Асоциацията на прокурорите в България подкрепи исканията на надзирателите и призова за конструктивен диалог с институциите, за да решат техните проблеми.

Това е втората магистратска организация, която подкрепя протеста на служителите в местата за лишаване от свобода и съдебна охрана. Миналата седмица и Съюзът на съдиите излезе със становище, в което изразява съпричастност към проблемите в пенитенциарната система.

В писмото си от Асоциацията на прокурорите казват: „Подкрепяме категорично становището, че в тази специфична система в рамките на правосъдието, отдавна съществуват нарушени баланси. Необходимо е държавата да положи усилия да се предприемат бързи и решителни мерки за преодоляване на критичното съотношение между броя на надзирателите и затворници. Застрашена е сигурността в местата за предварително задържане и лишаване от свобода, което поставя в опасност не само охранителния състав и лишените от свобода, но и всички граждани“.

От организацията добавят, че ролята на надзирателите и служителите в този сектор заслужва уважение и трябва да бъде подобаващо оценена, защото те осигуряват не само физическа охрана, но и се грижат за превъзпитанието на лишените от свобода и връщането им в нормална обществена среда след изтърпяване на наказанието.

Апелираме към компетентните органи за диалогичност и предприемане на подходящи мерки за  решаване на натрупаните системни затруднения в дейността по изпълненията на наказанията и охраната на съдебната система, завършва писмото на Асоциацията на прокурорите.

Междувременно протестът на надзирателите под надслов „Европа и за нас“ продължи и днес. Те се събраха рано тази сутрин пред Съдебната палата в София с плакати с надписи: „От тук нататък за нас е въпрос на чест!!!“, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност“ – несигурността…“, „Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия“ и др.

Те настояват за по-добри условия на труд в българските затвори, изравняване на заплатите в дирекциите „Изпълнение на наказанията“ и охрана на съдебните сгради с тези в МВР. В момента възнаграждението на надзирател е между 700 и 800 лв. в зависимост от прослуженото време. Искат и актуализиране на щата в ГДИН и ГДО, защото в момента съотношението между надзиратели и лишени от свобода е 1 към 100.

Коментирайте

avatar