝ. Делото в тази му част обаче е било прекратено с мотив, че не са събрани доказателства. Адвокат Христо Ботев, който защитава Мартинов, е обжалвал в спецсъда постановлението, защото е искал делото да бъде прекратено поради липса на извършено престъпление. Съдът е отказал, като е приел жалбата за недопустима заради липса на правен интерес. Определението обаче е отменено от Апелативния специализиран наказателен съд, който казва, че спецсъдът е бил длъжен да се произнесе по жалбата. Миналата седмица жалбата вече е разгледана от спецсъда, но отново не е била уважена.

Живко Мартинов се отказа миналата година от имунитета си на депутат и напусна всички постове, а в хода на разследването прокуратурата повдигна обвинения на още трима души.

Шефката на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова беше обвинена, че е издала заповед за затваряне на пицария, която е собственост на съпругата на подателя на сигнала срещу Мартинов – Кирил Костов. Бившият шеф на полицията в Добрич Веселин Колев пък беше обвинен, че се е заканил с убийство на друг от свидетелите срещу Мартинов. Според прокуратурата Веселин Колев насочил пръст към свидетел, имитирайки насочен пистолет и му отправил заплашителни жестове. Другите му обвинения са за принуда на полицаи и за склоняване на вещи лица да дадат невярно заключение.

Последният обвиняем по делото е хотелиерът Петър Малджиев, за когото от прокуратурата изрично подчертаха, че има два хотела в Кранево, казино в Добрич, а навремето е бил шеф на „Аполо и Болкан“ и е бил свързан с бившите силови групировки. Според държавното обвинение Малджиев също се е заканил с убийство и то на двама свидетели срещу Мартинов, а трети бил заплашен със саморазправа, ако не си оттегли показанията срещу бившия депутат.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
michellelongoria
michellelongoria
27 ноември 2023 16:50
Гост

I am not surprised at all by the Attorney General’s decision. I know it through blossom word game, so there is no surprise.

Бебов
Бебов
28 август 2018 11:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Минувач
Минувач
28 август 2018 11:19
Гост

Свидетелите просто нямат избор. Притиснати са от всякъде. А иначе Живко Мартинов държи под контрол целия Добрич. Той беше един от „немите“ депутати в парламента, които се използват само за натискане на бутоните при гласуване.

Възмутен
Възмутен
28 август 2018 9:33
Гост

Каквато държавата, такова и правосъдието. Не е първият, който се измъква.

Анонимен
Анонимен
28 август 2018 10:04
Гост

Добър адвокат, притиснати свидетели.

Анонимен
Анонимен
28 август 2018 9:28
Гост

Въобще не ме учудва това решение на прокуратурата.