Дали затворници и арестанти ще бъдат конвоирани с белезници ще зависи от тяхната възраст, пол, физическо и здравословно състояние, както и след индивидуална оценка на риска. Всеки конкретен случай ще се разглежда отделно.

Особено внимание ще се обръща на осъдените на над 10 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, на обвиняеми и подсъдими за тежки умишлени престъпления, за които е предвидено наказание над 10 години лишаване от свобода, особено опасни за бягство лица, на такива, които са планирали, опитвали или осъществили бягства от конвои, затвори или арести, на хора, склонни към самонараняване, както и на други особено опасни лица. За тях има особени правила – те ще бъдат конвоирани с белезници, но може допълнително да им бъдат поставени специални колани с фиксирани белезници на ръцете и пранги на краката или специален комплект белезници за ръце и крака. Наред с това може да бъдат превозвани в индивидуални клетки в специализирани автомобили.

Тези условия са разписани в проекта на Инструкция за организацията и реда за осъществяване на конвойната дейност от служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, който днес беше публикуван за обществено обсъждане. Той е изготвен на основание чл. 250а, ал. от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража (ЗИНЗС), в който се казва, че организацията и редът за осъществяване на конвойната дейност се определят с инструкция на министъра на правосъдието.

Проектът на инструкция идва няколко месеца след обществена реакция срещу конвоирането на отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева до столична болница. През лятото на миналата година нейни близки разпространиха клип, на който се вижда как тя е отведена в болнично заведение с белезници и пранги на краката. Тогава правозащитници заявиха, че се нарушават Конституцията и законите. По този повод шефът на ГДИН Васил Миладинов обяви, че се готви нова инструкция за конвоя.

Сега в проекта е залегнало, че белезници ще се слагат след преценка на всеки конкретен случай. Но изрично е записано, че те не бива да са стегнати, за да не причиняват болка. Не е позволено белезниците на ръцете да се покриват с дрехи, защото иначе служителите няма да могат да осъществят визуален контрол.

Когато се прецени, че става дума за конвой на особено опасно лице, тогава може да се вземат допълнителни мерки – да се включат повече служители, които да го придружават, допълнително въоръжение, защитни жилетки, електрошокови прибори, защитни спрейове, тейзери и др.

Преценката ще се прави въз основа на следната информация: данни за човека, който трябва да бъде конвоиран, имало ли е опити или осъществено бягство, висок ли е рискът за такова, каква е присъдата, какво е предвиденото наказание за престъплението, в което е обвинен, индивидуална оценка на риска.

Освен това ще се съставя и план за изпълнението на конвоя, като в тази връзка ще се преценяват географската, демографската и транспортната характеристика на областта; местонахождението на затворите и арестите, на работните обекти и на болниците; ще се изготвя анализ за състоянието на обществения ред и криминогенната обстановка в районите по маршрутите за конвоиране и около сградите, в които ще се прехвърля лицето; ще се определят силите и средствата, с които ще се извършва конвоят, както и начините на взаимодействие с останалите ведомства.

А старшият на конвоя ще разпределя задачите между служителите, като задължително определя кои да реагират при опит за бягство на транспортирания, т.е. кои служители ще трябва да го гонят.

След пристигането ще се извършва проверка на багажа и на самото конвоирано лице. Всички вещи, които могат да затруднят конвоя или да създадат извънредни ситуации, ще се изземват.

Претърсването на багажа на затворниците и арестантите ще се извършват ръчно и с метал-детектор. Особено внимание ще се обръща на джобове, яки, вдлъбнатини на дрехи, колани, обувки и връхни дебели дрехи.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дарина
Дарина
31 януари 2019 18:27
Гост

Имаше филм – „Планетата на маймуните“ и Робите в РИМ в Клетка – нищо ново, само връщат колелото хилядолетия назад. Уж било 21 век. Май станахме нещо безсмислено ,от типа на хора. Дори не сме и животни

наблюдател
наблюдател
31 януари 2019 9:48
Гост

Че то и досега си беше така, кое е новото тук? Имаше едни келеши които бяха убили бременната си приятелка (обща!) преди няколко години, ясно помня снимките, доведоха ги в съда без белезници. Единият беше бензинджия, другия безработен циганин

Бай Ставри
Бай Ставри
30 януари 2019 18:39
Гост

Да му мисли старшият на конвоя. Преценката му трябва да е напълно точна.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 18:35
Гост

Абсолютно правилно е да се изготвя индивидуална оценка на риска.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2019 17:57
Гост

Ей, тая Иванчева! Ще вземе да промени системата, хахаха…

Ачо
Ачо
30 януари 2019 18:36
Гост

В нейният случай пoказността наистина беше излишна.