Председателката на 45-ото Народно събрание Ива Митева (от „Има такъв народ“) на 1 юни 2021 г. ще защити публично докторската си дисертация за смесените изборни системи. В него тя предлага една трета от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите – пропорционално с кандидатски листи и преференция.

Научен ръководител на Митева е проф. д-р Емилия Друмева, а председател на научното жури е проф. д-р Ганета Минкова.

Защитата е насрочена за 16 ч. идния вторник и ще се проведе в заседателната зала на Института за държавата и правото при Българската академия на науките, където Митева е задочен докторант.

Темата на труда на бившата шефка на парламента е „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“.

„Действащата пропорционална изборна система не е достатъчна, за да промени „унизително ниското равнище на одобрение“ към Народното събрание и продължава да отдалечава избирателя от предложените кандидати. Същевременно резултатите от произведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум (2 509 955 граждани заявяват желание за мажоритарен вот), дебатите при обсъждането на изборното законодателство в различните легислатури и поуките от политическия живот през последните години показват, че има широка гражданска подкрепа за въвеждането на мажоритарност в изборите за народни представители, но чистата мажоритарна система създава неравновесие между подадените гласове и получените мандати“, пише Митева в дисертацията си.

И предлага смесена изборна система, при която една трета от депутатите се избират мажоритарно, а останалите две трети се избират пропорционално с кандидатски листи и преференция.

Според Митева тази система може да запази партийното многообразие, представителността в Народното събрание и да осигури търсената от избирателите възможност за гласуване за личности, на които имат доверие.

„Непредставителността на партиите, твърде ниското доверие в тях, оформянето основно на лидерски партии, купуването на гласове, включително на цели секционни комисии, гласуването като на игра без да се прави връзка с овластяването на избраните представители са само част от проблемите, които налагат нова изборна система – изборна система, която е по-ефективна и отговорна и едновременно осигурява добро представителство на различните обществени интереси в законодателния орган и стабилност на управлението. Система, която да даде на избирателя личностен избор, да сведе до минимум загубата на гласове и да позволи всяка политическа сила да получи толкова места, колкото отговарят на действително подадените за нея гласове“, обяснява председателката на 45-ото Народно събрание.

Според нея смесената изборна система изглежда най-подходяща за избори за парламент в България, тъй като позволява всеки избирател да избере един кандидат при мажоритарно гласуване и една партийна листа. „Това е система, при която не се губят гласове, тежестта на мандатите би могла да бъде приблизително еднаква и се запазват 6 партийните интереси, въпреки силния intuitu personae избор. Задача на предлаганата система е да запази пропорционалното представителство в парламента и политическия плурализъм, като създаде условия за живот на повече от две партии, насърчи териториалното представителство и даде възможност на по-малките партии да бъдат представени“, заявява Ива Митева в научния си труд (с пълния текст на автореферата можете да се запознаете тук).

Положителни становища и рецензии за него са дали проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Ганета Минкова, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Екатерина Михайлова и доц. д-р Наталия Киселова.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Zara
Zara
28 май 2021 16:02
Гост

За предложението – разбирам, но какъв е научния принос не разбрах…

Живко Йорданов
Живко Йорданов
28 май 2021 12:13
Гост

Германската избирателна система както казват „мердседеса“ на избирателните системи е смесена – половината мажоритарна, другата половина пропорционална. Да препишат техния закон, защото няма да открият топлата вода!

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 14:00
Гост

На България и трябва двукамарен парламент (така или иначе имаме две пленарни зали), освен това трябва да са напълно мажоритарно избрани от многомандатни райони в два тура, така няма да се налага постоянното преначертаване на избирателни едномандатни райони и съответно за да функционира всичко правилно – президентска република. Когато някой ми предложи това бих му повярвал, че го е грижа за обществения интерес, а не за личен, корпоративен, задкулисен и т.н.

987654321
987654321
26 май 2021 13:34
Гост

Абе къде е 123, още не се е изказал и почвам да се притеснявам. Обикновено последната меродавна дума, когато става въпрос за хабилитации, докторантури, доцентури и прочие -ации и -ури, е еднолично негова. Или на близнак му -Димитър. Мите, покажи се и ти, че вече ни е скучно без еднояйчните близнаци.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 21:52
Гост

Има нужда да преминеш път, а това не е начинът – има време до познанието.

Stoil
Stoil
26 май 2021 13:26
Гост

Добре ми звучи предложението й. Успех при защитата.

Anonimen
Anonimen
26 май 2021 13:23
Гост

Партийното многообразие ли? Кому е нужно? След като ГЕРБ и ДПС са партия и в опозиция на останалите.

отново минавам
отново минавам
26 май 2021 12:45
Гост

Тази Ганета Минкова съм я пропуснал каква е коя е? Била „хабилитирана“ във ВУЗФ. Последната печатница за дипломи!

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 12:44
Гост

Това втория дисертационен труд ли е, защото господин Тошко я представи като доктор по конституционно право и преподавател преди избирането й за председател на парламента. Предизвестен край на защитата?

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 9:42
Гост

На бай ти Тошко толкова му отбира къдравата неумита зелка. Не прави разлика между докторант и доктор. Тая се бори да защити от n на брой години и ако не беше Друмева да я избута, едва ли щеше да завърши на 48-49 г., когато другите вече са доценти, че и професори на тая възраст. За съжаление, пак не случихме на председател на Парламент

само минавам
само минавам
26 май 2021 12:40
Гост

С хабилитационни писания държава не се управлява. Само. Още по-малко се управлява криза и се възражда. Нема такъв народ са лошо издание на СДС от XX век и НДСВ от XXI век, едновременно! С щипка сол от Учиндол.

Гери
Гери
26 май 2021 13:27
Гост

Дори солта е в повече. Престарали са се.

Има и такива народни представители и спикери
Има и такива народни представители и спикери
26 май 2021 12:14
Гост

Благодарение на учиндолският партиен лидер наместо работещи управленски решения ни се предлагат хабилитационни трудове пред отживели представители на комунистическата номенклатура в измисления Институт за държавата и правото. И забележете пред #КОЙ – правният съветник на Гоце, с най-видна заслуга за пробутването на Гешев пред Радев; Друмева от НБУ и едно соросоидче.

Правният нихилизъм на БКП през 1950-те и 1960-те години на XX век унищожи кълновете на онова което бе съзиждано след Освобождението по време на Търновската конституция! Днес „хабилитираните“ лица са рожба на „правната школа на БКП“. Мерси. Опитайте пак!

СРАМ! СРАМ! СРАМ! СРАМ! СРАМ! СРАМ!

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 12:27
Гост

Недялко, избърши пяната от устата, защото се стича по мегафона. След това може да си изпиеш хапчетата и да се върнеш обратно на барикадата да громиш всички врагове на император Тиквуций, грантаджии, еврогейци, соросоиди и тем подобни тъмни сили.

Недялко
Недялко
26 май 2021 12:53
Гост

След 11 юли ще си говорим пак!

Pavleta
Pavleta
26 май 2021 12:11
Гост

Чак пък смесена…

Николов
Николов
26 май 2021 12:10
Гост

Успех. Страхотна е!

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 9:43
Гост

Кое по-точно й е страхотно, че аз не се сещам за едно нещо, дето да й е страхотно.

Oblena
Oblena
26 май 2021 12:10
Гост

Определено се нуждаем от нова система за избиране, за да не влизат 240 говеда в парламента, които са там за лична облага, а Борисов ги има за роби.

Роб на румелийския бейлербей
Роб на румелийския бейлербей
26 май 2021 12:19
Гост

Да си роб е състояние на духа в ГЕРБ. Понимаеш?

Мишо
Мишо
26 май 2021 13:19
Гост

Определено трябва да се сложи КРАЙ на купуването и продаването на гласове.

Провинциален адвокат
Провинциален адвокат
26 май 2021 16:27
Гост

Това не става със смяна на избирателната система.
Иначе идеята на Ива Митева е интересна.

Анонимен
Анонимен
26 май 2021 12:09
Гост

Дано приложи в действителност предложението си!

Vergi
Vergi
26 май 2021 12:09
Гост

Желая и успех в кариерата. Скоро пак ще я направим председател на парламента!

Темелкова
Темелкова
26 май 2021 12:09
Гост

Такива дами са нужни на страната ни за да излезе от блатото!

Dimitrina F
Dimitrina F
26 май 2021 12:08
Гост

Жената е много кадърна и умна. Браво!

Агов
Агов
26 май 2021 12:08
Гост

Пискаха, че тя не ставала, била се мотаела из парламента с години, но не ставала за председател – всички могат да се застрелят.

Demireva
Demireva
26 май 2021 12:08
Гост

Успех желая на дамата. Дано пак оглави парламента!

ферариов
ферариов
26 май 2021 12:07
Гост

Много свеж и готин човек е. Поздравления.

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
26 май 2021 12:05
Гост

Пожелавам й да я приложи на практика. Понеже с книжни плъхове нов държавен и конституционен ред и управление не се прави! Ppppppppppppppppp ¡¡¡¡