Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу турския гастарбайтер Фарук Бекташ, който преди три години уби семейство мотористи на пътя край Драгоман и след това се укри. Процесът срещу него се гледа задочно и на две инстанции той беше осъден на 10 години затвор, както и да плати 800 000 лева на близките на семейството, но върховните съдии са решили, че липсват мотиви за справедливостта на наказанието.

Трагичният инцидент със семейство Бойко и Таня Бойкови стана на 22 юли 2016 г. Бекташ и съпругата му пътували от Германия за Турция с колата си. При нормална видимост и суха настилка, Бекташ решил да изпревари движещите се пред него два автомобила в забранена зона. Така навлязъл в насрещното платно със 135 км/ч., където по това време се движели семейство Бойкови на път за Австрия с мотора си със скорост не по-висока от 50 км/ч. Последвал челен удар, при който двамата съпрузи починали.

Според автотехническата експертиза причината за катастрофата са действията на Бекташ, който започнал изпреварване в забранен участък, без да има видимост за насрещното движение.

Случаят нашумя именно покрай бягството на Бекташ, който беше под домашен арест, но изчезна и до днес не е открит.

Според върховните съдии защитата на Бекташ е отправила редица възражения за тежестта на наказанието, на които Софийският апелативен съд (САС) не е отговорил, когато е потвърдил присъдата на първата инстанция. За пример ВКС посочва, че първо Софийският окръжен съд е оценил като отегчаващи отговорността на Бекташ обстоятелства навлизането в насрещната лента при инцидента и последвалото укриване. След това апелативните съдии не са извършили проверка на това тълкуване, а Наказателният кодекс забранява тези обстоятелства да се определят като отегчаващи, след като са взети предвид при определяне на наказанието.

„Мотивите, в частта по наказанието са недопустимо пестеливи и предпоставят извод, че въззивната проверка по наказанието и гражданската претенция е несъответна на изискванията на чл.314, ал.1 от НПК. САС е бил длъжен да отстрани пороците в дейността на първата инстанция, като извърши собствена преценка на обстоятелствата от значение за определяне наказанието на подсъдимия, ясно и надлежно аргументира изводите си за значително по-висока степен на обществена опасност на деянието и дееца, съпоставени с обикновените случаи, и събере необходимите, възможни доказателства, свързани с гражданската претенция“, се казва в решението ВКС.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
brianwilsonrt
brianwilsonrt
23 януари 2024 9:17
Гост

The social aspect of wordle 2, allowing players to compete with friends or share their achievements, enhances the overall gaming experience

alicebobby
alicebobby
15 януари 2024 11:21
Гост

Believe me, you are amazing because you use only a few words to inspire others and that is an incredible talent. retro bowl college

https://activationmycards.com/
https://activationmycards.com/
08 юли 2020 8:12
Гост
Тъжно
Тъжно
24 юни 2019 14:22
Гост

Не е висока негоавата присъда. Ниски са присъдите, които се постановяват за ПТП-та с жертви у нас по принцип. Дано потвърдят присъдата и го намерят.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2019 11:22
Гост

Какъв „човек“ трябва да си, за да извършиш престъпление и то-най-тежкото и да се криеш после.

5etyr
5etyr
20 юни 2019 11:40
Гост

No Comment

Анонимен
Анонимен
20 юни 2019 11:20
Гост

Хайде, пак ще се бърше след САС. Впрочем този път дори не си мръднаха даже пръста.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2019 11:18
Гост

Става ли въпрос за човешки живот е трудно да се определи до колко е справедлива присъдата.