Имамът от Пазарджик Ахмед Муса е осъден на една година затвор и от Апелативния съд в Пловдив. Втората инстанция потвърди присъдата му Окръжния съд в Пазарджик, с която Муса беше осъден на година затвор по обвиненията за проповядване на антидемократична идеология, членуване в група, която се занимава с това, както и за проповядване на религиозна омраза.

Подсъдими с Ахмед Муса са и още 12 имами, от които напълно оправдан от Апелативния съд е Юсуф Горелски, а трима от тях бяха освободени от наказателна отговорност и съдът им наложи глоби от 2000 до 3000 лева. Останалите подсъдими бяха освободени от наказателна отговорност още на първа инстанция, като днес съдът им намали глобите до 1500 лева. Делото за втори път беше гледано от апелативния съд, след като Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане заради липса на мотиви. Преди това съдът в Пловдив беше завишил наказанието на Муса на 2 години затвор.

Апелативните съдии отказаха днес да вкарат Муса отново в ареста. Той е на свобода срещу парична гаранция. Срещу него има още едно дело за разпространяване на радикален ислям и призоваване към война, като стоя в ареста повече от 3 години и беше освободен през декември.

За процеса се заговори отново преди дни, след като в интервю за сайта „Traffic news.bg“ наблюдаващият прокурор Недялка Попова коментира, че делото е сигнал към обществото за едно явление, за което не трябва да се мълчи. „Защото ние виждаме в него опасност. В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът  ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура“, казва в интервюто прокурор Попова.

По този повод пък адвокат Ина Лулчева изпрати писмо до Апелативния съд в Пловдив, в което алармира за противоконституционния характер на обвинението –  основано на дискриминация по религиозен принцип. Според нея изказването на прокурор Попова доказва, че Муса и имамите се преследват заради религиозните им убеждения и упражняването на религиозни практики.

Адвокат Лулчева посочи още, че абсолютният давностен срок по делото изтича на 6 април и съдът ще направи всичко възможно да го приключи дотогава, както се и случи. Присъдата на втората инстанция обаче не е окончателна и защитата може да я обжалва пред Върховния касационен съд, а дотогава и давността ще изтече. В тази връзка и прокурор Недялка Попова беше казала, че работата по делото не е спирана, но явно седем години и половина не са били достатъчни.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Случаен
Случаен
02 април 2018 9:26
Гост

Този трябва да бъде изритан от БГ.

сак
сак
30 март 2018 17:45
Гост

Тези за ислямисти, няма спор! Ама какво е доказано по делото…

Анонимен
Анонимен
30 март 2018 17:40
Гост

Хахахаха, тоя потърка наровете превантивно