Административният съд София-град (АССГ) потвърди, че свързаното с бизнесмена Васил Божков дружество „Еврофутбол“ дължи близо 300 млн. лв. на държавата за такси за залагания, съобщи „Сега“.

С акт на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) беше установено, че то има да дава 328,88 млн. лв. (от 2014 г. до края на 2019 г.), като 67,7 млн. лв. от сумата са лихви. Т.е. съдът почти изцяло потвърждава акта (пълния текст на съдебното решение виж тук).

С решението дружеството е осъдено да плати на Националната агенция за приходите и 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение.

Таксите бяха начислени на „Еврофутбол“, когато след години държавата се сети, че те са плащани по грешен начин. Божков твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите, защото законът му го позволява.

В решението си съдия Аргирова подчертава, че законът не е ясен, защото ако беше, комисията по хазарта нямаше да пише правилата, по които са събирани таксите от „Еврофутбол“.

„Действително законът не е изключил възможността за процесната хазартна игра да се събират комисиони вместо залози. Игралните правила също не са изключили тази възможност. Важното в случая е как действително е действал жалбоподателят – дали е бил комисионер или е действал от свое име и за своя сметка“, пише съдия Антоанета Аргирова. Тя посочва, че действително няма легално определение за „такси и комисиони“ в Закона за хазарта, за разлика от „залог“. Никъде в закона не е посочено изрично и кои игри могат да се организират с такси и комисиони и за кои няма такава възможност.

„Наличието на неясна норма, поради „недобра редакция“ (без значение каква е причината за тази недобра редакция и запазването ѝ във времето независимо от последвалите измененията на ЗХ), не създава основание нито за неприлагане на нормата, нито за неправилното ѝ прилагане. Неяснотата на нормата е порок, който се преодолява чрез тълкуването ѝ“, заявява АССГ.

И заключава, че Законът за хазарта не е допускал да се събират такси и комисионни вместо залози.

Съдът сочи, че не само поведението на „Еврофутбол“ противоречи на закона.

„Нормата на чл.30, ал.3 ЗХ е прилагана неправилно и от държавния надзорен орган – ДКХ, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период от време – повече от 5 години – спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, вкл. и на частноправния субект-организатор на играта. И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета така, че да събира или залозите на участниците или такси и комисионни за участието им в играта“, пише в решението.

Съдия Аргирова допълва още, че за този 5-годишен период ДКХ е следвало да получи със 75% повече приходи спрямо действително събраните. Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била ДКХ.

Съдът напомня и че през тези 5 години „Еврофутбол“ е проверявано 4 пъти и нито веднъж не са били констатирани нарушения, а е трябвало да бъде установено, че законът се прилага неправилно.

От експертизата по делото става ясно, че за петте години общата стойност на направените залози е 2 622 502 490 лв., размерът на държавната такса е общо в размер на 393 375 373 лева, а дружеството е внесло 132 210 481 лева. Така са изчислени и дължимите 261 164 891 лева такси и 67 723 041 лева лихви.

В решението си АССГ прави и коментар за това, че НАП е наела адвокат по делото, на който сега трябва да се платят по минималната тарифа над 390 000 лв. хонорар.

„На съда не му е известно по други дела в АССГ досега, по които страна е изпълнителният директор на НАП или друг орган по приходите, защитата му да е осъществявана от външно нает адвокат. Предвид конкретиката на случая и изложените в мотивите на съда съображения, касаещи неправилно прилагане на закона и бездействие на административни органи в продължителен период, за съда е проблематично допълнителното разходване на публични средства в толкова значителен размер за външно нает адвокат от администрация, неоспоримо обезпечена с достатъчно на брой юрисконсулти“, пише съдия Аргирова.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Злостър
Злостър
09 март 2021 21:33
Гост

Лекс бг-питайте директно СГП-„поради что“ не са пратили прокурор по това дело-видно от протоколите прокуратурата е била уведомявана, но не са намерили за нужно да пратят прокурор. Данъчен спор за 300 000 000 лв не е ли интересен за прокуратурата. Или да се радваме,че не са пратили прокурор-щото доколко разбират много от данъчно право*, и да не омажат резултата?
–––––––-
* видно от раздадените казуси на прокурорските изп ити през 2006 и през 2015-два закона са проблем ,че трябва да се раздават казусите, а спор по ДОПК явно би дошъл отгоре-твърде сложно е.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 21:46
Гост

а ти поради что се интересуваш, дали са пратили или не прокурор, да не би да бленуваш граждански или административен надзор в прокуратурата по сталински модел …… или просто няма какво да правиш ……. ами гледай Шампионска лига, ей сега започва

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 23:42
Гост

Подозирам, че се интересува тъй като охранени престъпници доказано са ощетили и продължават да ощетяват със стотици милиони левове него и мен (теб изглежда те държат на заплата, така че може би не си ощетен толкова).

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 0:24
Гост

Бъркаш колега, аз когато станах адвокат, вие повечето от форума сте били още малки. Питам поради что, тъй като много нереализирани адвокати искат да са на мястото на прокурори и съдии. Аз и от там първо минах, нямам неизживени копнежи. Но, виж мечките стръвници, дето сега се събуждат от пролетен сън, те са си направо опасни..

без страх
без страх
09 март 2021 19:56
Гост

Решението е постановено при нарушение на основни принципи на правото – действие на нормите по време, място и спрямо лицата. този принцип се изучава още в дисциплината ОТП.
Така че, предвиждам много кратък период от време на съществуването му.
Колкото до магистратът който е постановил своя акт, извършените от него телодвижения (цели 54 страници) без да обсъждам останалите мотиви, ми наподобават на „учтив“ отказ от правосъдие.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 21:35
Гост

Решението си е перфектно. Друг е въпроса дали държавата ще си събере 300-те милиона, като влезе в сила.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 21:51
Гост

Де да беше перфектно, рядко има такива решенийца на втора инстанция, без значение граждански или административни. Изключения са въззивните на апелативна, но само някои. Нямате ли програми със съдебна практика да си сметнете статистиката на успеваемост /решени – потвърдени или отменени/, та ги пишете тез работи.
Че, като удари тежкото чукче на касацията, други песни ще пеете тогава.

Позор, оставка, затвор!
Позор, оставка, затвор!
09 март 2021 17:44
Гост

Родната ПРИКРИВАтура дали ще разследва Горанов и останалите от управляващата хунта за очевидните престъпления, за които съдът и казва в прав текст? Реторичен въпрос. Вместо това Главния каскетолог на републиката ще се отдаде на селски туризъм и ще се снима с баби, чиито кокошки геройски е спасил от нечувана кражба. И ще чака обаждане от хунтата, за да удари ПОРЪЧКОратурата някой конкурент на Доган сарай или друг като Божков, дръзнал да не се отчита на управляващата мафия.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 18:52
Гост

Ебаси тъпака.

Swich
Swich
09 март 2021 16:39
Гост

Вземете си ги …

Пенова
Пенова
09 март 2021 16:39
Гост

За мен е предлено ясно, че всички в управлението от 2000та насам са прикривали на Божков задълженията. Не са му ги искали. И той затова и сега така се фрустрира, че рябва да ги плаща сега и му ги искат

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 16:38
Гост

Ох сладури беее… като ми се правите на ни лук яли. Че то за на Божков далаверите се знае от години. Не са направени от днес за утре

Розамундето
Розамундето
09 март 2021 16:38
Гост

Еврофутбол беше на Божков. Всички дължат колко? Общо милиард ли ще излезе?

ЮпитАр
ЮпитАр
09 март 2021 16:37
Гост

А сега Цаките и Домуса не дължат нищо, така ли?

Дани
Дани
09 март 2021 16:37
Гост

Мафията е не само в Еврофутбол, но и в държавата.

Загаду
Загаду
09 март 2021 16:36
Гост

За мен Борисов е знаел всичко и си е прикривал Божков до последно

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 16:36
Гост

Горанов нищо не е знаел. Да бе.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 16:25
Гост

Перфектно обобщение на цялостната ситуация в Булгаристан – съдът недвусмислено заявява, че членовете на Комисията по хазарта, министърът на финансите и НАП са дългогодишни съучастници в престъпление в колосални размери, а НАП наема безизвестен външен адвокат, който дори не разполага с кантора, а се помещава в кантората на един от печално известните частни съдебни изпълнители в страната, срещу многомилионен хонорар. Честито на спечелилите!

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 17:11
Гост

Кой е този външен адвокат?

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 17:33
Гост

Силвия Василева Пеева – Русанова според разни публикации от септември 2020 г.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 17:48
Гост

Била е 12 год. юриск. в МинФин.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 18:20
Гост

„Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли?“

льольо
льольо
10 март 2021 11:09
Гост

Аз не разбирам – означава ли това, че в НАП няма един читав юрисконсулт, който да защити успешно в съдебно производство издаден ревизионен акт? Тия пари за адвокатско възнаграждение ще могат ли да си ги съберат НАП?

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 13:59
Гост

Аз мислех как ще си съберат тези 300 млн., ама то завистниците ги вълнува повече как ще си съберат хонорара. Българчетааа, с това сме известни в Европата.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:41
Гост

Хонорарът е платен от нашите данъци. И нито той, нито 300-те млн. ще бъдат събрани. Така че, да, българчетата трябва да ги интересува за какво се използват техните данъци.

льольо
льольо
10 март 2021 17:42
Гост

Хонорарът е платен с парите на данъкоплатците. Да, живо ме интересува дали ще съберат едни 300 милиона които са дължими (но никога не са били плащани), но също така живо ме интересува дали са наляли още 300 бона несъбираемо адвокатско възнаграждение, при условие, че би следвало в учреждението да има безброй тесни специалисти, които да защитят в съда издадения и атакуван ревизионен акт. Разбирам примерно да използват адвокат ако става въпрос за някакъв имотен спор или за друг тип договорно неизпълнение което може да се счита за материя в страни от това с което НАП се занимават, но да ми… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 16:17
Гост

Спокойно, ако АССГ не знае каква е разликата между залог, такса и комисонна, ВАС ще я разясни. Добре е такива дела да се гледат от някой, който е направил поне 1 залог досега.

Любител
Любител
09 март 2021 16:08
Гост

Даа, някой колега се е опачкосал от НАП. Чудно кой ли ?

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 17:51
Гост

Бивш юрисконсулт на НАП вписал се като адвокат само за това дело. Естествено, не целия хонорар е за колежката. Схема за точене на кинти. Кое е чудото?

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 21:01
Гост

Ами май не е баш така, като идеш на сайта на Камарата на архитектите в България и после на „Правна помощ за членовете на Камарата на архитектите в България“, ше видиш, че и там стои въпросната колежка със съдружника си, където е налична цялото и био във вид на безплатна реклама и препоръка да се работи с тях.
Определено колежката не е случайно лице, но може би си и разбира от работата, не знам.
https://kab.bg/vsichki_novini/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0/

---
---
10 март 2021 19:58
Гост

Дялан камък, където го сложиш, все приляга. Данъци, ЗУТ…

Neminona
Neminona
10 март 2021 22:57
Гост

Определено, за разлика от форумен писар.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 22:00
Гост

И МинФин не е НАП, а много повече. Аман от завистници. Хванете си вие клиенти, ама не с мрежи за копърка, пък тогава пишете каквото ви дойде на ум. Ама го пишете ей така, докато си пиете виното след успешен ден като одумваната от вас колежка, а не от „благородна“ завист.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 23:49
Гост

Не всички адвокати се радват на такива клиенти, колега. Ако можеше всеки адвокат да източи данъкоплатците с подобна сума, уверявам ви, че никой нямаше да е завистник. За жалост повечето адвокати се налага да работят за хонорара си, а не да го откраднат от държавицата ни. И преди да напишете каквото и да било, отговорете конкретно – защо НАП се нуждае от външен представител по това дело?

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 0:36
Гост

Ами питайте възложителя на адвокатската услуга, т.е. НАП. Имате право на достъп до тази обществена информация. Аз не работя данъци, а малко по-друга материя. Изразих съмнение, че това решение ще бъде потвърдено от ВАС, защоно АССГ не е кретерий за ниво, така както не са НИП мутантите от СРС или СГС. Правото започва от следващото ниво. За съжаление.

---
---
10 март 2021 20:03
Гост

Вие да не сте колежката.. Как при толкова юрисконсулт да толерира ме външен. Това е обида за администрацията и заплатите, които им се плащат. Ни един да не става. Уволнение.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 21:00
Гост

не съм колежката, но не съм и завистчия, че това дело не е дадено на мен, другото е ала бала и парлама за „голяма загриженост“ за парите на данъкоплатците
брей какви съвестни граждани са расли в тая държава

льольо
льольо
11 март 2021 8:13
Гост

Давам друг пример – моя приятелка работи в архитектурно бюро. Решиха да си купят земя и вместо да наемат офиси сами да си построят офис сграда – само за себе си. Мислите ли, че наеха външна фирма да ми проектира сградата или те самите си я проектираха, при положение, че това работят? Ми ако те не могат собствената си сграда да си проектират нали началниците им ще ги уволнят всичките.

Neminona
Neminona
11 март 2021 13:50
Гост

Впечатлих се много от примера. Какво мога все пак да направя за форумните звезди, за да получат по едно такова дело и да се кротнат? Май нищо, защото делото търси или способен адвокат, или първото плюс … да е познат, когато доверието е от голямо значение също. Палячите от форума, щом досега не са успели да направят впечатление на стойностни клиенти и имат цялото време на света да си драскат небивалици по форумите, какво друго да кажа. Лекса им дава редовно интересни теми и коментари за размисъл, но на комплексарите един път професорите им били такива, друг път администрацията, трети… Покажи целия коментар »

Колежката на Колежката
Колежката на Колежката
10 март 2021 22:46
Гост

Ама тя колежката, докато вие тук си пишете тъпотиите, вече е поела новото си дело.