Пореден спор за бюджета за съдебната власт възникна между управляващите и Висшия съдебен съвет (ВСС). Този път става дума за парите от икономии от предходни години.

Представляващият съвета Боян Магдалинчев съобщи на днешното заседание на Пленума, че е постъпило писмо от министъра на финансите Асен Василев, в което най-общо се казва, че „ВСС не може да пипа парите от преходния остатък, да не ги разпределя по никакъв начин, а да се побере в лимитите, които са определени в Закона за държавния бюджет за 2022 г.“.

ВСС обаче не се съгласи с Асен Василев и заяви, че това е поредният опит за намеса в независимостта на съдебния бюджет и напомни на финансовия министър какво гласи Конституцията и каква е практиката на Конституционния съд по въпроса.

За какво става дума. На 31 март т.г. Пленумът на ВСС утвърди бюджета на съдебната власт и бюджетите на органите на съдебната власт, т.е. определи как ще бъдат разпределени средствата през тази година – какви приходи от съдебни такси, глоби, такси и др. очаква, както и какви капиталови и текущи разходи залага.

В Закона за държавния бюджет за 2022 г. са предвидени 133 319 800 лв. максимален размер на ангажиментите за разходи. В чл. 2, ал. 4 от ЗДБ обаче е предвидено, че тези разходи могат да се увеличават с до 20% по решение на ВСС, което той и стори като ги увеличи на 159 983 800 лв. Според § 1, т. 27 от Допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси „Поети ангажименти за разходи“ са „клаузи на договори, разпоредби на нормативни и административни актове, съдебни и арбитражни решения, които обвързват бюджетните организации с бъдещи плащания за разходи и/или нови задължения за разходи с определима стойност, с изключение на разходите за персонал, пенсии и приравнени на тях плащания, лихви по дълга (вкл. по гарантирани от държавата и общините дълг), както и разходи за данъци и други публични, държавни и общински вземания“, обясниха от съвета тогава.

Освен това на 31 март 2022 г. ВСС реши да ползва 40 млн. лв. от преходния остатък, който е общо 55 млн. лв. Причините да прибегне към тези пари бяха няколко – намаленият с 8 млн. лв. бюджет на съдебната власт, орязването на парите на прокуратурата с 20 млн. лева за издръжка, както и скокът на цените на горивата и енергията.

Тези 40 млн. лв. бяха разпределени по следния начин – 10 млн. лв. за издръжка на прокуратурата, 1 135 930 лв. за Върховния административен съд заради поети ангажименти по сключени договори след провеждане на обществени поръчки, 17 930 826 лв. за ВСС заради заложени в инвестиционната му програма средства за ремонти и др., като тези пари не са били усвоени предходната година, 1 787 000 лв. за покриване на недостига в бюджета за изплащане на бонусите за натовареност и за специализираните съдилища и прокуратури, 6 800 000 лв. за покриване на недостиг за изплащане на обезщетения по Кодекса на труда и ЗСВ, както и 2 346 244 лв. заради инфлацията на цените за горива и енергия.

След като разпредели парите, ВСС предостави в Министерския съвет, Сметната палата и Министерството на финансите утвърдените бюджети, както изисква чл. 2, ал. 7 от ЗДБ.

И именно във връзка с предоставянето на тази информация е получено писмото от Асен Василев, в което той казва, че ВСС не може да пипа парите от преходния остатък.

След като припомни разпределението на бюджета, Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия, посочи, че тези 40 млн. лв. са пари, които съдебната власт е икономисала и те са за задоволяване на нейните нужди.

Магдалинчев припомни и чл. 2, ал. 5 от ЗДБ, според който ВСС може да изразходва средства от наличностите по сметки от предходни години за покриване на неотложни разходи на органите на съдебната власт, в случай че не се нарушава бюджетното салдо по държавния бюджет.

На практика бюджетът ни е с 28 млн. лв. по-малко и ние трябваше да намерим допълнителни средства, които да бъдат насочени към тези, които се нуждаят“, каза още Магдалинчев.

Той напомни, че според чл. 117, ал. 3 от Конституцията съдебната власт има самостоятелен бюджет и в редица свои решения Конституционният съд застъпва тезата за самостоятелността на съдебния бюджет и този принцип е отстояван неотклонно.

В становището на бюджетната комисия по повод писмото на Асен Василев се изтъква следното: „Според КС нормата на чл. 117, ал. 3 от КРБ има принципно предназначение да отдели бюджета на съдебната власт от бюджетните компетентности на Министерския съвет. След като КРБ прогласява самостоятелност на бюджета на съдебната власт, от това следва, че както съставянето му, така и изпълнението му са извън сферата на изпълнителната власт (МС), респективно Министерство на финансите“.

Комисията отбелязва още, че е недопустима намесата на МС в изпълнението на бюджета на съдебната власт и че ВСС е този, който организира и ръководи съставянето и изпълнението на бюджета на съдебната власт. „Бюджет, който не осигурява нужните средства за функциониране на съдебната власт, нарушава принципа за разделение на властите, защото една власт ограничава дейността на друга, като не осигурява в достатъчен размер нужните средства за нормално осъществяване на конституционните ѝ правомощия“, се казва още в становището на комисията, което днес беше споделено от кадровиците.

Стефан Петров припомни, че това е третият път, в който се посяга на независимия съдебен бюджет. „Първият път беше през 1995 г., когато тогавашното правителство не хареса ВСС и реши да го накаже като изобщо не предвиди средства за ВСС. С Решение №17 от 3 октомври 1995 г. на Конституционния съд решението на тогавашното Народно събрание беше отменено. Вторият път, когато се посегна на независимия съдебен бюджет, беше през 2009 г. от първото правителство на Бойко Борисов, когато решиха да накажат ВСС като не бяха отпуснати средства от Министерството на финансите. Сега за трети път се прави опит за нарушаване на независимостта на бюджета на съдебната власт. Утре ще кажат, че изобщо нямаме нужда от бюджет“, каза Петров.

Гергана Мутафова го коригира – това е четвърти опит, защото през тази година бяха орязани 20 млн. лв. от издръжката на прокуратурата.

Едно такова решение ще доведе до абсолютна невъзможност да плащаме сметките. При тази ситуация с галопираща инфлация не знам дали ще стигнем до възможност да попълним всички нужди“, каза Мутафова.

Така ВСС единодушно реши да изрази несъгласие със становището на финансовия министър.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Страхил
Страхил
10 юни 2022 10:15
Гост

От как закриха Безправен свят, тролажът се е прехвърлил тук – пишат някакви глупости от по няколко думи, нищо юридическо няма в коментарите им, само политагитации, обикновено в защита на управляващата клика, която им плаща да дращят по форуми и медии.
Модераторите, няма ли да разчистите излишните коментари с от по две думи и възклицания?
Сайтът бе полезен до преди година-две, когато в него влизаха да четат и пишат юристи на правна тематика с аргументи, а не тролове с политически лозунги.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2022 11:24
Гост

Тролове с каскети, сър!

аз не разбрах
аз не разбрах
10 юни 2022 9:50
Гост

Галопиращите цени само на издръжката на прокуратурата ли се отразяват???Защо няма отчисления от тези пари за издръжка на съдилищата???20 милиона само за прокуратурата от 40 милиона?!?!

мнение
мнение
10 юни 2022 9:27
Гост

Живеем във военно време. Мирисът на барут около държавата е нетърпим. Не става дума само за Украйна, а преди два дни Турция заплаши Гърция, а руски представител каза тежки думи за България https://www.dw.com/bg/страхливите-българи-рогозин-заплаши-българия-с-ядрена-ракета/a-62042522 . При това положение няма как съдебната система да задържи тези пари, а и сегашната субсидия трябва да бъде редуцирана, а парите приоритетно дадени на армията. В допълнение-съдебната система е раздута, и е време за съкращение, без изплащане на обезщетения. Ако ще се плащат 20 заплати съкращенията са невъзможни. За плебсът, по КТ е предвидена ЕДНА заплата обезщетение при съкращения, а не 20. нали правилата са уж… Покажи целия коментар »

Страхил
Страхил
10 юни 2022 10:08
Гост

Каква армия? В кой век живеете? Глупости. Редукция иначе трябва да има на целия административен апарат – като се почне от централната администрацияь – министерства, агенции, комисии, НС, ВСС, ВКС, ВАС – те са с най-много излишни длъжности из тях, с подредени разни близки хора на никаква работа и големи заплати. Следва да се окрупнят и РУ-тата и редица други местни административни структури. Не е нужно на всяка паланка – администрация с ръководство и управление. По-добре да има средства за експертите, които работят. Административният апарат ги задъхва буквално. Парите Киртака ги изхачи, че и огромни заеми взе още декември –… Покажи целия коментар »

Bohm
Bohm
10 юни 2022 2:30
Гост

Оферта за заем без протокол
Здравейте, аз съм физическо лице, предлагащо международни заеми от €5000 до €1,000,000 на всички сериозни хора, лихвата е 2% годишно. На разположение съм да удовлетворя клиентите си в рамките на 24 часа без протокол
За връзка: bohmleonorer@gmail.com

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 18:00
Гост

Асен Василев преписва от Дянков. Ей аман, а за какво да се ползват тези пари – за МВР, за МС, за касичките на ДБ и ПП, за пенсионерите. Страшна простотия, страшна немотия, страшна глупост и наглост. До кога?

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 18:39
Гост

И аз мисля, че е страшна наглост ПРИКРИВАтурата да се опитва да парира всеки опит на управляващите чрез МВР да се опитват да разкриват произхода на златни кюлчета, милиони в чували и милиарди в офшорки, но нали мафията за това сложи Каскета на поста – да саботира всячески разкриването на безбройните им престъпления.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 16:45
Гост

Съберете Асен Василев и Милен Василев! Нещата ще тръгнат в правилната посока!
хахахаха

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 16:12
Гост

Предстои в скоро време КС неизбежно да се произнесе, че орязаването на 20-те милиона е противоконституционно, тогава и тях трябва да ни дадат. Е, тогава КС ще ви е виновен и тъй нататък.

Де юре
Де юре
09 юни 2022 16:30
Гост

Само за 2022 КС се произнесе няколко пъти по искания на Гешев. Всичките пъти му показа един пръст, няма да казвам кой. Сега не очаквам резултатът да е по-различен.

МИДЪЛ ФИНГЪР
МИДЪЛ ФИНГЪР
10 юни 2022 9:29
Гост

Ще ви дадат мидъл фингър ще ви дадат.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 16:10
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Адвоката
Адвоката
09 юни 2022 15:49
Гост

Пълни безсрамници са ВСС, пълни! Като трябва да изпратят комисия за разследване на престъпленията на Путлер в Украйна или да разследват Каскета – никакви ги няма! Ама като трябва да лапнат едни пари, независимо под каква форма – първи са!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 юни 2022 15:45
Гост

„Вторият път, когато се посегна на независимия съдебен бюджет, беше през 2009 г. от първото правителство на Бойко Борисов, когато решиха да накажат ВСС като не бяха отпуснати средства от Министерството на финансите.“

Това ми хареса най- много. Никак не харесвам клишираните изразчета на Манолова, Нинова и диета, но „промяната“ се оказа една дебела и мазна Подмяна!
Същото правят и с инхаус процедурите за строителство на пътища – раздават се псри накуп. Разликата е, че резултати , че и капиталови разходи няма. Жалка работа.

Адвоката
Адвоката
09 юни 2022 15:51
Гост

Явно и ти си от облажилите се от обръчите от фирми на ДПС или от чувалите и кюлчетата на ГЕРБ, че не ти харесва как хранилката секна и всякаква промяна ти е черна! Или може би си обикновен трол на който му плащат жълти стотинки да пише подобни глупости!

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 16:05
Гост

Секнала ми е друг път. Хранилката си върви. Но явно ти си от тези дето всеки момент ще трябва да си ходят и сън не ги лови, че гепането беше амо 6 месеца

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 юни 2022 18:03
Гост

Нарушаването на принципа за разделение на властите ме тревожи. За Вас иначе не знам как може да Ви идват такива мисли в главата, изглежда сте запознат с нещата.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 18:35
Гост

Герберастките тролове се сещат за основополагащи принципи на правото като разделение на властите и презумпция за невинност само когато им изнася. Но след всяко осъдително решение на ЕСПЧ по повод действия на каскетно-тиквената мафия в грубо нарушение на тези принципи се правят на разсеяни.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 юни 2022 0:56
Гост

Хубаво се пишете Анонимен,щото няма какво друго да пишете по юридически теми,че да Ви видим акъла на какво ниво е.

Оставка на ВСС!
Оставка на ВСС!
09 юни 2022 15:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 15:38
Гост

Независимият бюджет абсолютна величина ли е? Ако е така, тогава всички разходи на съдебната власт да се правят от приходите й. Така ли да се считат тези обструкции…?

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 16:04
Гост

Дали е независима величина не знам, но със сигурност знам, че означава изпълнителната власт да не се бърка. Айде баста

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 17:16
Гост

Да, но нали тя като го отпуска преценява нуждата от размера на средствата. Само когато получава ли е ОК? Нищо лично.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 22:33
Гост

Първо, това ли ти е разбирането за независимост, изпълнителната власт да ти определя размера. Страхотна независимост. И второ прочети конституцията и законите и пак си помисли изпълнителната власт или народното събрание определя размерите. Четете бе, пишете в правен сайт а не знаете елементарни неща. НЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ А НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОПРЕДЕЛЯ РАЗМЕРИТЕ. ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ САМО НЕ ОПРЕДЕЛЯ, А ПО КОНСТИТУЦИЯ ВНАСЯ ПРОЕКТА НА ВСС БЕЗ ПРАВО ДА ГО ПРОМЕНЯ. ПРЕЦЕНКАТА НА ПАРЛАМЕНТА ПЪК ПОДЛЕЖИ НА ПРОИЗНАСЯНЕ ОТ КС ДАЛИ НЕ ПРОТИВОРЕЧИ НА КРБ. ЧЕТИ, БЕ. ВСИЧКИ ОТ ПП ЛИ СТЕ ТАКИВА НЕГРАМОТНИ ИДИОТИ?

Стоян
Стоян
09 юни 2022 22:52
Гост

Приходите на съдебната власт са по-големи от разходите и отиват в държавния бюджет, също така съдебната власт не определя самостоятелно държавните си такси…

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 15:32
Гост

Асенча иска твърд предмет бе! дайте му го и ще разреши!!1

Росен
Росен
09 юни 2022 15:02
Гост

Поредният им цирк.

Рики
Рики
09 юни 2022 15:01
Гост

За сетен път се убеждавам, че е по- добре Магдалинчев да си мълчи.

Герасим
Герасим
09 юни 2022 14:59
Гост

Те въобще сещат ли се за галопиращата инфлация в цялата страна. Или на чужд гръб и сто тояги са малко.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 14:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Христо
Христо
09 юни 2022 14:53
Гост

Здраво си бранят независимостта на съдебния бюджет.

Ошев
Ошев
09 юни 2022 14:38
Гост

Пародия на ВСС

Боби
Боби
09 юни 2022 14:38
Гост

Глупости. ВСС се чуди как да се включи в хора по премахване на управлващите

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 14:37
Гост

Аман от мрънкачи.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 14:37
Гост

Я у лево

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 14:35
Гост

Поредните на които не им пука, че има война, пандемия. Те си искат.

Чавдар
Чавдар
09 юни 2022 14:54
Гост

Пълно безхаерие и егоизъм.

Чепилов
Чепилов
09 юни 2022 14:34
Гост

Не народ а мърша. Прав е Василев. Но ние явно сме крив народ

Демирева
Демирева
09 юни 2022 14:33
Гост

Това ВСС, което отказа изпращането на специалисти за разследване на военни престъпления в Буча?

Spiro
Spiro
09 юни 2022 14:33
Гост

Спокойно, скоро като ви се върне шарлатанина Борисов пак ще шляпате от кеф, петоколонисти.

Филип
Филип
09 юни 2022 14:56
Гост

И то на бял кон. Жалка картинка.

Павлова
Павлова
09 юни 2022 14:32
Гост

В криза сме. Явно ВСС не го интересува

Стоил
Стоил
09 юни 2022 14:57
Гост

Те се интересуват само как да си раздават бонуси и да усвояват пари.