Административен съд София-град (АССГ) разпореди Централната избирателна комисия (ЦИК) незабавно и безусловно да върне задържаните 228 машини за гласуване на дружеството „Сиела Норма“.

Да бъде прекратено безусловно действието, предприето от ЦИК, изразяващо се във фактическо задържане без правно основание на 228 машини за гласуване, които не са част от договора между ЦИК и „Сиела Норма“, разпореди днес АССГ.

Преди десетина дни ЦИК „арестува“ 228 машини за гласуване на „Смартматик“, които не са част от договора, сключен между комисията и дружеството във връзка с провеждането на отминалите в неделя парламентарни и президентски избори.

Всичко започна от изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че тези машини са над бройката от 1600 устройства, купени от държавата след обществена поръчка. Борисов каза още, че 228-те машини се съхраняват в склада, в който са и останалите устройства, предназначени за изборите и заподозря, че с тях ще се манипулира вотът така, че да спечели президентът Румен Радев.

След това изявление шефката на ЦИК Камелия Нейкова разпореди машините да бъдат задържани в обособен сектор от склада на „Карго Партнер“ ЕООД и да не се допуска тяхното разпечатване.

От „Сиела Норма“ обжалваха едноличното решение на Нейкова пред АССГ като настояха машините да бъдат незабавно освободени. В жалбата си от компанията изтъкнаха, че тези 228 устройства не са част от договора ѝ с ЦИК, собственост са на „Смартматик Интернешънъл Холдинг“ и ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания и Грузия, за сервиз и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела Норма“, които нямат нищо общо с изборите у нас на 14 ноември. От дружеството обясняват още, че тези 228 машини са транспортирани с устройствата за изборите с оглед оптималност на разходите.

От ЦИК пък на свой ред посочили пред АССГ, че задържат машините „с оглед недопускане на територията на страната в изборен период да се внасят без контрол машини от същия вид като тези, с които се гласува“. Комисията казва, че след вота устройствата ще бъдат върнати на собственика.

Съдът обаче разпорежда машините незабавно и безусловно да бъдат върнати на „Сиела Норма“.

От АССГ изтъкват: „Засягането на правата на жалбоподателя не следва да бъде доказано като реално, а е достатъчно твърдението за такова, направено в настоящото особено производство. Акцентът в това производство пада не върху реалното засягане и неговите предели, а върху самото засягане и търсене на защита по отношение на него. Ето защо е достатъчно да се направи твърдение за засягане и това твърдение когато е ясно и конкретизирано само въз основа на него може да се прецени дали е налице е правен интерес или не. Видно от описаните действия, за които молителят търси защита – те го засягат“.

Нататък съдът обяснява и защо машините трябва незабавно и безусловно да бъдат върнати на „Сиела Норма“: „Съгласно чл. 250, ал. 1 от АПК всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия извършвани от името на административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона. Защитата е срещу фактически действия и нейното съдържание се състои в незабавното и безусловно (чл. 253, ал. 2 АПК) прекратяване на действията. Съгласно чл. 6, ал. 3 от Изборния кодекс ЦИК, съгласувано с МС, определя условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, включително и за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. ЦИК упражнява контрол върху изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, включително и съхранението на машините. В чл. 18, ал. 1 от ИК е предвидено, че отпечатването на хартиените бюлетини, машинното гласуване и свързаните с тях дейности се възлага и контролира от ЦИК. МС координира дейността на органите на изпълнителната власт във връзка с материално-техническото осигуряване на изборите. Устройствата за машинно гласуване се съхраняват при условия и ред, определени с решение на МС, съгласно чл. 213а, ал. 1 и ал. 2 от ИК. ЦИК осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване“.

От цитираните разпоредби става ясно, че ЦИК е длъжна да упражнява контрол само върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, които тя е осигурила чрез наемане или закупуване, категоричен е АССГ.

Процесните 228 машини не са наети или закупени от ЦИК. Следователно комисията не може да разпорежда да се задържат в посочен от нея склад.

Горното се потвърждава и от факта, че тези машини не са стоки под особен надзор (напр. банкноти, бюлетини и др.), т е. със същите се търгува свободно. Неоснователни са доводите на ЦИК, че не може да допусне на територията на страната в изборен период безконтролното внасяне на машини от същия вид, с който ще се гласува на изборите на 14 ноември 2021 г. Първо, по делото няма яснота дали машините са от същия вид, доколкото контейнерът, в който се съхраняват не е разпечатан. Второ, не е ясно дали машините са снабдени със същия софтуер, който ЦИК е поръчала по договор за доставка от 19 октомври 2021 г. и който всъщност ги предназначава за посочените избори. Трето, дори са от същия вид и със същия софтуер като тези по договора, процесиите машини няма как да бъдат използвани от съответните избирателни комисии доколкото не са им предоставени по номера, и отпечатаните от тях разписки не съдържат номерата на приетите от комисиите машини, с които ще се гласува“, категоричен е АССГ.

И разпорежда машините веднага да бъдат върнати на дружеството. Разпореждането на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тарикати
Тарикати
15 ноември 2021 19:39
Гост

АССГ изчакаха да видят резултата от изборите 🙂

Симо
Симо
15 ноември 2021 12:29
Гост

Тези ще са изключително нагли ако обжалват пред Върховния административен съд.

Герасим
Герасим
15 ноември 2021 12:29
Гост

Въобще няма да се учудя.

Фики
Фики
15 ноември 2021 12:10
Гост

Е, защо трябваше да се стига до съд?

Михаил
Михаил
15 ноември 2021 12:26
Гост

Защото задържането на машините си е иста кражба. Как така ще се разполагаш с нещо, което не е твое и най-малкото не си го плащал.

Lex specialis derogat generali
Lex specialis derogat generali
15 ноември 2021 11:49
Гост

Аргументирано и правилно!

Дани
Дани
15 ноември 2021 11:47
Гост

Пълна глупост да се обвинява и Сиела и ЦИК.

Ananieva
Ananieva
15 ноември 2021 11:47
Гост

ЦИк трябва да се подмени изцяло

Данчето
Данчето
15 ноември 2021 11:46
Гост

Бойковите партенки за да мобилизира електората си край нямат.

Spiro
Spiro
15 ноември 2021 11:46
Гост

Надявам се да се спре с измислиците скоро

Lalov
Lalov
15 ноември 2021 11:45
Гост

Твърдо подкрепям да им върнат всичко. То не е било предвидено за вота.

Benaglevska
Benaglevska
15 ноември 2021 11:45
Гост

Ясно е, че Борисов само си измисляше преди вота „сензации“

Христакиева
Христакиева
15 ноември 2021 11:44
Гост

Определено смвтам, че това беше пълна глупост от страна на Бойко

Лозан
Лозан
15 ноември 2021 12:11
Гост

Поредната. Явно нещо се е поизнервил покрай изборите.

KilleER
KilleER
15 ноември 2021 11:44
Гост

И в ЦИК са едни феодални старчета

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 17:19
Гост

Действат неадекватно. Липсва компетентен ръководител. За всяко нещо се правят скандали и за очевидни глупости се правят събирания на цялата ЦИК. Това, със задържането на чужда собственост, която собствениците искаха да си я приберат в друг склад, си е откровено посегателство над правото на собственост. А предварително е определено и се контролира от жандармерията коя машина в коя секция да отиде. Т.е. няма шанс да се използват други машини при гласуването.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 17:20
Гост

Все едно да запорират всички компютри в страната, защото при обработка на изборните резултати се използват компютри.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 17:23
Гост

Или пък да се запорират всички химикалки, пишещи в синьо, защото при попълване на бюлетините се използват химикалки, пишещи в синьо 🙂

Чончуков
Чончуков
15 ноември 2021 11:43
Гост

И правилно

Джанго
Джанго
15 ноември 2021 11:35
Гост

Въстанието на Асеневци дали ще превземе и ЦИ(Р)К…

Димчо
Димчо
15 ноември 2021 12:24
Гост

Стефка Стоева не напразно се махна от там. Циркът е пълен.

fiasko
fiasko
15 ноември 2021 11:34
Гост

ЦИК ни показа в петък какво представлява превзетата и подчинена държава. Дано ни чака по-добро от утре…

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 17:34
Гост

С допълнителните машини не може да се гласува, защото останалите машини по номера отиват в точно определени секции под охрана на жандармерията. И ЦИК знаят това много добре, но умишлено разиграха долнопробно шоу.

Русофоб
Русофоб
15 ноември 2021 11:31
Гост

Машините са били задържани? Това значи ли, че не са гласували против Бойко?

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 11:38
Гост

Не, означава, че в ЦИК са лумпени и не знаят що е то частна собственост

Отврат
Отврат
15 ноември 2021 11:31
Гост

Да минават изборите и тези от ЦИК трябва да бъдат мощно изчегъртани. Такова раболепие пред гербаджията, такава безскрупулна наглост в навечерието на изборите не помня да са демонстрирани.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 11:30
Гост

ЦИК прекали, тя има огромна вина и за ниската избирателна активност, и за всички неразбории на изборите. Виновна е за това, че хората се объркаха, че на една машина и с една карта се гласува за двата избора, виновна е за забавянето на протоколите. ЦИК е пълен провал

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 11:25
Гост

Докога ще търпим администрация, пълна с калинки. В случая е изборната администрация, чиято основна задача е изключително важна. Но за съжаление първо с машините, а после и с разписките, съвсем о..аха пейзажа

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 17:30
Гост

Нали щяха да ни предложат компетентни ръководители. А то какво стана. Председателят на ЦИК е завършила право в бившия машино тракторен завод в Русе. И не е само тя.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2021 11:23
Гост

ЦИК са шайка некадърници. Сега и съдът им го каза