Бившият депутат от ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов отива на съд по т. нар. „Суджукгейт“ за това, че е изнудвал бизнесмен да му даде 4 тона суров суджук и деликатеси, които уж били за премиера Бойко Борисов.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че делото вече е внесено в спецсъда, който предстои да насрочи разпоредително заседание. От съобщението на прокуратурата става ясно, че Мартинов ще бъде съден само по едно, макар и тежко обвинение, което предвижда от 5 до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лв. и конфискация на до ½ от имуществото.

То е затова, че в продължение на една година до януари 2013 г. на четири пъти е изнудвал бизнесмена Антон Проданов да му даде общо 4 тона суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма на обща стойност над 36 000 лева.

При първата поръчка за тон суджук, Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.

„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния“, казал Мартинов на Проданов и пак го заплашил: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“.

На третата поръчка бившият депутат мотивирал бизнесмена с думите: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“. При четвъртото искане Проданов пак се възпротивил, но Мартинов бил непреклонен: „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.

Разследването срещу Мартинов започна преди година и половина, като първоначално прокуратурата му повдигна общо 6 обвинения. Освен за изнудване чрез принуда, той беше обвинен за закана с убийство, лично укривателство и престъпление срещу реда на управление. В началото на разследването прокуратурата съобщи, че депутатът е изнудвал не само за доставка на месни деликатеси, но за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането там на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис. Отделно от това, Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди 7 години причини катастрофа в Добрич с двама загинали.

Миналата година прокуратурата се отказа от обвинението за закана с убийство към бизнесмен, защото тя не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит. Става дума за случай от декември 2011 г., когато Мартинов е бил общински съветник и заплашил бизнесмен с думите: „Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя“ и „Трябваше да изчистя и теб и семейството ти“. По същото време в Добрич бившият полицай Кирил Костов и член на общинското ръководство на ГЕРБ напусна партията заради „корупционно каре“ в града, което източвало пари и изнудвало местния бизнес. Сред посочените тогава е Мартинов, а разследването срещу него тръгна пак след сигнал на Костов.

В средата на декември м.г. автомобилите на Костов и на свидетеля Людмил Ганчев бяха опожарени, като Костов каза, че според него става дума за умишлен палеж, който цели да им отмъсти за показанията им срещу Мартинов.

В хода на разследването бяха повдигнати обвинения на шефката на Областната дирекция по безопасност на храните Розалина Брайкова, на бившия шеф на полицията в Добрич Веселин Колев и на Петър Малджиев. Брайкова беше обвинена, че е затворила обект на свидетел, който подал сигнал срещу Мартинов, а Колев и Малджиев заплашвали свидетели с убийство, ако не оттеглят показанията си.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 14:48
Гост

Прокуратурата пък как прецени, че заплахата не е предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 14:46
Гост

Жалко, че отпаднаха другите обвинения. Кога ли ще видим осъден депутат?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 14:47
Гост

А Пеевски кога?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 14:44
Гост

Живкоooooo, преседнаха ти тези суджуци.