„Артекс“ заведе дела за по 100 000 лв. срещу двама от членовете на инициативния комитет „Лозенец“, който протестира срещу изграждането на небостъргача „Златен век“.

Исковете в Софийския градски съд са заведени вчера от две компании – „Артекс – Златен Век“ и „Артекс – инженеринг“. Като всяка от тях иска обезщетение за морални вреди от по 50 000 лв. от Никола Вапцаров и Мариан Башур, защото са накърнили доброто име на дружествата в публичната сфера.

Според сайта Arteks.eu, на който от „Артекс“ представят информация, свързана с блокирания строеж на „Златен век“, исковете срещу Вапцаров и Башур са за разпространяване на „неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии“,

„Компанията „Артекс“ счете за необходимо да защити своето безупречно до този момент име и да потърси отговорност от всеки пряк участник в процеса на разпространяване на преднамерено неверни твърдения“, се посочва още в краткото съобщение.

Башур и Вапцаров са сред инициаторите на протестите, които доведоха до спирането на строителството на „Златен век“.

Както „Лекс“ писа, от строителната компания вече обжалваха заповедта на началника на ДНСК, с която беше спряно строителството на небостъргача. А първото заседание по делото в Административен съд София-град е насрочено за 26 юни. На него се очаква да се изчистят въпросите към съдебно-техническата експертиза, която най-общо трябва да изясни дали „Артекс“ е изпълнила всички изисквания на строителния надзор и съответно дали са били налице основания да бъде разпоредено спиране на строителството. Според ДНСК компанията не е направила в сградата отвори за автомобилните асансьори, не е изпълнила частично плоча, трябва да коригира наклоните на откоси в съседен имот. Според „Артекс“ всичко това е изпълнено и няма никакви предпоставки за спиране на строежа, който разполага с валидни строителни книжа.

Цялостното спиране на строителството на небостъргача беше разпоредено от началника на ДНСК на 15 април. Като основание за издаване на заповедта е посочен чл.224 от Закона за устройство на територията. Разпоредбата обаче регламентира различни хипотези, сред които строителство без влязло в сила разрешение за това или строителство при съществени отклонения. С пълния текст на жалбата на „Артекс“ срещу заповедта на началника на ДНСК можете да се запознаете тук.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нагло
Нагло
06 юни 2019 14:45
Гост

Ако искат да съдят тия, които са им опетнили доброто име, трябва да почнат с Цветан, Цецка и т.н. апартаментчици. Макар че не са им виновни те, да бяха мислили на кого продават и по какви схеми. А за небостъргача – дали му е там мястото и дали не са прави протестиращите?

Пич
Пич
06 юни 2019 14:40
Гост

Нагличко от страна на „Артекс“. Обаче и протестиращите нямаха спирачки в изказванията си. Проблемът е, че в БГ всички се произнасят като съд, прокуратура и полиция едновременно и това дава право на такива като „Артекс“ да съдят.

Анонимен
Анонимен
06 юни 2019 13:31
Гост

Живея съвсем близо до прословутия 34 етажен небостъргач. Сградата въобще не е обезопасена със строителни мрежи по фасадата. Какво чакат? Да се повтори трагедията на“Алабин“ ли?

Anonimen
Anonimen
06 юни 2019 13:22
Гост

До колкото зная този строеж бе спрян по нареждане на Бойко Борисов. И с право, защото имаше съществени отклонения при строителството.

Pipi
Pipi
06 юни 2019 13:23
Гост

Освен това разрешението им за строеж е изтекло. Какво добро име, какви 5 лева!