Кметът на Несебър Николай Димитров няма да излезе от ареста преди Нова година. Това реши окончателно Апелативният специализиран наказателен съд, след като прецени, че на свобода Димитров може да извърши престъпление.

По този начин апелативните съдии отмениха паричната гаранция от 40 000 лева, наложената на кмета от първата инстанция. Заседанието започна вчера, но беше отложено за днес, след като прокуратурата представи 19 тома нови доказателства.

Заедно с Димитров, в ареста остава и общинският съветник от Несебър Петър Тодоров, който първата инстанция също беше освободила, но срещу гаранция от 20 000 лева.

Димитров, Тодоров и общинарят Георги Георгиев бяха задържани в края на октомври и обвинени за купуване на гласове. Въпреки това, Николай Димитров спечели още на първи тур изборите за кмет на Несебър, след което беше откаран от „Съдебна охрана“, за да се закълне като кмет на тържествена церемония в общината, а след това се върна отново в ареста.

В последните два месеца адвокатът му Ина Лулчева многократно обяснява, че той е незаконно задържан, защото е обвинен, че е ръководил престъпна група за купуване на гласове, а това престъпление не е подсъдно на специализираните съдилища.

Днес адвокат Лулчева коментира, че определението на апелативните съдии показва нееднаквото приложение на закона. „Показа, че съдът е готов да пренебрегва факти и доказателства, че няма никакво значение какво казва правото и какво казват фактите. Това е едно определение, което категорично не може да бъде убедително. Всички доводи, че имало данни за списъци за даване на пари, не касаят кмета, защото за него няма нито един такъв факт. Задържането вече е самоцелно, това определение е лишено и от смисъл, и от правна логика, и от факти. Той е обвинен за изборно престъпление и не може да извърши престъпление, защото изборите са приключили“, каза Лулчева пред бТВ.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кико
Кико
20 декември 2019 12:56
Гост

Като чуя за кмет и общинари в Несебър, изведнъж започва да ме изпълва много убедително обосновано предположение.

Това е положението
Това е положението
20 декември 2019 12:54
Гост

Арестът като предварително изпълнение на наказание – пак.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 12:52
Гост

Разбираемо е Ина Лулчева със зъби и нокти да се бори за да го освободят, но вече става смешна с доводите си.

на топло
на топло
20 декември 2019 12:51
Гост

какво сте го зажалили? я да си седи на топло

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 12:23
Гост

Клетвата на Николай Димитров беше пълна пародия. „Съдебна охрана“ го откарват да се закълне като кмет, при положение, че е купувал гласове.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 12:01
Гост

Язък. Човекът се гласеше да си празнува Коледа в къщи.

кръвожадност, а не правосъдие
кръвожадност, а не правосъдие
20 декември 2019 12:01
Гост

Това са примерите, които доказват, че т. нар. спецправосъдие у нас сбъдна и най-лошите прогнози. И ако сред по-младите от първата инстанция се намира свеж ум и нормалност, на апелативно ниво прозира кръвожадност, а не правосъдие

Ник
Ник
20 декември 2019 12:53
Гост

Не е точно така, зависи от съставите. Има немалко случаи, в които първата инстанция реже до кокал, а втората замазва.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2019 11:57
Гост

Доста интересно какви гласове ще купува кметът, ако излезе на свобода? Разбирам да се бяха обосновали с опасност от натиск над свидетели, от унищожаване на доказателства…

Еее
Еее
20 декември 2019 13:01
Гост

To и натискът на свидетели е престъпление