Делото на „Артекс“ срещу Мариан Башур от Инициативния комитет „Лозенец“ за обезщетение от 100 000 лева за неимуществени вреди ще продължи в Софийския градски съд (СГС), научи „Лекс“. Башур беше сред инициаторите на протестите срещу изграждането на небостъргача „Златен век“, които в крайна сметка доведоха до неговото спиране, а след това от компанията заведоха искове срещу него и още един протестиращ – Никола Вапцаров.

Съдия Георги Иванов от СГС обаче прекрати делото срещу Башур, като застъпи тезата, че фирми не могат да претендират за неимуществени вреди, но определението му е отменено от Софийския апелативен съд (САС).

Искът срещу Башур беше заведен в началото на юни от две компании – „Артекс – Златен Век“ и „Артекс – инженеринг“, като те искат обезщетение за това, че протестиращият е накърнил доброто им име в публичната сфера. Според тях Башур е подел кампания в социалните мрежи, с която е уронил добрата им репутация, отправял обиди и осмиващи квалификации.

Съдия Георги Иванов от градския съд обаче прие, че такива вреди са присъщи само за физическите лица и фирмите са могли да претендират само за имуществени вреди, а в хода на делото да бъде изследвано дали те са настъпили в резултат на накърненото им добро име.

Съдебната практика с признаването на неимуществени вреди на юридически лица е наистина противоречива, но не малко съдилища го признават.

В случая апелативните съдии Алексей Иванов-председател на състава, Елизабет Петрова-докладчик и Катерина Рачева пишат, че определението на градския съд е неправилно, а за двете компании няма процесуална пречка да предявят иск за неимуществени вреди срещу Башур.

„Развитите от първоинстанционния състав мотиви касаят основателността на иска – изследван е въпросът дали ищецът действително е претърпял твърдените от него вреди. Проверката на верността на твърденията на ищеца, съдържащи се в исковата молба, е произнасяне на съда по основателността на претенциите“, се казва в определението на САС, което е окончателно и означава, че делото трябва да продължи в градския съд.

Делото на „Артекс“ не е първото, в което и САС признава правото на фирми да претендират неимуществени вреди. Както „Лекс“ писа, миналата година САС присъди на фирма „Голд лизинг“ обезщетение от 3000 лева за неимуществени вреди, претърпени покрай сагата с делото „Октопод“. Тогава апелативните съдии стъпиха и на практиката на Европейския съд за правата на човека, и на Съда на Европейския съюз, които признават тази възможност. В решението си те се позоваха на чл.631а от Търговския закон, за да обосноват защо фирма може да претърпи неимуществени вреди, като поясниха, че по същество тези вреди се изразяват именно в накърнена репутация и създаване на негативна представа в обществото за дейността на компанията. Същите доводи изведоха пред градския съд и от „Артекс“, но те не бяха приети от съдия Иванов, който в определението си сам беше написал, че въпросът за допустимостта на подобни процеси трябва да бъде решен при инстанционен контрол, както и стана.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Безумно
Безумно
15 юли 2019 16:44
Гост

САС отваря кутията на Пандора с това решение. Сега всеки протестиращ срещу олигархостроителните фирми (а те са много, защото във всеки квартал има по един артексоподобен проект за небостъргач) ще бъде потенциален обект на иск, че видите ли, обидил ЮЛ. И какво ще стане накрая – мутрите строят, а срещу тях обикновените граждани, които просто искат тихи и чисти квартали около себе си, майки с малки деца, пенсионери – всички те потенциални ответници по искове за десетки хиляди.

Иван Иванов
Иван Иванов
11 юли 2019 23:32
Гост

Това е програмирано развитие – Артекс така или иначе са изровили томахавката и са решили да се съдят (впрочем това е реакция на адвокатите им – това е злото в основата), знаеше се, че има противоречие в практиката. Впрочем задълбочен анализ, ще доведе до извод, че корпоративно тяло, не може да има чувства. В противен случай, ако се приеме тезата на „глосаторите“ от Артекс, то юридическото лице спокойно може да встъпва в брак. Юридическото лице също така има право да се изрусява (когато си намери нов собственик – нова любов – нова прическа), нали има профил във Фейсбук, абе размазация… Покажи целия коментар »

Пич
Пич
10 юли 2019 16:20
Гост

А защо Артекс не съдят Б.Б. и Цв. Цв., който най-вече накърни доброто им име?

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 13:32
Гост

Фирма може да претърпи неимуществени вреди, а ние които преминаваме покрай необезопасения им билдинг, с каски ли да ходим.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 13:29
Гост

Какъв престиж! Какви пет лева! Те сами си сринаха авторитета с незаконния строеж.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2019 13:29
Гост

Изключително съм разочарован от решението на САС. Как после да вярваме в правосъдието.