Разпространеният от прокуратурата списък с имена на известни личности и отбелязаните милиони срещу тях, Атанас Бобоков е взел от книгата „Haй-бoгaтитe бългapи“. Това заяви вчера той пред Специализирания наказателен съд, който в 1 ч. след полунощ днес остави в ареста петима от задържаните за аферата с отпадъци, включително Бобоков и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Кaтo глeдax вчepaшнaтa пpecĸoнфepeнция нa пpoĸypaтypaтa ocтaнах yчyдeн, чe нe сe гoвopи нищo зa oтпaдъци, зa oбвинeния, a cе пoĸaзвa гъpбът нa cнимĸa, иззeтa oт мoя дoм. Teзи имeнa, тeзи сyми, съм ги взел от една книга, която се казва „Най-богатите българи“. Водил съм си бележки. Защо никой не прочете обяснението ми, откъде са тези суми? Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването. Всичко се бута при италианския боклук, който се возел по море, влакове и камиони. Ние сме купили фирма за милиони евро там“, каза Бобоков.

По време на заседанието в спецсъда стана ясно, че двама от обвиняемите – Васил Богданов и Айгюн Еминов, са дали показания в подкрепа на обвинението. Затова и прокуратурата поиска домашен арест за двамата, но съдия Ангелина Гергинска реши, че и Еминов трябва да остане в ареста.

Според съда има достатъчно доказателства в началния етап на разследването, от които да се направи обосновано предположение, че са били в престъпна група, а на свобода могат да извършат престъпление. Прокуратурата подчерта, че в групата има две длъжностни лица – зам.-министър Живков и бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, като според доказателства по делото, всички назначения в Плевен ставали само с „благословията“ на Атанас Бобоков. Обвинение има и брат му Пламен, но на него прокуратурата наложи гаранция от 1 млн. лева.

Прокуратурата разчита и на двама защитени свидетели, като основната теза на обвинението е за незаконен внос на отпадъци, фиктивни сделки и връзка с фирмата на Бобокови „Монбат“. Според прокуратурата са вършени и данъчни, и длъжностни престъпления, както и престъпления срещу здравето и околната среда.

Красимир Живков заяви пред съда, че не се познава с участниците.

„С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 години в една делегация в Узбекистан, а с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам – членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен”, каза Живков.

Адвокатката му Силвия Найденова пък заяви пред съда, че е станала „дълбока грешка“ и прокуратурата е арестувала грешния зам.-министър. Аргументите ѝ бяха, че Живков отговаря за отпадъците едва от март, а преди това ресорен зам.-министър в е бил Николай Кънчев. Дори и в обясненията на обвиняемите Богданов и Еминов се говорело само за Кънчев.

„Служителят на ДАНС Коста Гуджев, излага факти, че натиск над служители за проверки е разпореждал зам.-министър Кънчев, а не Живков. Друг служител на ДАНС ясно и категорично заявява, че всички преки нареждания към РИОСВ-Плевен са издавани от Кънчев. Споделя и непроверени данни, че праща информация в Плевен за намерения на фирми да внасят боклуци. Включително за фирма, свързана пак с Кънчев“, каза адвокат Найденова и посочи, че именно другият зам.-министър е подписвал и документите за отпадъците, които са по делото.

Съдът обаче се позова на свидетеля Теофан Димитров, който бил уволнен от РИОСВ-Шумен. Той твърди, че му е оказван натиск от Живков за извършване на проверки.

Защитата на бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов пък подчерта, че той няма как да бъде в група с Живков, защото е започнал работа преди две години, а е освободен в началото на февруари т.г., докато зам.-министърът поел ресора през март, а прокуратурата твърди, че са действали повече от пет години и до арестуването им.

В крайна сметка съдът остави в ареста Живков, Бобоков, Савов, Еминов и Николай Миховски, но определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Часове след произнасянето на съда Живков беше освободен от поста си на зам.-министър. А на негово място беше назначена Славея Стоянова. Тя е магистър на биологичните науки и от 2015 г. е шеф на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен 112
Анонимен 112
01 юни 2020 19:42
Гост

Глупости, те Антимафия са тъпанари , така ли ? Сега идва ред на имотите, сметките, музеите и на най-важното приятелите италианци на АБ. Тези двамата , колко бизнеси взеха и колко хора разориха, делаверки с държавата -залата им я платиха два пъти.
Имения в Италия и замък в Австрия. Откъде бе хора? Или техните „контролирани ревизии“. Всичко знае прокуратурата, ама колко им стиска да стигнат до дълбокото.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2020 15:46
Гост

Специализираната подлога на Гешевтурата започна вече и по надписани снимки да задържа под стража. Такава гавра с правото никога не е била!

Хари
Хари
01 юни 2020 13:12
Гост

Поредното фиаско на прикриватурата ни.

ewy
ewy
01 юни 2020 10:19
Гост

Да , ПРОКУРАТУРАТА СТАНА ЗА СМЯХ. Хак да им е , защото няма никаква необходимост да се вадят „доказателства“ при едва започващо разследване . Гешев и сие до такава степен са се самозабравили , че забравят АЗБУЧНИ ИСТИНИ – първо работата , после присъда , а накрая е награждаването. Всеки ден се обявяват нови и нови ОПГ-та , а ОПГ е самата полит-поръчко -ратура . А ако имаше някой с повече от две СВЪРЗАНИ мозъчни клетки в ПОРЪЧКОРАТУРАТА щеше да се светне , че това не е списък за изнудване или поръчкови убийства . Та в в списъка е бай… Покажи целия коментар »

4етири 7едмици
4етири 7едмици
01 юни 2020 9:22
Гост

А мистър Али Баба има ли го и него или той от боклука тоя път е решил да се не меша

Димитрова
Димитрова
01 юни 2020 9:22
Гост

Лошоото е, че тия 700 милиона дето си разпределя Али Бааба са от Баби и Деодвци!

наблюдател
наблюдател
01 юни 2020 10:43
Гост

Лошо също така е, че каскета няма да обвини нито финансовия министър, нито неговия началник за загубата на тези пари. А най-лошото е, че този дебилен в по-голямата си част народ няма да реагира, както би реагирал почти всеки народ.

Възмутен
Възмутен
01 юни 2020 13:08
Гост

Е, ка да реагираш? Само да си отвориш устата и те мачкат докато не те изравнят със земята.

Filipa
Filipa
01 юни 2020 9:20
Гост

Имената са интересни. Да се проверят

д-р Даринова
д-р Даринова
01 юни 2020 9:21
Гост

Кой ще е тоя дето ще се нагърби да проверява ТИМ? ТИМ са тия дето дърпат конците в държавата. Да не говорим и за ВИС, че пише. То има ли ВИС още

Шумковски
Шумковски
01 юни 2020 9:21
Гост

Ние, като общество, не искаме престъпниицте да ни контролират и управляват!

Тиквоча
Тиквоча
01 юни 2020 10:47
Гост

Много искате бе, тулупи, маргинали, мисирки и други наглеци ! Ще видите демокрация през крив макарон !

Милен
Милен
01 юни 2020 13:09
Гост

Няма демокрация и свобода. Вече има само свобдия.

Шумковски
Шумковски
01 юни 2020 9:20
Гост

ТИМ пише !

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
01 юни 2020 8:33
Гост

ПРБ: Книги ли читети, вее? Вий сте много зле.

Яссо
Яссо
01 юни 2020 8:24
Гост

Не съм чел в какво ги обвиняват и защо ги арестуват, но колеги ми казаха, че няма нищо нередно и не си струва да се хабя.

Дидо
Дидо
01 юни 2020 13:10
Гост

Колегите ви явно не са осведомени много добре.

999
999
01 юни 2020 8:22
Гост

A за изборите „кой ще ни даде париии“?

картечна стрелба по бизнеса
картечна стрелба по бизнеса
01 юни 2020 8:20
Гост

Големият въпрос тук както винаги е извън правото. Какво иска ББ от Бобокови? Ако приемем, че гешевтурата засега следва зададената от него линия, а не му играе сечено по някаква причина или в услуга на някой друг сарай, впрочем засега няма данни за това. А може и да е картечна стрелба по едрия бизнес без мисъл и това да обяснява защо Златев бил в чужбина и май не шял да се връща

Анонимен
Анонимен
01 юни 2020 8:02
Гост

Да видим кога ще изгори и Кънчев…

SIxtoR.
SIxtoR.
01 юни 2020 8:00
Гост

Голяма излагация с този списък. Очаквам арест и защото някой си пази видео касета с „Кръстника“, което е индиция, че има престъпен уклон.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2020 8:11
Гост

То май на премиера това беше любимо 😉 Не че давам идеи на прокуратурата, ама

J&K
J&K
01 юни 2020 8:15
Гост

Да, но презумпцията се оборва, посредством томче „Винету“.

123
123
01 юни 2020 7:59
Гост

ОПГ, създадена да върши престъпления, но още нямаме доказателства, че ги е вършила. В общи линии, това имаме до момента.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2020 7:51
Гост

Хахахахаха…. Ще пукна от смях! Мерят си ги с останалите бандити на прехода.

смешници
смешници
01 юни 2020 7:59
Гост

Смешна е прокуратурата, че вади в публичното пространство информацията за това. Богатите хора е естествено да опитат да се съизмерят и поставят спрямо останалите в държавата и в това няма нищо изненадващо, камо ли престъпно!