Конституционни и върховни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, прокурори, адвокати и изтъкнати юристи събра Апелативният съд в Бургас на тържествено общо събрание, с което отбеляза 20 години от създаването си.

Честването на годишнината уважиха конституционният съдия Кети Маркова, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и колегите му Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Вероника Имова, Калина Чапкънова, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Георги Кузманов, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, зам.- председателят на ВКС Светла Димитрова и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Да поздравят колегите си от Бургас дойдоха и председателите на останалите апелативни съдилища, както и областните управители на Бургас, Сливен и Ямбол, ръководители на съдилища и прокуратури от апелативния район, представители на Висшия Адвокатски съвет и Съюза на юристите.

В началото на тържеството председателят на съда Деница Вълкова представи кратка историческа справка за създаването на апелативните съдилища. Тя подчерта ролята на видния български юрист Мелкон Мелконян за създаването на Бургаския апелативен съд. „Преди да поеме кормилото на Апелативния съд съдия Мелконян е бил съдия на районно и окръжно ниво в Бургас, през януари 1991 г. е избран за председател на Окръжен съд – Бургас от Великото народно събрание. Една година по-късно е избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, а на 1 април 1992 г. Висшия съдебен съвет го избира за заместник председател на Върховния съд на Република България. Съдия Мелконян участва активно в държавните обсъждания за ситуирането на апелативните съдилища по места и най-отговорно може да се отчете неговата заслуга за това в Бургас да има въззивна инстанция. Мелкон Мелконян ръководи Апелативният съд на Бургас от март 1998 г. до края на май 2004 г.“, каза Вълкова. Негов родственик получи плакет по случай 20-годишнината на съда.

Такива по повод юбилея бяха връчени и  на ръководителите на Апелативния съд в Бургас през годините Дора Чинева  и Яни Бахчеванов.

Признание за заслуги получиха и Веселина Костадинова – първият служител на съда, работила до 2006 г. като главен счетоводител,  и бившият съдебен секретар Желязка Дачева, отдала 43 години професионален живот на съдебната система, от които 20 години на Апелативен съд – Бургас.

В поздравителен адрес министърът на правосъдието Цецка Цачева подчерта, че за 20 години съдиите от Апелативен район – Бургас неведнъж са доказвали, че са в състояние да отговорят на високите изисквания за качествено правораздаване.

При отчитането на дейността на съдилищата от апелативния район за 2017 г. съдия Деница Вълкова акцентира върху добрите резултати за качество и бързина на правораздаването на съдилищата и отразените постижения на българското правосъдие в Информационното табло на ЕК и подчерта, че това не са произволни цифри, а данни от достоверни официални документи, които са  леснодостъпни и могат да бъдат проверени от всекиго.

Апелираме тези от политиците, представителите на медии и неправителствени организации, които необосновано критикуват съдебната система да положат усилия непосредствено да се уверят в достоверността на отчетените данни, като  публично и недвусмислено  да отчетат устойчивостта на напредъка на съдилищата от района на Апелативен съд – Бургас, както и че всички съдилища в този апелативен район правораздават в съответствие с формалните усреднени критерии на европейските стандарти. Следва също да отчетат, че по конкретни направления,  в това число приключването на съдебните процеси в разумни срокове, обезпечеността с информационни технологии и безплатен интернет достъп на гражданите до интернет-страниците на съдилищата дори изпреварват редица от развитите държави членки на Европейския съюз“ , каза председателката на Апелативен съд – Бургас.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 април 2018 11:19
Гост

А Лозан Панов защо не ги е уважил. Срам за него.

Гражданин
Гражданин
14 април 2018 13:28
Гост

Това са едни от най-свестните съдии.

Анонимен
Анонимен
14 април 2018 13:22
Гост

Честито на колегите!