До наименованието на партията или коалицията в бюлетината вече да няма номер. Тази промяна в Изборния кодекс предлагат депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти, начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Така тя ще може да се приеме преди изборите за европейски парламент, които ще се проведат през пролетта на 2019 г.

„Предложението до голяма степен е насочено към това да отпадне ефектът „15-15”, който изкривява изборния резултат и да не се уеднаквяват преференциите с номера на партии или коалиции“, обясняват вносителите. Ефектът „15-15“, всъщност е феноменът, от който пострада БСП при предишните евроизбори. Тогава заради агитацията да се гласува за №15 в бюлетината (това беше номерът на БСП), симпатизантите на левицата подкрепиха преференциално и поставеният под №15 в листата на БСП Момчил Неков и той стана евродепутат.

Макар БСП и Неков да станаха нарицателни, тъй като при тях ефектът беше най-силен, от него се повлияха резултатите на всички партии. Затова сега управляващите предлагат как да бъде елиминирана възможността за подобно объркване на избирателите преди евроизборите през 2019 г. „При всички партийни и коалиционни листи номерът на съответната листа се натрупва като преференция и този систематичен ефект, който се проявява при всички, следва да намери отражение в една законодателна инициатива за изменение“, обясняват те в мотивите си.

Все пак Централната избирателна комисия (ЦИК) ще продължи да тегли жребий, но чрез него само ще се определя начинът, по който са подредени партиите в бюлетината. Просто отпред няма да се поставя номер.

Машинно гласуване, но не навсякъде, а само в секциите, които е определила ЦИК. Това е друга промяна в ИК, която предлагат от ГЕРБ и Обединени патриоти. В момента кодексът предвижда, че възможност да се гласува така трябва да има във всяка секция, но с преходни и заключителни разпоредби пълното въвеждане се отлага от избори на избори.

Сега депутатите от управляващата партия увеличават броя на секциите, в които може да се гласува машинно от 500 на 1000. Кои ще са те – ще реши ЦИК не по-късно от 10 дни преди изборите. Като в ИК се записва, че това ще може да става само в секции с поне 300 избиратели.

Освен това няма да се гласува машинно в секциите в чужбина, както и в тези в болниците и домовете за стари хора, както и на корабите с български флаг.

В мотивите към законопроекта се изброяват причините, поради които депутатите от управляващото мнозинство намират за неудачно на тези места да се осигури машинно гласуване.

За вота в чужбина първо се изтъкват трудностите при логистичното осигуряване на машинното гласуване. „Констатирано е, че всяка държава има различни изисквания и митнически режими, свързани с вноса, както и последващия износ, а това, че в различните държави се образуват различен брой избирателни секции, би усложнило допълнително процеса. Това показва, че съответните дипломатически представителства на Република България в държавите трябва да осигурят съответния брой машини до всяка от образуваните избирателни секции. Съгласно ИК избирателните секции извън страната се образуват 21 дни преди изборния ден“, пишат депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти. И посочват, че при осигуряването на машинно гласуване извън страната значителна роля играе и човешкият фактор – необходимо е да бъдат наети и обучени значителен брой специалисти, които да обезпечат машинния вот.

На последните избори – президентските през 2016 г., 47 019 души гласуваха машинно на първия тур, а на втория – близо 59 000.

Освен това управляващите предлагат в Изборния кодекс да се запише, че само държавното дружество „Информационно обслужване“ ще изработва специализираните устройства за машинно гласуване.

„Следва да се даде разумен срок на Централната избирателна комисия да възложи на „Информационно обслужване” АД изработването на специализирани устройства за гласуване във всички избирателни секции и необходимото време за организация, съответно възможност за сертифициране на софтуерния код, което да добие и публичност в обществото. Така ще се минимизира възможността за създаване в обществото на нагласи за възможни манипулации на изборите и на резултатите от тях“, твърдят вносителите в мотивите си.

Със законопроекта освен това отпадат изричните срокове за въвеждане на т. нар. дистанционно гласуване, като се посочва, че има рискове от хакерски атаки и затова то трябва да се случи поетапно.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 19:45
Гост

Така много по-лесно ще се манипулират резултатите

Минко
Минко
16 ноември 2018 13:55
Гост

Пак ще се усвоят едни пари за софтуерния код.

Келепира...
Келепира...
16 ноември 2018 13:54
Гост

Управляващите няма нужда да ми предлагат как да бъде елиминирана възможността за подобно объркване на избирателите, защото те умишлено объркват избирателите си.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 13:46
Гост

Изборният резултат не е изкривен, а манипулиран.

Мехмед
Мехмед
16 ноември 2018 13:42
Гост

Отпадането на машинното гласуване в чужбина е заради избирателите в Турция, ако има такова гласуване, ДПС и сие няма да влязат в парламента.

Гичка
Гичка
16 ноември 2018 13:56
Гост

Достатъчно ги хрантутихме. Да се махат.

Загрижен
Загрижен
16 ноември 2018 13:37
Гост

Ами сега как ще агитират партиите? Номерът на бюлетината беше най-важният в плакатите и предизборните клипове.

Дядо Пешо
Дядо Пешо
16 ноември 2018 13:36
Гост

Гласуването ще е много по-бавно, представете си освен неграмотните, невиждащите или не с акъла си пенсионери, които ще трябва да четат огромна бюлетина, да осъзнаят какво пише, да слагат чавки и кръстчета и т.н…

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 13:51
Гост

Тези обикновенo са с придружители.

Гласоподавател
Гласоподавател
16 ноември 2018 13:33
Гост

Ще стане още по-страшно предвид неграмотността на електората. Много по-лесно е да запомниш един номер, отколкото дългото цяло име на партия или коалиция.