Бившата съдийка Румяна Ченалова е напълно оправдана от Софийския апелативен съд (САС).

Преди 6 години тя беше обвинена за длъжностни и документни престъпления, докато е гледала дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД срещу НЕК. Ставаше дума за 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова е обвинена, че е поправяла протокол по него, в който грешно допълнила, че ищецът ОЕТ е представил преводно нареждане и е констатирана идентичността му с приложено по делото копие от документа.

Делото срещу нея беше внесено в спецсъда, който миналата година я оправда по основното обвинение за длъжностно престъпление. Съдът прие, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ и се довери на обясненията ѝ, че е допуснала грешка от недоглеждане и предоверяване на написаното в исковата молба, че в нея е приложен и документ за платена държавна такса.

Бившата съдийка беше призната за виновна само за документното престъпление с поправката на протокола, че е представено едно преводно нареждане от ОЕТ. Спецсъдът прие, че деянието е било умишлено, защото Ченалова не е уведомила съдебния секретар за поправката, който по традиция в такъв случай изслушвал записа от предходното заседание. Според съда обаче това невярно документиране е маловажен случай, защото не е довело до вреди – платежното нареждане не е било единствено доказателство за евентуалното уважаване на иска, тъй като по делото са извършени и експертизи, мотивира се съдът. В такъв случай наказанието е само до 1 година затвор или пробация, а за такова престъпление давността е само 4 години и половина и тя е изтекла, тъй като деянието е отпреди 8 години.

След закриването на специализираните съдилища, делото беше разгледано на втора инстанция от САС, който днес оправда Ченалова и за документното престъпление, а оправдателната ѝ присъда за престъплението по служба беше потвърдена.

От съда съобщиха, че съставът с председател Снежана Душкова и членове Карамфила Тодорова и Маргаритка Шербанова предстои да изготви мотивите си. Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Върховния касационен съд.

Румяна Ченалова беше окончателно освободена от съдебната система преди две години, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Висшия съдебен съвет за уволнението ѝ от ноември 2015 г. Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов за забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения. Нарушенията бяха открити при проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик на няколко дружества, за които има образувани дела за несъстоятелност, по които докладчик е била Ченалова. Предложението за дисциплинарка се базираше и на проверка по сигнал на ОББ по повод на действията на Ченалова по четири търговски дела.

Проблемите на Ченалова започнаха през 2015 г., когато тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за „гнилите ябълки“ в съдебната система на България. Тогава той обвини съдийката в корупция във връзка с гледаното от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор „Белведере“.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виц
Виц
25 ноември 2022 20:51
Гост

Клиент се обажда на адвоката си: – Какво става с моето дело? – Справедливостта възтържествува! – Бързо обжалвай!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 17:25
Гост

Съмненията около магистрата се трупат 02-04-2013; категория: дела, новини; автор: galina.girginova; Името на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд протича в разговори, записани със Специални разузнавателни средства, приложени като доказателства по вече приключилото дело срещу бившия прокурор от Окръжна прокуратура Стара Загора С. П., научи “Съдебни репортажи” от достоверен източник, запознат с процеса. От записите става ясно, че по времето, в което съдийката e адвокат в Стара Загора, кантората й доста често е посещавана от магистрати, а разговорите помежду им се въртели около различни суми пари. Тези разговори са записани малко преди Ченалова да влезе отново в редиците на… Покажи целия коментар »

ВАС 14390/2019
ВАС 14390/2019
25 ноември 2022 12:29
Гост

… Нарушенията са безспорно установени от обективна и субективна страна, като нивото на морално – етична съзнателност, очаквано е по – завишено при магистратите, с оглед същността на професионалната им сфера – правораздаването и може да се очаква от магистратите да прилагат и съблюдават и по отношение на собственото си поведение и действия (професионални и извънслужебни) едни по – високи критерии, професионални и морално – етични. Безспорно е, че извършените действия, респективно бездействия от съдия Ченалова, далеч не покриват тези норми, а дори и общоприетите морално – етични и професионални критерии за работа и поведение. Предварителното сговаряне на съдия Ченалова… Покажи целия коментар »

Детектор на лъжата
Детектор на лъжата
25 ноември 2022 10:04
Гост

Когато чуете от телевизора как Ченалова промотира идеите си за съдебна реформа, как била подготвила законопроект, съгласно който почтеността на магистратите и държавните служители щяла да се проверява на всеки шест месеца с полиграф, спомнете си това интервю. Който няма време и нерви след 25 минута. Приятно гледане:
https://www.btv.bg/shows/120-minuti/videos/rumjana-chenalova-shte-se-borja-za-pravata-si-i-za-svojata-istina-dokolkoto-mi-pozvoljavat-silite.html

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 9:53
Гост

От години Ченалова тръби, че в България правосъдие няма. Оказа се права.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 16:10
Гост

Може й да е прав, тъй като личните й правораздавателни действия са в голям принос за загниването.

Адвокат
Адвокат
25 ноември 2022 7:31
Гост

Всеки случай никога няма да се кандидатирам за съдия, щом такива интрижки имало. То и в адвокатурата имаме – особено напоследък, но – някак може да се скриеш под капките.

Очаквам да натопят и Владимир Вълков, тогава вече ще стане пародия. Или Борис Динев, а защо не и Нели Куцкова – образци за съдии.

Просто – защото някой адвокат е недоволен от решението и да почне да протестира.

Жалбаподател
Жалбаподател
25 ноември 2022 6:00
Гост

Държавата на Иванчевите Десита на Ченаловите Румянки и пр.и пр. Ма несъществена била грешката, ма без да иска взела подкупа, ма ма моля ви се….
За тези дребни прегрешения на таз „съдийка“ в Китай щяха да и резнат Зелката ! Кога ще ги стигнем…..Китайците ?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 8:13
Гост

Когато махнем каскета

колега
колега
25 ноември 2022 1:50
Гост

Много се радвам за нея! Съсипа й част от кариерата и от живота точно онзи френски „мосю“. Нея познавам, но съм чувала само добри отзиви- професионалист, разбиращ материята и добър човек.

Гнила Ябълка
Гнила Ябълка
24 ноември 2022 21:50
Гост

Трогателна е наивността на пишещата публика във вярата, че доносник и ухо на Първо главно на К.Д.С. ще бъде осъдена от БГ съд.

Адвокат
Адвокат
24 ноември 2022 23:50
Гост

СДС кога ще млъкнете, какво ДС и КДС ви гони – 30 години минаха, разпарчетосахте България – минус 2 милиона и парното е с пари, студ и глад и наричате това обществен дарвинизъм. Остава и Георги Марков да кажете, че е бил обективен – той с – италианска кола Алфа Ромео, галеник на социализма пише Репортажи от България.

Нали си взехте имотите по реституция, знаем се.

Гнила Ябълка
Гнила Ябълка
25 ноември 2022 9:38
Гост

Те, та те… Ето за това говоря. Образец за „трогателна“ наивност.

Адвокат
Адвокат
24 ноември 2022 21:04
Гост

Имал съм дело при Съдия Ченалова и сигурно 1-2 там частни жалби по размяна на въпроси между инстанциите – като дежурна. Но като основна съдия ми направи впечатление изключително – след като Вълков (СРС) беше описал случая – противниците ми – някакви там аматьори, това-онова – измъдрили възбрана. Един вид – игра на нерви. Тя ме привика на катедрата и ми обясни, че ако не си пусна еди-какъв си документ, ще затрием фирмата на човека. Тоест – много добър специалист. Търговски съдия. С две думи – френската гимназия – до време, мосютата, и без това нямат какво да кажат в… Покажи целия коментар »

Шамфъстък
Шамфъстък
24 ноември 2022 19:27
Гост

Няма спец съд и сите корумпета и престъпници са светци.Очакваме да оправдаят Божко ,Баневи и Банкера…Ура!

Хела
Хела
24 ноември 2022 18:08
Гост

Сега Ченалова ще облече черната тога и нито лук яла, нито на лук мирисала. Тя ще осъди държавата за нанесени й щети, които българския нароз ще й плати, защото големите пият, малките плащат, а не френския народ.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 15:00
Гост

Бед Съда за спецпоръчки на мафията Жени Прискачката и сие не струват нищо.

Тътияна Пи-тончева
Тътияна Пи-тончева
24 ноември 2022 14:30
Гост

КАЛНА КУРВА

Адв.
Адв.
24 ноември 2022 12:56
Гост

При тази съм имал доста дела и мога да кажа, че беше добър специалист, но спекулираше с процесуалните срокове, не си изпиваше мотивите на време и други неща.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2022 20:01
Гост

Е, по какво е била специалист тогава – по маскировката- как да вземеш, ма да не личи много, просто небрежност, мърдел,толкова си може …. Явно наистина си я е бивало! Тръгнем в очакване подействала ли е специалната претенция.

Лазар
Лазар
24 ноември 2022 12:48
Гост

Напълно очаквано решение.

Пример
Пример
24 ноември 2022 12:45
Гост

Абе Ченалова като съдия не й беше чиста работата:))),но няма кой да го докаже.

Михаил
Михаил
24 ноември 2022 12:49
Гост

Е, нали съдът казва, че е чиста като сълза.

Цветан
Цветан
24 ноември 2022 12:40
Гост

Надявам се, че всичко по делото и е било чисто и е нямало задкулисни уговорки

Красимир
Красимир
24 ноември 2022 12:50
Гост

Надали. Съмнявам се.

Мавродиева
Мавродиева
24 ноември 2022 12:38
Гост

Сега Ченалова не може ли да заведе дело за клевета и безпочвени обвинения срещу французина?

Юрист
Юрист
24 ноември 2022 13:46
Гост

Може.

Теки
Теки
24 ноември 2022 12:38
Гост

И какво излезе? Жената не е виновна, но френския дипломат вече няма кой да го намери по Франция?

Мишева
Мишева
24 ноември 2022 12:37
Гост

Явно не е виновна

Берова
Берова
24 ноември 2022 12:28
Гост

И когато Ксавие Лапер дьо Кабан е казал тези неща и сега се установява, че такова нещо няма, някой политик ще излезе ли да иска извинение от Франция и от посланика им?

Ganev
Ganev
24 ноември 2022 12:40
Гост

Според мен нищо не се е променило във възгледите на тоя човек. Но нямаме държава, която да търси и да чисти името на България пред света.

Ласло
Ласло
24 ноември 2022 12:52
Гост

Те не са свикнали да се извиняват.

Kirev
Kirev
24 ноември 2022 12:28
Гост

Уви сме подкупни и това се ползва от всеки дипломат, който хвърля дори и безпочвени обвинения. Светлината, в която ни познават в Европа е, че власт и съд са подкупни. Когато нещо не му изнася на някой посланик то той веднага почва да обвинява без да се съобразява с нищо. Френския посланик мрънка понеже има дело срещу френска фирма. Същото може да се случи и в бъдеще с английски посланик за английска фирма и т.н.

Челингиров
Челингиров
24 ноември 2022 12:39
Гост

Нали се сещате, че мнението на французина все още би било същото. Че тогава тя е действала неправомерно и освен това, че сега съда я оправдава пак защото е подкупен.

Ники
Ники
24 ноември 2022 12:53
Гост

Според мен не е далече от истината.

Владислава
Владислава
24 ноември 2022 12:25
Гост

Определено мисля, че жената беше набедена неоснователно