Бившият вече главен секретар на МВР Ивайло Иванов продължава да отрича документираните случаи на полицейско насилие над протестиращи срещу правителството на ГЕРБ на 2 септември 2020 г.

В петък президентът Румен Радев подписа указа за прекратяването на правомощията на Иванов като главен секретар на МВР по предложение на служебното правителство. В мотивите към предложението се казваше, че Иванов е накърнил престижа на МВР, както пред полицаите, така и пред обществото по време на антиправителствените протести. На 2 септември м.г. групи от протестиращи провокираха униформените през деня, а вечерта полицаи бяха заснети как бият случайни хора по улиците, като сред пострадалите беше и журналистът Димитър Кенаров.

В мотивите към предложението за освобождаване на Иванов пише, че въпреки твърденията му, че операцията е „перфектно организирана“ и полицаите са се справили „професионално“, са пострадали мирни протестиращи и журналисти, а случилото се е било отразено от международни организации.

„Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите. Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред. При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти,  което е основание за прекратяване на правомощията му на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за Министерството на вътрешните работи“, пише в мотивите за предложеното освобождаване на Иванов.

Днес той говори пред журналисти пред сградата на МВР и отново подчерта, че полицейско насилие по време на протестите не е имало, но пък призна, че има наказани полицаи.

„Наказани полицаи има, да“, каза Иванов, но отказа да посочи колко са, кои са и заради кои от записаните случаи на насилие. След това обаче отново отрече да е имало насилие от страна на полицаите.

„Получили сме упреци за полицейското насилие. Знаете ли аз колко упреци получих от моите колеги, че много време сме чакали?“, попита Иванов, след което разказа, че негови подчинени го питали защо е чакал толкова много, а той се червил пред тях. По думите му, няма ръководител, който да нареди на подчинените си да бият. Според Иванов операциите по охрана на протестите са били организирани перфектно, полицаите са се справили отлично, а той поемал цялата отговорност.

От думите му стана ясно още, че е разочарован от начина, по който си тръгва от МВР, защото е бил освободен, а не са му поискали оставката.

„Боли ме от начина, петък след работно време ми дойде малко в повече. По никакъв начин не съм си представял, че моята кариера ще приключи по този път. Тръгвам си с високо и гордо вдигната глава. Попитаха ме защо не съм си подал оставката. На кой да я подам, като никой не ми я е искал? Бяга човек, който е гузен за нещо, който е виновен. Аз не смятам, че главният секретар е сбъркал нещо или колегите са сбъркали. Не се срамувам от нищо“, добави Иванов.

По-рано днес бившият вътрешен министър Христо Терзийски го защити в профила си във Фейсбук, като каза, че освобождаването му е неправомерно и ще бъде отменено от съда. Според Терзийски изтъкнатите тежки нарушения на Иванов, заради които е освободен, могат да се установят само при проверка и дисциплинарно производство, каквито не са проведени. Иванов пък каза, че не е мислил да атакува в съда освобождаването си, а намеренията му били да си почине.

„Ако искате ми повярвайте, мислил съм и да емигрирам. Не се плаша от нова работа, нямам угризения, горд съм от постигнатото“, каза Иванов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ушева драма!
Ушева драма!
17 май 2021 16:41
Гост

„Честито“ на този индивид!
И стига рева пред медите, че не е началник! Приятелчето му по милиционерски простотии Гушеф може да го вземе в Бюрото си за охрана, но най-много за заптие на входа на кабинета, че малко останаха верните хора!

Коко Роко
Коко Роко
17 май 2021 15:26
Гост

Този колкото повече писка, толкова по-хубаво им става на хората, че го махнаха. Смешник!

Анонимен
Анонимен
17 май 2021 14:50
Гост

Фактът е че МВР са в дъното на цялата престъпност в лицето на търговия с влияние, наркокартели, принуди, изнудвания, измами и т.н. Трябва да се следва един нормален модел на МВР както е по нормалните държави. Да ги прочистят и 2/3 от тях да си търсят друга работа… Има такива модерни системи, че ще излезе и по-евтино и по-ползотворно.

М. Кирилов
М. Кирилов
17 май 2021 14:47
Гост

Глупости. И този е толкова просто, колкото и заместника му или новия министър!

Папу
Папу
17 май 2021 14:46
Гост

Дойде видов ден

Анонимен
Анонимен
17 май 2021 14:46
Гост

Факт е, че бой над невинни и най-вече НЕВЪОРАЖЕНИ имаше! Дали са били провокатори или не не знам, но не може 4ма яки мъжаги полицай да влизат с шутове и колена на човек, който какъвто и да е е не повече от 60 кила!

Дидо
Дидо
17 май 2021 14:47
Гост

То комплекси така точно се избиват.

Laslo
Laslo
17 май 2021 14:45
Гост

И с какво бяха виновни хората по улиците? Журналистите?

Adolf
Adolf
17 май 2021 14:46
Гост

Пълна излагация. И в чужбина ни разбраха какви сме „демократи“.

Анонимен
Анонимен
17 май 2021 14:45
Гост

Този трябваше да си ходи преди много време, същото се отнася и за шефката на НАП. Не знам как и двамата смятат, че са си свършили работата добре и нямало нужда да им се иска оставката!

Николев
Николев
17 май 2021 14:45
Гост

Този опропасти името на полицая!

Реалист
Реалист
18 май 2021 16:03
Гост

По-скоро „И този“

Анонимен
Анонимен
17 май 2021 14:45
Гост

Момента е такъв, че се освободжава този, зщото имало бой над протестиращи, но истината е, че с години си има полицейски произвол по МВР и никой не прави нищо.

Джош
Джош
17 май 2021 14:44
Гост

Факт е, че имаше полицейски произвол!

Анонимен
Анонимен
17 май 2021 14:44
Гост

Нали има кадри бе галфон. Не виждаме какво се случваше ли?

Мики
Мики
17 май 2021 14:45
Гост

Ръси мозък милият.

Vasi
Vasi
17 май 2021 14:43
Гост

Този така си противоречи. Защо ще наказва полицаи при положение, че няма насилие?

Анонимен
Анонимен
17 май 2021 14:43
Гост

Оправдания и то тъпи

Полицай
Полицай
17 май 2021 14:42
Гост

Естествено, че е накърнил престижа на МВР. Заради такива като него лепват етикети на служителите.

Възмутен
Възмутен
17 май 2021 14:40
Гост

Как не го е срам да отрича, че полицаи биха случайни хора по улиците! Нали се вижда от кадрите.

Riki
Riki
17 май 2021 14:41
Гост

Нагъл до безобразие.