Арестуваният шеф на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов вероятно беше обвинен за извършени три престъпления. Стоицов и още трима души бяха задържани вчера при акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и прокуратурата за разбиване на схема за бързо получаване на табели на автомобили след даване на подкупи.

На шефа на КАТ са повдигнати обвинения за подкуп, незаконно притежание на оръжие и престъпление по служба, съобщи на пресконференция в Благоевград изпълняващият длъжността окръжен прокурор на града Николина Сачкова. Обвинен като негов помагач за получаването на подкупите е Бойко Шарков.

Румяна Арнаудова, която е говорител на главния прокурор, обясни по-рано днес пред БНТ, че разследването е започнало преди около 6 месеца и са използвани специални разузнавателни средства, с които е установено, че Стоицов и още двама души извън МВР, между които и бивш полицай, са участниците в схемата. Двамата са били съучастници и помагачи на Стоицов, като са получавали подкупите за бърза регистрация на коли, след което ги предавали на Стоицов. От думите на Арнаудова стана ясно, че през тези месеци шефът на КАТ получавал малко, но редовно пари от подкупи. Ставало дума за между 50 и 100 лева за табела, в зависимост от исканата услуга.

„5300 лева бяха открити вчера в неговата каса, за които считаме, че са част от подкупите, които е получавал“, каза Румяна Арнаудова и добави, че в кабинета на Стоицов разследващите открили и незаконно притежаван от него пистолет „Макаров“ с 59 патрона. Според доказателствата до момента, тримата не са действали като организирана престъпна група, защото няма данни останалите двама да са се познавали.

Прокурор Арнаудова обясни, че Стоицов е позволявал на служители на КАТ да конвоират извънгабаритна техника по Кресненското дефиле, без да бъдат плащани задължителните такси и във време, в което това е било забранено. Затова е обвинен и в престъпление по служба.

Разследването се води от Националната следствена служба, като в Благоевград са отишли 16 следователи във връзка с множеството обиски и претърсвания на жилища, офиси и автомобили.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ТИР
ТИР
23 май 2018 17:23
Гост

И какво като са го хванали? Ако го осъдят, ще си говорим пак, иначе сега са празни приказки.

Потърпевш
Потърпевш
23 май 2018 14:15
Гост

Tozi miarka niama li?

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 14:16
Гост

Ние сме си виновни. Като спрем да даваме рушвети и ще им загине търговийката.

Възмутен
Възмутен
23 май 2018 14:14
Гост

Такава ни е оправията. За да не висиш цял ден пред КАТ си плащаш като поп.

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 14:13
Гост

За сега са хванали 3. Кой знае още какви ги е вършил.