Апелативната специализирана прокуратура ще има нов временен шеф и това е Даниела Ангелова-Осоговска. Решението тя да бъде определена за изпълняващ функциите административен ръководител беше взето на днешното заседание на Прокурорската колегия по предложение на главния прокурор Иван Гешев.

Длъжността е свободна от март 2018 г., когато Даниела Попова подаде оставка. От тогава временен началник е зам.-шефът на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) Николай Найденов, който е и един от кандидатите за титуляр на поста. Опоненти са му обвинителят от Специализираната прокуратура Росен Радев и Пламен Евгениев от Специализирания наказателен съд. Изборът за шеф на АСП бе насрочен първоначално за 27 ноември 2019 г., но беше отложен поради заболяване на Николай Найденов. Нова дата все още не е определена.

Междувременно Николай Найденов беше повишен във Върховната касационна прокуратура по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Той участва в конкурса за ВКП, но беше класиран под чертата. След приключването на процедурата се освободиха места, което даде възможност Найденов да бъде повишен. На този етап той не се е отказал от надпреварата за шеф на АСП.

Даниела Ангелова-Осоговска ще поеме временно ръководството на апелативната спецпрокуратура в момента, в който Найденов встъпи във ВКП и ще бъде и.ф. до избора на титуляр.

Прокурорската колегия на ВСС определи днес и заплатата на съдебните администратори в прокуратурата като промени Класификатора на длъжностите в администрацията.

Колегията записа, че възнаграждението на съдебния администратор е 80 на сто от основната заплата на прокурор от съответната прокуратура. Кадровици обясниха, че корекцията е следствие на последните изменения в ЗСВ. С тях в чл. 357, ал. 9 бе записано, че „Съдебният администратор получава основно възнаграждение в размер, определен в Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата по чл. 341, ал. 1“.

Въпросното предложение за промяна в ЗСВ предизвика сериозно възражение на сдружението на съдебните служители, които при обсъждането на проекта се обявиха против „отвързването“ на заплатата на съдебния администратор от тази на съдията от същия съд. Преди измененията в ЗСВ чл. 357, ал. 9 от ЗСВ гласеше: „Съдебният администратор получава основно възнаграждение в размер 80 на сто от основното възнаграждение на съдия в съответния съд”.

С днешното си решение ПК на ВСС всъщност запазва досегашната практика, без да променя размера на заплатата на съдебните администратори.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ненчо
Ненчо
04 март 2020 15:03
Гост

Голяма сага с този избор. Вече цели 2 години! Няма ли да се свършва вече?

Христова
Христова
04 март 2020 15:04
Гост

Стечение на обстоятелствата!

Memo
Memo
04 март 2020 14:57
Гост

Изключително слаб прокурор. Цацаров беше класи над него. И не се опитваше да си прави евтина реклама по новините вечер, като се изказва неподготвен за едно или друго. Божков къде е? Чакаме го. Нали ОАЕ щеше да си изпълни задълженията?

Анонимен
Анонимен
04 март 2020 15:05
Гост

Явно Гешев просто прехвърля топката. Така е по-лесно.

kirilov
kirilov
04 март 2020 14:56
Гост

Сега за по-сигурно няма показни разстрели, както преди време. При тях се вдига много шум и Европа души. Сега е лесно да си назначиш прокурор и той да почне да те издирва и да те арестува. Хем Европа доволна, че уж нещо се прави, хем и сметките се разчистват.

Миленита
Миленита
04 март 2020 14:55
Гост

Едно време се говореше, че мъжа на Весела Лечева е прилапал тотото. Тя нали беше спортна министърка. Чудно ми е Гешев защо не говори за това? Ако са крали държавата преди има няма десет години през тотото, то това няма давност и може да се провери. Ама вероятно Гешев проверява когото му поръчат. И в тази връзка – КОЙ поръча Божков?

Spasovski
Spasovski
04 март 2020 14:53
Гост

Покрай назначението на Гешев за главен прокурор ми стана интересно да видя какво разказваше едно време Боби Цанков. Пускам си и слушам. Трябва да ви кажа, че според мен трябва да се изпозлват неговите думи, книги и интервюта, като настолно четиво и да се следват те, когато говорим за разследване на подземните босове. И едно 5% от това, което наговори този човек Цанков да е вярно, то работа за Гешев има мноооого!

Анонимен
Анонимен
04 март 2020 14:57
Гост

Работата е много, обаче Главният отделя много време за загряване. За толкова време откакто е на този пост вече трябваше да има осъдени.

Denica
Denica
04 март 2020 14:52
Гост

И да вътрите и да сучете е все тая. Сложете някакви подслушвателни устройства не около президента или други политици, защото знаем, че те всички лъжат. Сложете около прокурорите и съдии. Да видим те какво правят, когато се виждат с този и онзи „бизнесмен“

Анонимен
Анонимен
04 март 2020 14:58
Гост

Със сигурност „въртят едни пари“. А Пеевски кога?

Антоан С
Антоан С
04 март 2020 14:51
Гост

Въпросът със заплащането на прокурори и съдии е наболял от доста време. Не може примерно един програмист, който прави видео игри да взема в пъти повече от човек на подобна длъжност. Още повече, че програмиста не си рискува живота.

Анонимен
Анонимен
04 март 2020 14:59
Гост

За съжаление „търсенето определя цената“. Я какво стана с маските покрай вирусите в последно време. Цената им скочи няколко пъти.

М. Кирилов
М. Кирилов
04 март 2020 14:49
Гост

Гешев щом е предложил някого, нещо нямам доверие. Уви този човек ми се струва, като абсолютно поставено лице на поста, на който се намира. Излага се до тук много здраво. Нищо съществено не е свършил. И като го видя с каскетчето просто…нищо против аутфита му, но…

Анонимен
Анонимен
04 март 2020 15:00
Гост

А разгащената ризка? 🙂 На това му се вика „собствен стил“.

Стилист
Стилист
04 март 2020 15:02
Гост

Стига сте го заяждали. Може да е всякакъв. Дори и аз бях против избирането му за главен. Обаче с „тез буйни коси“ как да не носи шапка?

Кики
Кики
04 март 2020 15:14
Гост

Добро утро! Поставиха го и още как! Сега пуска корени.