Бившата вече заместник-кметица на столичния район „Младост“ Биляна Петрова окончателно остава в сливенския затвор, където е задържана. Това определи днес Апелативният специализиран наказателен съд, който за пореден път отказа да измени мярката за неотклонение на Петрова.

Отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, Петрова и бившият кмет на същия район Петко Дюлгеров бяха арестувани на 17 април и обвинени, че са поискали 500 000 евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени негови преписки в общината. Делото беше внесено в Специализирания наказателен съд миналата седмица, а разпоредителното заседание е насрочено за 7 септември.

През последните 4 месеца Иванчева и Петрова няколко пъти искаха от съда да измени мерките им за неотклонение, като често се оплакваха и от условията в ареста. След това бяха преместени в затвора в Сливен, откъдето сега почти ежедневно пътуват до София или за разглеждане на мерки за неотклонение, или за запознаване с материалите по делото. Иванчева беше извеждана и за медицински изследвания, което пък доведе до скандал, защото беше с белезници на ръцете и краката.

За да остави окончателно Петрова зад решетките, днес апелативният спецсъд прецени, че срещу нея има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че е участвала в схемата за подкупа, а има опасност да извърши и престъпление, ако е на свобода.

Пред първата инстанция тя се оплака от камъни в жлъчката и каза, че в условията на затвора няма как да спазва хранителен режим. Отделно от това, Петрова се възмути от лошата хигиена в килията, където банята не била мита от 10 години.

Според съда обаче, макар да има здравословни проблеми, те не са такива, че да не позволяват да остане в затвора. Оплакванията за условията в килията пък трябва да бъдат отправени към Министерство на правосъдието, посочиха апелативните съдии.

Утре пък съставът на спецсъда, който ще гледа делото за подкупа по същество, ще се занимава с поредното искане на Десислава Иванчева да излезе от ареста.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 август 2018 23:34
Гост

защо не коментирате Ваклин ? Неговите интервюта ? Не ги познавам лично тези жени, но всеки, който е срещу тях на този етап е за узаконяване на нередностите- меко казано при предприемачите, узаконяване на схемите им с банки и ЧСИ-та, а също и със съдебната власт . Има достатъчно примери, когато тъй наречените строителни предприемачи , превръщат ипотеките си за строеж във възбрана на същите строежи, а после заедно с ЧСИ и банки ,карат собствениците да плащат двойно жилищата си. Как може същия този Ваклин да има обекти,които строи в няколко района на София , а да тегли пари за… Покажи целия коментар »

Минувач
Минувач
29 август 2018 12:21
Гост

Каквато и да е, не е редно да е в такива нечовешки условия особено при нейното здравословно състояние.

Иван
Иван
28 август 2018 20:44
Гост

Все още си мисля, че натопиха Иванчева, защото пречеше на строителните предприемачи.

Петя
Петя
28 август 2018 17:20
Гост

Все още не съм загубила вяра в българското правосъдие. Ще видим резултата от заседанието на 7-ми. Този случай не е първия. Трябва да има повече ефективни присъди, за да се намали корупцията.

Анонимен
Анонимен
28 август 2018 17:08
Гост

Тези двечките не разбраха ли, че мястото им е в затвора. Да спрат най-накрая с тези циркове. Все се разболяват в арестите. А като прибират пари не мислят за последствията.