Вторият опит на „Продължаваме промяната“ (ПП) да състави правителство е неуспешен. Финансовият министър в оставка и кандидат за премиер Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен мандата за кабинет в последния момент, след като преди седмица държавният глава го връчи на първата политическа сила.

„За съжаление не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да направи, така че връщаме мандата неизпълнен“, каза Василев пред държавния глава.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудна, българите ще го постигнем. Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности“, заяви държавният глава.

През последните 7 дни от ПП опитаха да съберат поне 121 депутати в тяхна подкрепа, като предварително обявиха, че няма да приемат правителство на малцинството. Зад евентуален нов кабинет с премиер Асен Василев обаче застанаха само досегашните коалиционни партньори от „Демократична България“ (ДБ) и БСП, както и отцепилите се шестима депутати от „Има такъв народ“ (ИТН). В крайна сметка се оказа, че те събират 117  депутати, които са недостатъчни. Василев каза днес, че в програмата им е било заложено да няма корупция и да спре разтварянето на ножицата между бедни и богати.

„Държавата да работи за хората, средствата да отиват при тях, а не в няколко нарочени фирми, които след това да ги използват, за да подкупват политическата класа. В този парламент успяхме да стигнем до 117 депутати, които да подкрепят такава програма и такава политика. Надяваме при едни следващи избори допълнителните четирима депутати да бъдат избрани от народа и да реализираме тези си намерения. Вчера стана ясно, че от депутатите на ИТН не можем да очакваме подкрепа“, заяви днес Василев. Той отказа да разкрие как ПП ще действа при връчване на третия мандат от президента. На въпрос дали биха подкрепили правителство с мандат на ИТН, Василев отговори така: „Айнщайн има една много хубава мисъл: Да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат е форма на лудост. Българският народ го е казал малко по-цветно: Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти.“

От ПП очакваха до последния момент да получат подкрепа основно от още поне шестима от останалите депутати от ИТН. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че не са получавали „официална писмена покана“ за разговори.

„Устна покана мога и аз да ви отправя и какво от това, то си има правила и приличие.. Но дори и да бяха изпратили вчера, щеше да е много закъсняло в ситуацията, в която те сами се поставиха“, посочи Йорданов днес.

„Нямаше 121 човека, които да не ги е страх да кажат „Не на задкулисието“. Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността, която имаме, че тази сутрин всички наши депутати се опитаха да комуникират с депутатите от ИТН. Очаквах, че историческата тежест и съвестта на тези хора ще надделеят над страха. Изпускаме историческо време на парламента, изпускаме възможността да вкараме 40 закона, изпускаме парите по Плана за възстановяване, изпускаме дейността по управление на КПКОНПИ. Оттук нататък, ако има служебно правителство, отговорността отива изцяло в него“, коментира по-рано и премиерът в оставка Кирил Петков. До падането на неговото правителството се стигна след успешен вот на недоверие, след като ИТН напусна коалицията.

Сега предстои президентът да връчи мандат за съставяне на кабинет на втората политическа сила ГЕРБ. Радев каза, че следващата седмица ще обяви кога ще стане това и подчерта, че очаква през това време правителството в оставка да разработи за внасяне в парламента законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, „за да не продължава България да губи време и средства“.

От партията на Бойко Борисов вече заявиха, че няма да опитват да сформират кабинет и ще върнат веднага мандата.

Ако това стане, президентът ще връчи третия проучвателен мандат на парламентарна група, избрана от него. Ако и тя не успее да го осъществи, държавният глава ще трябва да назначи трето служебно правителство за последната една година, да разпусне Народното събрание и да насрочи поредните предсрочни парламентарни избори.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lisette
Lisette
12 юли 2022 2:02
Гост

Здравейте
казвам се Лизет Декларк Аз съм банков администратор в сътрудничество със Световната банка, Международния валутен фонд, Европейския съюз, с няколко френски банки и финансови институции с цел подобряване на условията на живот, улесняване на достъпа до кредити за бедни хора и компании които нямат достатъчно гаранции, за да отидат и да направят заеми в конвенционалните банки, свържете се с мен за всички ваши нужди от заеми без гаранции, бързо и добре обезпечено с много нисък процент на погасяване. Свържете се с нас за повече информация. lisetedeclarck@gmail.com

Курчо и Кокорчо
Курчо и Кокорчо
10 юли 2022 13:42
Гост

Очаква се в най-скоро време България да стане нетен износител номер 1 в света на сини сливи. Сорт „Лена Бориславова Превъзходна“. Сортът е разработен от научноприложния институт ‘Продължаваме промяната“.

Очаквания икономически ефект и ползи ще се уникални, неповторими и недостижими за идните поколения. От сливата тече мед и масло. Кирчо хванат на/за парапета – ЗНАЕ ЗАЩО!

re:
re:
10 юли 2022 13:26
Гост

Така са наредили от Ленгли.

Еищсдд
Еищсдд
09 юли 2022 14:08
Гост

И що се мота и тупа топката?
Като не можеш – връщаш веднага.
Губи време да си покрият гешефтите ли?

К и К
К и К
08 юли 2022 19:27
Гост

Лебедова песен. Автор: Русия.

Черен лебед от ВКС
Черен лебед от ВКС
10 юли 2022 13:28
Гост

Последен валс, сбогом любима Родина …

Промяната трябва да продължи!
Промяната трябва да продължи!
08 юли 2022 19:22
Гост

Браво на промяната, удържаха на принципите си и не влязоха в задкулисни договорки! Ако беше Тиквуций, досега да е парцелирал държавата и каналите за пълнене на чекмеджетата с ДПС и някоя друга патерица, както правеше години наред!

Звено
Звено
08 юли 2022 19:07
Гост

През 1934 г. правителството на Кимон Георгиев забрани всички политически партии, защото и тогава партиите бяха синоним на корупция

Шуши
Шуши
08 юли 2022 18:07
Гост

През това време България губи пари, а българите мотивация

Масово да гласуваме!
Масово да гласуваме!
08 юли 2022 18:11
Гост

ГЕРБ с корпоративно-калинковия вот, а ДПС с крепостните си селяни, на това се надяват.

re:
re:
10 юли 2022 13:31
Гост

Щели „масово“ да гласуват?! Кои бре?!

Умнокрасивите жълтопаветници. Вижте се първо кои сте, пребройте се без платената любов.. с марка А за Б.

Гергана
Гергана
08 юли 2022 18:05
Гост

Пак влязохме в спиралата на вечните избори. Скоро правителство няма да има в РБ

Лудото Ленче
Лудото Ленче
08 юли 2022 18:04
Гост

Кирчо и Кокорчо нещо се сдухаха

Кънчо
Кънчо
08 юли 2022 18:03
Гост

Продължаваме Подмяната не знаят къде се намират

Пейо
Пейо
08 юли 2022 18:01
Гост

И сега, освен Възраждане да събере повече подкрепа и да влезе Стефан Янев, друга промяна няма да има

Анонимен
Анонимен
08 юли 2022 18:08
Гост

И аз това очаквах, но изненадващо на Копейкин подкрепата спада, а на ПП и ДБ се покачва.

Еищсдд
Еищсдд
09 юли 2022 14:11
Гост

Г л у п о с т и.
ПП изгуби 75% електорат. ДБ – повече.
Тук тр олажът си личи от поне година. Но това не променя реалността, а само писанките из нета.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 16:34
Гост
Мафията бута, но не гради
Мафията бута, но не гради
08 юли 2022 18:00
Гост

Новата негласна коалиция на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Израждане най-безотговорно бутна правителството, след като много добре знае, че няма да направи ново правителство, защото тези партии са най-уродливите и абсолютно никой не иска да прави коалиция с тях! По-голяма безотговорност от това няма – съзнателно да вкараш страната в безизходица и нова поредица от избори, които нищо няма да променят!

Комунист
Комунист
08 юли 2022 17:57
Гост

Крум Зарков премиер

Харвард= БКП
Харвард= БКП
09 юли 2022 18:08
Гост

Оффф пак ли калинка ? Внука на генерал Леонид Кацамунски ли началник на Главно следствено Иправление ??? Аааааа чакай малко ?

Писна ми
Писна ми
08 юли 2022 17:56
Гост

Най-голямата грешка на ПП е, че ставайки коалиционен партньор с ИТН станаха част от тъмната страна

...
...
08 юли 2022 18:01
Гост

По-скоро ИТН премина на тъмната страна

Избирател
Избирател
08 юли 2022 17:55
Гост

Съсипахте я тая държава

Така е
Така е
08 юли 2022 18:02
Гост

Спряха им кражбите и корупцията на старите управляващи и решиха, че щом техните чекмеджета ще са празни и на обикновените хора ще им е гадно…

Киро не ти се кефя
Киро не ти се кефя
08 юли 2022 17:54
Гост

Някой дали очаква друго

Как си ти
Как си ти
08 юли 2022 17:53
Гост

Стабилно правителство не се прави с купени депутати

Така е
Така е
08 юли 2022 18:04
Гост

Така се прави корупция. Затова им прави чест на Асен и Киро, че всичко правеха открито и в крайна сметка имаха достойнство да върнат мандата, вместо да влязат в негласна коалиция с мафията, само и само да се задържат на власт.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юли 2022 17:37
Гост

Ко стана бре, Асенчо и Киро?? Промяната си тръгват, държавата навлиза в поредни избори, които ще бъдат платени от народа, заради некадърност и егото на Кокорчо и Кико, инфлацията набъбва, хората се избиват по пътищата, заради слабото представяне на Рашков, който нищо не „изчегърта“, включително и гнилите ябълки в собственото си ведомство. А Гешев…. остана и „надживя“ всички, както се и очакваше. Жалко само, че докато се вторачват в главния прокурор, държавността се разпада. Като ще правиш нещо, ди дай хубаво сметка какви и колко са ти възможностите.

Тъп, по-тъп, тикво-трол
Тъп, по-тъп, тикво-трол
08 юли 2022 17:56
Гост

Държавата влиза в нови избори заради престъпната и безотговорна банкянска тиква, която не иска да прави правителство, защото никой не иска да му е коалиционен партньор, но същевременно бута правителството и вкарва страната в спирала от нови избори, които няма да променят почти нищо в политическия пейзаж, а само ще доведат до допълнителна нестабилност в тези кризисни времена на война и световна икономическа криза. За тикво-троловете Кирчо и Кокорчо са виновни за инфлацията по света, сега очаквам да кажат, че и за войната са виновни.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юли 2022 18:03
Гост

На калпаци космонавт космонавт му е крив. Управление то на държавата не е за инфантили.