„Артекс“ има право да строи небостъргача „Златен век“ до 17 декември 2024 г. Това постанови днес Административният съд София-град (АССГ).

Решението е поредното в сагата със строителството на „Златен век“. До него се стигна, след като в продължение на повече от две години строителството беше спряно, а през май 2021 г. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе окончателно, че спирането е било незаконно и изграждането на небостъргача може да продължи (повече виж тук).

Тогава обаче от дирекцията „Национален строителен контрол“ (ДНСК) заявиха, че разрешението за строеж е изтекло, като според тях това е станало на 11 януари 2020 г.

Затова от „Артекс“ заведоха иск, с който да се установи, че имат законно право на строеж, а разрешението за него е валидно до 5 септември 2030 г. или поне до 18 декември 2024 г. Искът е по реда на чл. 128, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс и е подаден на 23 юни 2021 г. Разпоредбата дава право на всеки да предяви иск, за да установи съществуването или несъществуването на административно право, когато има интерес от това и не разполага с друг ред за защита. Затова „Артекс“ са го предявили срещу ДНСК и началника ѝ.

След завеждането на иска от дружеството поискаха от съда и налагането на обезпечителна мярка –  спиране на производството по издаване на заповед за спиране на строителството на „Златен век“. Както „Лекс“ писа, и АССГ, и ВАС постановиха спирането на издаването на такава заповед (повече виж тук и тук).

Сега АССГ се произнесе по иска на „Артекс“ и призна за установено в полза на компанията, че тя има право да строи до 17 декември 2024 г.

За да стигне до този извод, АССГ първо установява до кога е било валидно разрешението за строителството на „Златен век“, а след това го удължава с 24 месеца и 28 дни – времето, през което дейностите на обекта бяха спрени с прогласената за незаконосъобразна заповед на строителния надзор.

Съдът първо констатира, че на 19 ноември 2012 г. със заповед на главния архитект на Столичната община разрешението за строеж е презаверено за още 5 години, с което се подновява срокът на правното му действие, който започва да тече от 19 ноември 2012 г. и изтича на 19 ноември 2017 г. „Действащата тогава (към момента на издаване на заповедта) редакция на чл. 153, ал. 3 ЗУТ е регламентирала, че строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж“, посочва АССГ. И изтъква, че заповедта на главния архитект е позитивен акт, уважаващ искането за подновяване на срока на разрешението за строеж.

„Единствената цел на презаверяването по чл. 153, ал. 3 ЗУТ е при вече изтекъл срок да се даде нов срок на правно действие на разрешението за строеж, съответстващ на срока по ат. 2, който е 5 години. Като влязъл в сила административен акт презавереното разрешение за строеж се ползва със задължителна и изпълнителна сила. Задължителната сила на влезлия в сила административен акт се изразява в способността му да породи установените в него правни последици по начин, които обвързва всички лица и органи, заявява АССГ.

В решението си той сочи, че след това е приета актуалната редакция на чл.153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ, която регламентира нова продължителност на срока – 10 години, и нов начален момент – от започване на строителството. И обяснява, че за начален момент на срока, трябва да се приеме датата на презаверяване на разрешението за строеж – 19 ноември 2012 г. T.e. разрешението е до 19 ноември 2022 г.

Съдът обаче напомня, че в продължение на повече от две години строителството на „Златен век“ беше спряно въз основа на незаконосъобразна заповед на шефа на ДНСК.

„С издаването на такава заповед се спира правното действие на разрешението за строеж, тъй като е спряно изпълнението на строежа. В този смисъл са регламентирани случаите на спиране правното действие на акта, но това спиране ще се зачете само при отмяна на акта като незаконосъобразен. По този начин ще се зачете времето, през което строежът не може да се изпълнява заради незаконосъобразен акт“, пише АССГ.

Съдът прави специален коментар за ДНСК, която брои времето, през което строителството беше спряно по нейно незаконно разпореждане, в срока на разрешението за строеж. „Следва да се отбележи, че органът, издал незаконосъобразен акт, спиращ строителството, не може да черпи права от тази своя изпълнителна дейност, като се позовава на забавяне на строителството, което е резултат от издадения от него незаконен акт. Недопустимо е да се оспорват правата, които не са реализирани заради незаконосъобразен акт“, заявява АССГ.

Той сочи, че строителството на „Златен век“ е било спряно от 15 април 2019 г. до 13 май 2021 г. и това са 24 месеца и 28 дни.

Така, след като вече е установил, че разрешението за строителството е до 19 ноември 2022 г., АССГ добавя тези 24 месеца и 28 дни към срока и прогласява, че „Артекс“ има право да строи до 17 декември 2024 г.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
атестация за съдии и прокурори-веднъж на три годин
атестация за съдии и прокурори-веднъж на три годин
19 ноември 2021 20:21
Гост

Крайно време е в съдебната система да се въведат периодични атестационни изпити-подготвения не се страхува от изпит. А при провал при атестаията да се анулира и дипломата, а изтеклия трудов стаж да се третира като нищожен.

Апропо-това съдебно решение не се основава на закона(липсва законов текст за подобно „удължаване“), съдът директно дописва закона-каквото право няма. Тук не ви е англосаксонсаката система журито да журира и твори прецеденти, ннаписани в закона.

Хахаха
Хахаха
19 ноември 2021 20:09
Гост

Хахаха, бая пари е взел съдията …
Начи, презаверено разрешение за строеж със срок 5 години, при промяна на закона в последствие, съдът автоматично удължава презаверяването за 10г.
Това може да стане само с изрична разпоредба на ЗУТ, че се прилага и по вече презаверени разрешения! А такава липсва !!!

КОРУПЦИЯ!!!!

Симо
Симо
20 ноември 2021 12:32
Гост

Има нещо гнило.

Машев
Машев
19 ноември 2021 17:22
Гост

Браво за решението!

Гергана Т
Гергана Т
19 ноември 2021 17:22
Гост

Надявам се това да спре тотално псевдо протестите против сградата на 20 човека предимно от други краища на София

атестация за съдии и прокурори-веднъж на три годин
атестация за съдии и прокурори-веднъж на три годин
19 ноември 2021 20:27
Гост

Протестите следва да бъдат интензифицирани, защото това съдебно решение не се основава на закона. Липсва текст в ЗУТ,че съд може да удължава срок. Съдът не е законодателен орган, това,че почти година няма парламент не е причина съдът да узурпира дейността на законодателя. Съдът става организация, опасна за правовия ред, защото съдът следва да правоприлага, а не законодателства. А с това решение-да се прилага несъществуващ текст в ЗУТ съдът се държи като законодател. Този небостъргач в кв Лозенец е и рана в сърцето на София. Ама това е аргумент, който само кореняци софиянци могат да разберат. На селяните може и да… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
20 ноември 2021 12:33
Гост

И аз мисля, че това са платени протестъри.

Борисов
Борисов
19 ноември 2021 17:21
Гост

Бих казал логично решение на съда

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2021 12:34
Гост

Напълно.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 17:21
Гост

Ох, тоя казус още ли се дъвче. Много шум за нищо. Те се скъсаха да строят далеч по-малки блокчета по София и да укропняват пространството, а ние сме се хванали за една сграда конкретно. Пълни глупости и на ДБ едно време с оня архитект, дето щеше кмет да става и на Манолова и на кой ли не още. Упражнения по говорене. И Артекс далеч не я виждам, като най-проблемната фирма в България. Виж Трейс, ДжиПи Груп, Главбулгарстрой, Галчев, Ваклин е тия са тегавите.

Аналог
Аналог
19 ноември 2021 17:20
Гост

Добро решение на съда. Не виждам проблем с него.

Николев
Николев
19 ноември 2021 17:19
Гост

Решението на съда е правилно! А такива сгради ако не са ОК за някого, то трябва да търси как да се спират в зародиш, а не след вдигане на половината сграда. Сега и хотела на пл. Македония седи недовършен защото Гешев иска вендета с Божков. Резултата – бетонна кула. Поне да я завършат и да се отворят работни места на хората

беззаконие
беззаконие
19 ноември 2021 20:29
Гост

Решението на съда не се основава на закона. Няма текст в ЗУТ допускащ подобно удължавана на срока.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 17:18
Гост

Манолова да се пукне от яд. И онази маймуна дето развежда къде ли не. И оня арабина дето правеше „протести“ преди време!

Стаматова
Стаматова
19 ноември 2021 17:14
Гост

Далеч по-проблемно е презатсрояването и реално та, където се строи, а досега на тези места е имало градинка или зелени площи. А конкретно този проект си е на място, на което така или иначе си е имало сграда и преди това.

Лизан
Лизан
20 ноември 2021 12:37
Гост

Особено в “ Младост“. Колко градинки взеха на децата! Иванчева за това го отнесе.

Drob4ev
Drob4ev
19 ноември 2021 17:14
Гост

Но хората ще я направят по-бързо. И по-добре. Защото стои, като грозна бетонна кула само. В завършен вид ще е бижу. София има нужда от такива проекти

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 17:13
Гост

Сградата си е напълно законна. Тя не е законна само в кухите лейки на Манолова и на протежето и Вапцаров

Mлада
Mлада
21 ноември 2021 1:09
Гост

Уважаеми списващи, с този казус не е погазен само Закона (честа явна корупционна практика в БГ), погазени са и захвърлени в коша за отпадъци усилията на поколения уважавани архитекти-преподавателии и изконни архитектурно-градоустройствени, геофизични и климатични правила прилагани през годините и доказали своята правилност и устойчивост в практиката. Само припомням „ДЮНИ“, „ЕЛЕНИТЕ“ и виличките около градовете -там където българският архитект имаше възможност и твореше с познания и уважение към Природата и Човека! Предимно в сегашните градоустройствени решения (до колкото ги има) и в архитектурните „произведения“ отсъстват естетиката, хармонията на форми и материали и , в интериорите, жизнено пространство (площ и обем)… Покажи целия коментар »