Като стремеж към умишлено насаждане на негативно впечатление за работата на държавното обвинение и принизяване на резултатите му – така Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) определя призива на Съюза на съдиите отпреди два дни Висшият съдебен съвет да оцени дейността на главния прокурор и да прецени дали да не започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата му.

В обръщение до съвета (пълния му текст виж тук) АПБ на свой ред апелира ВСС да не се поддава на манипулации и внушения и обяснява защо намира, че няма никакви основание за отстраняването на Иван Гешев.

Асоциацията напомня, че публичното огласяване на доказателства от досъдебни производства става с разрешението на наблюдаващия прокурор. И заявява, че с огласяването се цели гражданите да изградят мнение за основателността на упреци на адвокатите на обвинями към прокуратурата.

Неверни са спекулациите за засягане презумпцията за невиновност, доколкото прокуратурата, чрез изявленията на свои представители по конкретните наказателни производства, е целяла единствено огласяване на факта за водени разследвания и предоставяне на своевременна информация на медиите и гражданите за проведените операции и действия по разследването в най-общ план“, пояснява асоциацията и заявява, че действията на държавното обвинение са съобразени с практиката на Европейския съд по правата на човека.

От АПБ посочват още, че прокуратурата разпространява информация по много дела, което означава, че ВСС трябва да провери всички, а това не може да стане, защото няма такова правомощие.

Опитите за принизяване и обезценяване на дейността на прокуратурата чрез разпространяване на внушения, че личността на главния прокурор е „фактор за произвол и подриване на върховенството в правото” можем да квалифицираме единствено като недостойни и недопустими, целящи създаването на негативен облик на работата на прокурорите и насаждане на отрицателно отношение към тяхната дейност“, пишат от АПБ.

Те намират за обидни, неетични и манипулативни определенията в писмото на ССБ за Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор, чиито тежко въоръжени служители участваха в акцията в президенството това лято. От асоциацията напомнят, че действията по разследването срещу хора от администрацията на държавния глава са след получено разрешение от съд. „Българските прокурори спазват разделението на властите като един от основополагащите принципи за устройство на демократичната държава и отдават дължимото уважение, както на президентската институция, така и на останалите власти и институции“, посочват от АПБ.

Според тях са абсурдни твърденията на съдийската организация, че главният прокурор дели пострадалите от престъпления като с едни се среща, а с други – не. „Стремежът на прокурорите, в това число и на главния прокурор, да бъдат на местопрестъпленията, да бъдат в 24-часов досег с разследванията, да чуват проблемите на хората, да бъдат не „кабинетни“, а истински „разследващи“ прокурори, е израз на проактивната политика на Прокуратурата и на осъзнатата им отговорност пред българските граждани и общество. Очевидно е, че определени среди и кръгове изпитват страх от силна, независима и работеща прокуратура“, се казва в писмото на прокурорската асоциация.

На финала тя се спира и на призива на съдия Емил Дечев прокурорите да не участват в гласуването за член на ВСС, който се проведе на 26 септември.

АПБ изтъква, че уважава съдиите, но никога не би си позволила да се меси в изборите за председатели на съдилища и на членове на Съдийската колегия. Но държи да не се създава изкуствено напрежение между магистратите съсловия. И заключава: „Атаките към процедурите за избор на главен прокурор и на членове на ВСС от професионалната квота на прокурорите, в хода на които процедури са спазени всички изисквания на българското законодателство, имат единствената цел да се намесят в независимостта и автономността на прокуратурата и да затруднят упражняването на нейните функции по защита на законността и правовия ред, и борбата с престъпността“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шопар Пеевски
Шопар Пеевски
03 октомври 2020 1:45
Гост

Каскета от мвр-ченгеджийската юридическа школа е радост за Пеевски, Борисов и другарчета

Къса ми се сърцето
Къса ми се сърцето
02 октомври 2020 17:52
Гост

Горкия той. Не можа да си ползва отпуската заради селския туризъм.

Пулмолог
Пулмолог
02 октомври 2020 17:53
Гост

Нищо му няма. Тамън ще диша чист планински въздух.

Симо
Симо
02 октомври 2020 18:05
Гост

Не зная какво ще диша, ама откакто е на този пост Гешев издиша от всякъде.

Гого
Гого
02 октомври 2020 17:48
Гост

Дрън, та пляс! Дори аргументите им са смешни.

Лазар
Лазар
02 октомври 2020 17:46
Гост

ВСС никога не се е поддавал на манипулации и внушения.

Хи хи хи
Хи хи хи
02 октомври 2020 17:47
Гост

Кажи честно!

Тишо
Тишо
02 октомври 2020 17:42
Гост

Ей, много си го пазят каскета тези.

Цветков
Цветков
02 октомври 2020 16:36
Гост

Гешев е позор и трябва да се маха. Той е бухалка на Борисов!

Златимир
Златимир
02 октомври 2020 16:36
Гост

Айде не го защитавайте тоя, а му показвайте пътя бе. Народа не го иска. какви внушения

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2020 19:35
Гост

Даа, народът и ти си искате и Цветан Василев от Сърбия да ви работи и Черепа от Дубай да ви пързаля и Баневи от Градина да те къпят!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 16:35
Гост

Според мен и тези са зависими от Гешев!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 16:35
Гост

Аз на Гешев вяра нямам. а от там и на всеки, който защитава олигархичния кръг, който си има прокурори

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 16:35
Гост

Гешев да се маха на мига, а не тия да се упражняват в говорене

Лозан
Лозан
02 октомври 2020 17:43
Гост

Като кошаревски свидетели.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 16:34
Гост

В Европа не знаят името на главния си прокурор. Тук той ходи като поп звезда

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 16:34
Гост

Лично за мен Гешев заслужава да бъде махнат на мига от поста си !

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 16:33
Гост

ГЕШЕВ – ПОЗОР

Тото
Тото
02 октомври 2020 17:50
Гост

Оставка и затвор.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2020 16:33
Гост

Какви внушения? Той не става за тая работа

Стилян
Стилян
02 октомври 2020 17:49
Гост

А тези се опитват да ни внушат обратното.